Județul Neamț are, de la finalul lunii ianuarie, la peste 7 luni de la alegeri, un record neomologat încă, echipă completă la conducerea Consiliului Județean. Daniel Vasilică Harpa, președintele PSD și al CJ a ales, după multe șovăieli, o alianță cu Partidul Național Liberal, ceea ce a adus în poziția pe vicepreședinte pe Mihaela Elena Isciuc. Al doilea vicepreședinte, Ion Asaftei, este omul pe care s-a bazat Ionel Arsene în două mandate, cel care a lăsat pe capul lui Harpa o groază de probleme la județ, dar care a fost ales, în ciuda opoziției din partid, de șeful PSD, să mai ocupe simbolic funcția de vicepreședinte. Este greu de înțeles decizia, chiar și dacă ea ar fi susținută de anumite presiuni din zona lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, în conțițiile în care Asaftei nu aduce nimic în plus în zona decizională. Dimpotrivă. ”Mesagerul de Neamț” vă propune să faceți cunoștință cu cei doi vicepreședinți așa cum se prezintă ei în declarația de avere.
Votul aproape unanim este un semnal că alianța PSD-PNL va fi una trainică la județ de acum încolo, odată cu venirea președintelui Daniel Harpa, și liberalii nemțeni din acest for nu vor mai avea atitudine de partid aflat în opoziție, așa cum a fost până acum. Înainte de a încheia cu ședința de alegere și de a trece la prezentarea celor doi protagoniști, mai trebuie menționați marii absenți, liberalii George Lazăr și Valentin Stavarache. Cel din urmă a fost înfrânt de Mihaela Isciuc (înfrângere cu atât mai amară cu cât vine de la o femeie!) în competiția internă de la partid pentru locul de vice la județ. În mandatul anterior, Stavarache era liderul grupului PNL din CJ Neamț. În noul mandat, cel mai probabil, va fi surclasat de celălalt absent, avocatul George Lazăr, fostul președinte al partidului la Neamț, fost secretar de stat în Ministerul Energiei și o apariție foarte vocală, care are mari șanse să preia conducerea grupului de consilieri la județ.
Isciuc – garanția unui parteneriat loial al PNL cu PSD
“Sunt aici pentru a face administrație, nu politică! Trebuie să punem cetățeanul pe primul loc și, astăzi, am dat dovadă de înțelepciune și putere să facem bine pentru locuitorii județului Neamț, nu să ne luptăm și întotdeauna să fie scandal! Oamenii ne-au trimis aici și ne-au mandatat, de fapt, să lucrăm în slujba lor. Așa că, domnule președinte, aveți în mine un partener loial!” – Mihaela Isciuc
Propunerea liberalilor pentru funcția de vicepreședinte al CJ, Mihaela Elena Isciuc, a ajuns în această postură, după ce în partid i-a luat fața lui Valentin Stavarache, departajarea făcând-o votul decisiv venit via Laurențiu Leoreanu. Poziția acestuia este cumva normală, o preferă pe Isciuc, mai apropiată de zona Romanului decât pe Stavarache, de la Piatra Neamț, om care a stat alături de George Lazăr. Ultimul nu a ajuns la funcția respectivă deoarece PSD ar fi pus această condiție, ceea ce nu l-a deranjat, se pare, deloc pe Leoreanu.
Cine este Mihaela Elena Isciuc
Mihaela Elena Isciuc s-a născut la Roman, are 44 de ani, a absolvit Liceul Tehnologic „Vasile Sav” și are o licență în drept penal obținută la Universitatea „Danubius” din Galați, dar, previzibil, nu practică avocatura.
Președintă a Organizației Județene de Femei PNL Neamț și vicepreședintă a Femeilor Liberale din Regiunea de Nord-Est, are din acest punct de vedere argumente pentru a fi nominalizată.
Potrivit declarațiilor de avere depuse la diferite instituții, ea locuiește în comuna Trifești, deci este familiarizată cu problemele din zona Romanului îndeosebi. Familia Isciuc deține o casă de locuit, construită în 2006, cu o suprafață de 220 mp. Doamna vicepreședintă conduce un Volvo S60, fabricat în 2011 și mai deține, împreună cu soțul, două terenuri: unul agricol la Trifești, de 8.200 mp, cel pe care-l dă în arendă și un altul intravilan de 378 mp, în aceeași localitate. O familie înstărită din acest punct de vedere.
