Vineri, 14 februarie, în sala- amfiteatru de la sediul „Autonom” din Piatra-Neamț, a avut loc spectacolul “Grigore Vieru – Poemele dorului cântat” prin care au fost marcați 90 de ani de la nașterea marelui poet român-basarabean Grigore Vieru.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Eu Cred” cu sprijinul „Autonom” Piatra-Neamț, având ca parteneri media “Mesagerul de Neamț” și “Ecoul Munților”.
În fiecare an, Asociația Culturală „Eu Cred” îi cinstește memoria marelui poet, printr-un spectacol omagial. În spectacol, au evoluat artiști din zona Neamțului și invitați din alte localități ale țării. În deschiderea concertului omagial, Costache Lupu a vorbit despre viața și opera literară a poetului Grigore Vieru și a recitat din versurile marelui poet. Despre poet și despre spectacol a vorbit și Marius Coșerariu, președintele Asociației Culturale „Eu Cred”. În spectacol au fost prezentate cântece pe versurile poetului, iar copiii din cadrul asociației au recitat.
![Video-Foto. Eveniment cultural la 90 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru 2 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/d1IjID9JW-8/maxresdefault.jpg)
Pe scena amfiteatrului au urcat: Grupul „Aripi de Folk” Roznov, Ionuț Coșerariu, Corul „Armonia Sufletului”, prof. Cristina Marin, Grupul Folk „Eu Cred”, duetul Corina și George Nica de la Brașov, Răzvan Tanislav, Ștefania Bulache, Matei Mihăilă și Nicola Alexa. În cadrul evenimentului a avut loc și vernisajul expoziției de caricatură „Valori naționale”, a caricaturistului Ovidiu Stanciu de la Suceava.
“Grigore Vieru a fost un mare poet român basarabean, născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta (fostul județ Hotin) – Rep. Moldova. Acesta a fost un maestru al cuvântului, iubitor de plai, de limbă și de neam, a iubit până la lacrimi poporul român și și-a consacrat întreaga sa viață, copiilor, îndrăgostiților, maturilor, lăsându-ne o operă monumentală, de o muzicalitate și frumusețe rare. De altfel, pe versurile marelui poet, artiștii români, de dincolo și de dincoace de Prut, au realizat adevărate imnuri naționale, printre care enumerăm: Doina și Ion Aldea Teodorovici, Paul Surugiu- Fuego, Tudor Gheorghe etc.). Și cine nu a auzit de marile cântece „Maluri de Prut”, „Eminescu”, „Reaprindeți candela”, „Pentru ea””, a subliniat Marius Coșerariu.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian