Nemțenii ar mai putea avea o șansă la servicii de sănătate decente la ei acasă și să nu mai fie nevoiți să meargă în marile centre universitare, cu condiția ca autoritățile județene și locale să se implice cu adevărat în realizarea unor proiecte scrise corect, cu simț de răspundere și implementate cu prioritate. Până acum, cel puțin la Consiliul Județean Neamț, au fost ratate o serie întreagă de investiții care ar fi putut schimba fața Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț, dar cel puțin 8 mari proiecte de investiții au fost blocate, ratate, reluate numai în ultimul cincinal (detalii aici și aici).
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, lansarea în acest an a 97 de apeluri de proiecte în valoare de peste 1,7 miliarde euro în cadrul Programului sănătate. Calendarul acestor apeluri îl puteți accesa aici Oportunități de finanțare din fonduri europene de peste 1,7 miliarde euro, programate în 2025 – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Potrivit MIPE, peste 672.000 de români vor beneficia de programe de screening în vederea diagnosticării din timp a afecțiunilor oncologice sau a bolilor transmisibile. Alte investiții vor viza infrastructura și serviciile medicale din România, punând accent pe creșterea accesibilității și calității actului medical la toate nivelurile.
Aproximativ 228 de beneficiari direcți, incluzând spitale, institute de sănătate publică și autorități publice centrale și locale, vor putea primi finanțare pentru modernizarea și extinderea serviciilor medicale.
Finanțarea pentru dezvoltarea infrastructurii medicale va cuprinde:
Dotarea și modernizarea a 56 de cabinete de medicină de familie și cabinete școlare;
- Crearea unei rețele de 36 unități mobile pentru distribuția vaccinurilor;
- Dezvoltarea a 23 de unități pentru îngrijiri paliative;
- Înființarea și echiparea a 19 centre de sănătate mintală;
- Operaționalizarea a 12 centre regionale de genetică și expertiză pentru boli rare;
- Modernizarea a 9 centre de transfuzie sanguină;
- Crearea a 5 unități specializate pentru pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută;
- Înființarea a 2 unități pentru tratarea marilor arși și a unui centru de protonoterapie.
Partea de prevenție și dezvoltarea resurselor umane va avea finanțare asigurată pentru 300 de campanii de informare și conștientizare ce vor fi realizate și programe de formare pentru peste 30.000 de profesioniști din domeniul medical vor beneficia de programe de formare.
„Anul acesta este un an crucial pentru sistemul de sănătate din România, care vine cu 97 de apeluri de finanțare prin Programul Sănătate, de peste 1,7 miliarde euro. Sunt peste 250 milioane de euro investiți în screening, pentru depistarea precoce a bolilor grave, peste 200 milioane de euro în oncologie, pentru ca pacienții cu cancer să aibă acces la tratamente moderne, peste 200 milioane de euro pentru tratarea pacienților în stare critică, secțiile de Terapie Intensivă (ATI) și centrele pentru mari arși, astfel încât spitalele să fie mai bine echipate pentru urgențe. În final, sunt fonduri care înseamnă spitale mai sigure, tratamente mai rapide și servicii medicale mai aproape de oameni”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.
Investițiile vor putea fi realizate prin implicarea tuturor decidenților relevanți pentru a răspunde nevoilor de sănătate la nivel regional și local, iar implementarea acestor proiecte va fi monitorizată îndeaproape pentru a asigura atingerea obiectivelor și maximizarea impactului investițiilor europene în sistemul de sănătate românesc, se arată în documentul citat.
Rămâne de văzut dacă autoritățile nemțene se vor implica pentru a atrage bani din aceste fonduri sau vor lăsa lucrurile să escaladeze până într-acolo încât unitățile medicale vor avea nevoie de o …resuscitare.
Angela Croitoru