Multe job-uri, puține venituri
Analiza declarațiilor de avere ne arată un personaj aflat în căutarea unui loc de muncă cu venit stabil. Și a unui politician de provincie care s-a lipit de diverse funcții ca să poată munci pentru partid.
Acum 4 ani, Mihaela Isciuc se angaja ca inspector trafic rutier la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Rutier, mai exact la Inspectoratul Teritorial nr. 3 ce are în aria de competență județele Neamț, Bacău, Iași, Suceava, Vaslui și Vrancea. Nu știm dacă pe bază de concurs. Din această calitate Mihaela Isciuc câștiga lunar puțin peste 2.360 de lei. Ca inspector trafic rutier ea avea o mulțime de atribuții legate de control, constatare, aplicare sancțiuni contravenționale, verifica activitățile de transport și veridicitatea datelor înscrise în documentele de transport comparativ cu marfa care se găsea de facto în autovehiculele controlate, controla inclusiv firmele cu acest profil și multe altele… Dar asta doar dacă a făcut, într-adevăr, muncă de teren și nu de birou!
Sfătuitoarea primăriței de Gherăești, Ermina Dănculesei
La sfârșitul lunii ianuarie 2022, depunea o declarație de avere în calitate de referent de specialitate la Administrația Fondului de Mediu, unde făcea parte din personalul cu funcții în monitorizarea proiectelor finanțate din Fondul de Mediu. Din această declarație aflăm că, în anul anterior, a schimbat mai multe servicii. A fost șef Serviciu Juridic la societatea subordonată Consiliului Local Piatra-Neamț, Publiserv, în perioada în care primar era fostul liberal Andrei Carabelea, însă pentru doar câteva luni, după suma pe care a câștigat-o: 12. 714 lei.
În aceeași perioadă a fost manager transport la firma SC Valyanny Trans Expres din Roman, post destul de greu chiar și pentru o femeie cu experiență în organizare. Principalele responsabilități includ planificarea rutelor și programelor de transport, coordonarea transportului efectiv, gestionarea flotei de vehicule, negocierea contractelor de transport și monitorizarea performanței. Efort intelectual pentru care a fost plătită cu doar… 1.260 de lei, probabil pentru o singură lună și pe timp parțial de lucru. Un alt aspect ce merită menționat este acela că, dacă numele este scris corect în declarație, firma angajatoare nu apare pe niciun site de evidență a agenților economici, dar asta este deja o altă poveste.
Soțul, Vasile Isciuc, lucrează în același domeniu de activitate, ca șofer la mai multe firme private de transport din Roman și Botoșani.
Este de menționat și faptul că doamna vicepreședintă era, în același an în care schimba mai multe servicii, și agent de asigurări Groupama, cel mai probabil pe partea de RCA și CASCO, unde pare să aibă cunoștințe mai solide. Unde, tot așa, a câștigat oficial comisioane de doar 2.241 de lei, aferente câtorva contracte.
Dacă, în perioada 2020-2022, apărea angajată în nu mai puțin de 5 locuri de muncă, anul 2024 se dovedește a fi unul nu la fel de prolific din acest punct de vedere, căci apare doar în postura de consilier personal al noii primărițe PNL de Gherăești, Ermina Dănculesei. Calitate în care a câștigat 41.052 lei, aproximativ 3.400 de lei pe lună, ceva mai bine decât până acum. Probabil că doamna primar avea nevoie să fie sfătuită, iar doamna Isciuc avea nevoie de un job cât de cât lejer.
În schimb, soțul doamnei avea de această dată nu mai puțin de 4 slujbe, trei de șofer la diferite firme de transport și una de magazioner la Direcția Municipal Locato în cadrul Primăriei Roman. Ultimul, ca un fel de garanție a unui venit cât de cât decent. Însă din toate slujbele adunate la un loc soțul nu a câștigat nici măcar jumătate din leafa soției de la Primăria Gherăești. Mai ales dacă mai adăugăm indemnizația de consilier județean de vreo 13.000 de lei pe an și o arendă de 800 de lei pentru un teren.
Ce atribuții are Isciuc în CJ
Mihaela Isciuc se va ocupa coordona și supraveghea activitatea societății DRUPO, a Serviciului Public Salvamont și a Parcului Ceahlău. În plus, cu consecințe pozitive pe partea de salarizare, se va ocupa și de proiectele de achiziție a unor autobuze electrice.
Angela CROITORU
Valentin BĂLĂNESCU