În ziua de 21 ianuarie presa nemțeană afla despre existenta în Neamț a unui Grup Interinstituțional responsabil cu implementarea Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. Care grup – s-a întâlnit, a discutat și a apărut și un comunicat de presă care a transmis că se lucrează de către toți factorii implicați și că fenomenele privind siguranța școlară sunt monitorizate și cumva, sub control. Din comunicat, unul însăilat și făcut dintr-o mare de cuvinte într-un pustiu de idei, se poate reține că, în ciuda eforturilor susținute ”s-au înregistrat două cazuri grave: un act de viol asupra unui minor și o infracțiune de hărțuire sexuală. Alte probleme semnalate au inclus cazuri de bullying, violență între elevi și consum de droguri în perimetrul școlar.” S-a vorbit acolo despre nevoia de colaborare și comunicare, despre măsuri, nu și care sunt acestea, despre riscuri și provocări.
În ziua de 20 ianuarie, în pauza mare, un adolescent a intrat într-o sală de clasă a Liceului cu Program Sportiv (LPS) Roman, mai exact în clasa a VIII-a A, unde l-a bătut pe unul dintre elevi și l-a tâlhărit de 200 de lei, bani proveniți din bursa școlară. Informația a venit din zona poliției Neamț. Un incident grav, nu-i așa, dar mult mai frecvent decât se poate crede, pentru că mulți se tem să reclame, fiind amenințați și chiar bătuți. După ce știrea a apărut, am încercat să aflăm punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Neamț. Inspectorul școlar general Ionuț Ciocoiu ne-a ocolit cumva elegant, purtătorul de cuvânt era la ore sau la o inspecție, deci comunicare ioc spre deloc. Nici din partea conducerii școlii nu am avut mai mult succes. Am apelat atunci la prefectul Adrian Bourceanu, care ne-a spus că aflat despre incident din… presă. Și că a vorbit cu generalul de la Inspectorat, care a promis că va da amănunte. După care am primit un comunicat de presă care merită citit cu atenție, pentru că el ar fi putut constitui un studiu de caz în Grupul Interinstituțional. Apropo de comunicare și, mai ales, de măsurile luate.
Evident că ședința grupului de pe 21 februarie nu a avut ca punct de plecare a discuțiilor acest caz recent, așa cum ar fi trebuit.
Comunicatul Inspectoratului Școlar Neamț
“În data de 20 ianuarie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a fost informat telefonic în legătura cu un incident petrecut la Liceul cu Program Sportiv Roman, în timpul pauzei mari a programului școlar, când un tânăr necunoscut a intrat în sala clasei a VIII-a A, a agresat fizic un elev și i-a cerut banii de bursă pe care elevul tocmai îi ridicase de la contabilitate. Incidentul a fost anunțat de către elevul agresat care s-a adresat profesorilor din cancelarie. Tatăl elevului a sunat la numărul de urgență 112, iar Poliția a convocat pe cei implicați la sediu.
Ulterior, LPS Roman a trimis către ISJ Neamț o notă de informare cu privire la cronologia evenimentelor și măsurile întreprinse. Astfel, la nivelul instituției, s-a stabilit convocarea Consiliului clasei care va analiza situația și va acorda sancțiuni în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și va lua măsuri pentru consilierea psihologică a elevului victimă.
La nivelul Inspectoratului Școlar, s-a menținut legătura permanent cu echipa managerială pentru gestionarea situației și s-a constituit o comisie județeană care va monitoriza cazul.
În acest moment, cazul este în anchetă la Poliția Municipiului Roman. Agresorul a fost reținut pentru 24 de ore, apoi s-a dispus ca măsură preventivă arestul pentru 30 de zile (21.01-19.02.2025) pentru infracțiunea de tâlhărie”, a informat inspector școlar Roxana Prisacaru.
