Vechile năravuri revin, treptat, la Consiliul Județean Neamț, unde, luni, 17 februarie, va avea loc o ședință extraordinară… online. Tematica proiectelor ce vor fi votate pe bandă rulantă, după cum s-a văzut la alegerea vicepreședinților, este una socială. Se solicită avizul consultativ pentru planul anual social din 11 localități nemțene, iar la acest nivel nu merită să deranjezi consilierii sau e mai simplu să nu transpară lucruri deranjante în media.
Că se discută și despre modificarea a trei hotărâri anterioare ale CJ Neamț legat de reprezentanții instituției în AGA de la societățile subordonate Troleibuzul, DRUPO și compania ApaServ SA, nici nu mai contează.
Raportări de la AGA din DRUPO, ApaServ și Troleibuzul sub amenințarea amenzilor
Practic, se adaugă două articole în contractele de reprezentare ale consilierilor județeni și celor din aparatul de specialitate al președintelui Daniel Harpa, din AGA, în sensul realizării unor raportări trimestriale și anuale legat de propria activitate, de “monitorizarea și evaluarea performanțelor întreprinderii publice, acțiunile întreprinse, deciziile adoptate și impactul acestora asupra societăților respective”. Netransmiterea raportărilor periodice la Ministerul Finanțelor este considerată contravenție și se aplică amenzi cuprinse între 2.000 și 100.000 de lei.
În plus, consilierii ce reprezintă interesele județului în cele trei societăți de utilitate publică, vor avea obligația de a sesiza CJ Neamț atunci când apar „deficiențe sau nereguli de natură a periclita normala funcționare a societății”. Dacă acestea „nu pot fi înlăturate cu operativitate”, consilierii județeni din AGA vor anunța conducerea CJ Neamț și vor propune măsurile de luat pentru fiecare caz în parte.
Cu alte cuvinte, cei care reprezintă CJ Neamț își vor asuma rolul de supraveghere a activității acestor societăți, măcar la nivel formal, scriptic și nu vor mai fi simpli votanți și semnatari ai documentelor din ședințele AGA.
Potrivit contractului de reprezentare, aceștia pot fi trași la răspundere, inclusiv penal, pentru „fapte sau omisiuni” care produc daune materiale și morale CJ Neamț.
În referatul de aprobare din spatele proiectului, se precizează că Ordonanța Trenuleț interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, cu excepția celor necesare pentru realizarea obiectului de activitate.
Noile atribuții ar trebui să-i responsabilizeze pe cei din AGA de la cele trei societăți (numele reprezentanților din AGA le găsiți aici), consilierii urmând să vină cu propriile propuneri pentru rentabilizarea societățile respective.
Angela Croitoru