Ce a făcut Poliția după ce a fost anunțată
Imediat ce poliția a intrat pe fir, atât victima, împreună cu tatăl său, cât și agresorul, în prezența fratelui său mai mare, au fost audiate la sediul Poliției municipiului Roman. În încercarea de a scăpa de urmările faptelor sale, tâlharul a returnat suma de bani victimei. Dar oamenii legii au dispus, așa cum era normal, reținerea minorului pentru 24 de ore. A doua zi, la cererea procurorului, Judecătoria Roman a hotărât aplicarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Ca detaliu de context, agresorul, care are aceeași vârstă cu victima sa – 16 ani, a abandonat școala, după cum au confirmat atât surse din ISJ Neamț, cât și de la IPJ Neamț. Acesta a fost recunoscut imediat de polițiștii romașcani, care au accesat camerele de supraveghere din apropierea LPS Roman (pentru că liceul nu are sistem video de monitorizare!), ceea ce înseamnă că agresorul nu este la prima abatere. Așa au știut exact pe cine trebuie să cheme la audieri. Adolescentul care a comis tâlhăria era foarte bine informat și a acționat după un plan foarte bine stabilit, fiind convins că nu va avea cine să-l oprească. Știa în ce zi se dau bursele la această unitate de învățământ și cine beneficiază de acești bani. Cunoștea și orarul unității de învățământ și că elevii se aflau în pauza mare în momentul în care a acționat. Nu ar fi riscat să intre în timpul orelor și să dea nas în nas cu un profesor. Cel mai probabil știa și cât de bine este păzit acest liceu, așa încât a intrat fără niciun fel de probleme.
Consiliul clasei a VIII-a A – chemat să ia măsuri!
Să revenim la cele relatate de ISJ Neamț, atunci când vine vorba despre măsurile luate în acest caz. Ele, așa cum sunt anunțate, stârnesc zâmbete amare: ”Astfel, la nivelul instituției (Liceul cu program Sportiv Roman), s-a stabilit convocarea Consiliului clasei care va analiza situația și va acorda sancțiuni în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și va lua măsuri pentru consilierea psihologică a elevului victimă.”
Da, ați citit bine, Consiliul clasei va analiza situația și va acorda sancțiuni. Adică profesorii care predau la clasă, reprezentatul părinților și al elevilor. Să vedem pe cine ar putea sancționa acest organism. Pe agresor, în nici un caz, că n-au cum, că nu-i elevul școlii. Poate pe cel agresat, că s-a lăsat jefuit ? Pe elevul de serviciu pe clasă? Pe diriginte, că nu a luat măsura blocăriii ușii în pauză? Pe director, că nu și-a amenajat cabinetul pe hol? Pe cine ar putea sancționa Consiliul clasei? Pe colegii care au asistat la tâlhărie? Pe pedagogul care nu era fix în acea clasă în acel moment din pauza mare? În ce bază legală? Absurdul este desăvârșit și nici măcar cei care au anunțat convocarea Consiliului clasei nu pot crede o secundă că de aici va tâșni vreo măsură concretă.
Cum a fost posibil jaful în timpul programului școlar
Pe scurt, aproape în jumătate din școlile din județ există condiții propice pentru ca să se întâmple asemenea lucruri. Opinia publică din județ afla via Prefectura Neamț că un raport prezentat de ISJ arăta că ”aproximativ 50% dintre aceste unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video sau beneficiază de pază umană”. Mai clar de atât nu se poate. Primăriile pe raza cărora se află aceste școli nu au alocat fonduri pentru instalarea unor sisteme de supraveghere, care nici măcar nu mai costă foarte mult. Nu mai vorbim aici despre pază, paznici sau firme care prestează servicii de acest fel, pentru că din start se dă vina pe lipsa banilor, pe ordonanța trenuleț sau orice alt pretext. Nimeni nu face o socoteală, că de multe ori un paznic la școală este mai eficient decât un consilier personal al primarului, angajat de cele mai multe ori pentru activitatea de la partid. Până la conștientizarea acestei situații să reținem că jumătate din școli se află în aceeași situație cu LPS Roman, adică sunt la voia hoților, agresorilor sau nebunilor care pot intra lejer la orice oră din zi. Este greu de crezut cum într-un municipiu precum Roman, cu un primar profesor cândva, fost director de școală, nu există un amărât de sistem de supraveghere. Poate n-a fost solicitat și atunci există o problemă, dacă a fost solicitat și a fost trecut pe lista de investiții, este o altă problemă.
Pornind de la toate aceste lucruri, dar mai ales de la ”amănuntul” că prefectul nu a fost informat despre un asemenea eveniment chiar dacă a avut o ședință pe tema siguranței școlare, nu ar fi interesant ca titratul Grup Interinstituțional responsabil cu implementarea Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară să fie chemat și să caute soluții plecând de la această situație concretă. Iar cei care au omis să informeze prefectul să fie trimiși, ca pe vremuri, la munca de bază?
Angela CROITORU