Un mesaj pe Facebook al unui fiu, a cărui mama a suferit o fractură urâtă și a ajuns la spitalul din Târgu Neamț, apoi la cel din Piatra Neamț, a făcut furori pe rețeaua de socializare și s-a transformat imediat într-un scandal. Mai ales că unii au găsit imediat prilejul să se răfuiască cu personaje pe care loe vor plecate de pe funcții, dacă nu și din spitalul de la Târg: directorul medical Mihai Tănase Aurelian și ortopedul Alexandru Patrașcu.
Ce se spunea în postare
`Este de necrezut ce se poate întampla în Spitalele din județul Neamț. Prin aceasta postare mă adresez tuturor cetățenilor pentru a ne uni să se ia masuri și să fie trimisă postarea cât mai departe. In aceasta seară mama mea tocmai ce a avut un accident și-a fracturat mâna și are nevoie de operație. S-a dus la Spitalul Orășenesc Sf. Dimitrie din Târgu- Neamț la urgente unde nu i s-a făcut absolut nimic, personalul spunând ca doctorul chirurg și-a luat trusa cu ustensile acasă…
A fost trimisă la Spitalul Piatra Neamt unde nici acolo nu i s-a făcut nimic. I sa spus că abia joi o poate opera și a fost trimisă cu ambulanța înapoi la Spitalul Sf. Dimitrie Târgu-Neamt. Oameni buni. nu se poate să fim călcați în picioare..
Vă rog distribuiți mai departe să se ia măsuri..
Ganditi-vă, poate o sa ajungeți în acceași situație și o sa fiți tratat la fel ca în cazul mamei mele…multumesc. ”
Semnează Andrei Luchian.
Este de înțeles grija și supărarea unui fiu, chiar și exagerările. De aici a început nebunia și o vânătoare de vrăjitoare în toată regula. Au apărut știri cum că un ortoped, adică Patrașcu, când pleacă acasă ia cu el o trusă specială, care costă câteva zeci sau sute de mii de euro, dimineața vine cu ea înapoi și de aceea nu i s-a făcut nici o intervenție doamnei respective. Iar dacă citești postarea, fiul ei asta spune, nu i s-a făcut nici un fel de intervenție.
Cum stau lucrurile în realitate
De serviciu la urgențe la Târg era însuși dr. Ionuț-Florin Apostoae, un meseriaș în domeniu, care sigur și-a făcut treaba, după care a chemat medicul de gardă, un chirurg, nu un ortoped, la spital neexistând linie de gardă pe ortopedie. Mai clar ne explică chiar acesta, dr. Aurelian Mihai Tănase: „Pacienta a venit la 7.30 seara cu o fractură de antebraț, avea dureri mari. Dl. dr. Apostoae i-a făcut un analgezic, după care am fost personal, cu ghipsierul și o asistentă și i s-a pus ghips în prezența mea, așa cum este normal. Normal că am notat tot ce s-a făcut și am recomandat consult ortopedic. Cum noi nu avem linie de gardă, a plecat la Piatra Neamț, după ce i-a fost pus ghips.”
La ora 11.30 medicul a fost sunat de asistenta de serviciu că pacienta s-a întors de la Piatra Neamț: ”când a revenit am constatat că a văzut-o un ortoped dar nu a internat-o pentru că nu erau locuri pe secție, avea indicații terapeutice și se recomanda internarea la ortopedie. I-am spus că o internez și că o să o vadă un ortoped luni. A refuzat internarea și pentru că nu putea să scrie, am chemat soțul, a scris el că refuză internarea și dânsa doar a semnat.”
Momentul în care lucrurile capătă alte dimensiuni
În timpul discuțiilor privind internarea, dr. Tănase a fost informat de pacientă că „a vorbit cu doctorița Ursuleanu, care i-ar fi spus să nu rămână internată, că nu se fac intervenții doarece nu există o trusă, pe care ar fi luat-o un ortoped acasă”.
Pacienta a plecat și a fost internată la Pașcani unde se află acum în așteptarea unei operații.
De aici a plecat povestea cu trusa care a fost luată acasă și imediat s-au pus tunurile pe Patrașcu, fără să i se dea în clar numele, care ar fi sabotat spitalul.
Înainte de a merge mai departe să amintim că dr. Ursuleanu este un adversar declarat al dr. Patrașcu, după ce acesta a constatat că ea își făcea rezidențiatul în timpul orelor de program la Târgu-Neamț, ceea ce era imposibil, cel puțin fizic. În acest moment ea este în cărți să preia postul de director medical, dacă actualul director o să fie convins să plece de bună voie sau va pleca după înscenări (cum ar fi, de exemplu, să i se ofere bani pentru a trimite un pacient la Iași cu ambulanța).
Din acest moment erau toate ingredientele unui scandal: o pacientă pleacă fără să i se facă nimic la Târgu-Neamț (lucru totalmente fals) , apoi ajunge la Piatra unde nu i s-a făcut nimic (parțial fals, a văzut-o un ortoped, dar acesta nu i-a făcut ceea ce în termeni medicali se cheamă reducție, care este o intervenție de urgență, adică să-i pună oasele la loc, intervenție pe care nu o poate face un chirurg, de aici și durerile probabil insuportabile ale doamnei) este trimisă înapoi cu recomandare de internare, iar ea refuză pentru că află că chirurgii nu fac intervenții că n-ar exista o trusă specială, luată acasă de ortoped.
Povestea cu trusa luată acasă
Trusa la care se face vorbire este una pe care firmele care vând implanturi o pun la dispoziția spitalelor pentru a putea face intervenții. Spitalele mic, nici chiar cele mari, nu-și permit să achiziționeze truse, pentru că ele sunt special concepute pentru implaturile firmei respective. Cum nu poți ști ce implanturi o să folosești peste 2 ani, cel mai simplu este să folosești trusele puse la dispoziție de firme, nu să cumperi alta, că este prea costisitor. O asemenea trusă a existat la Târgu-Neamț din 2020, după ce a ajuns manager dr. Patrașcu, dar ea a fost luată în custodie de acesta, în calitate de manager, nu a fost proprietatea spitalului. După ce știa că nu va mai fi manager, a transmis firmei că nu mai poate ține el custodia trusei și a redat-o proprietarului. Conducerea spitalului ar fi trebuit într-o lună și jumătate să rezolve această problemă, dacă cineva s-ar fi uitat pe lista de intervenții și ar fi văzut cum stau lucrurile. Chiar în absenței trusei, care nu a fost luată acasă, a fost redată firmei care o pusese la dispoziție condiționat, la spital s-au făcut operații, martori fiind măcar programul de la sala de operații și pacienții operați.
Concluzii amare
Drama prin care a trecut și încă trece pacienta este reală și nu este normal să fie plimbată de la un spital la altul. La Târgu-Neamț s-au respectat procedurile, dar rămâne întrebarea de ce nu există o linie de gardă la ortopedie, probabil necesară. La Piatra Neamț, unde era aglomerație, este greu de înțeles de ce nu i s-a făcut măcar reducție și a fost trimisă înapoi. Nici la ora la care apare această știre ea nu a fost operată, pentru că nici la Pașcani nu se fac operații la final de săptămână. Iată declarației dată de femeia cu mâna fracturată unui reporter de la Mesagerul de Neamț: „Am căzut pe gheață, în zăpadă, la Răucești, pe mână și mi-au ieșit două oase prin piele. Nu vă puteți imagina prin ce dureri am trecut! Nu am avut răbdare nici să chem vreo ambulanță, m-am dus de urgență la Spital la Târgu-Neamț. Acolo, domnul dr. Tănase mi-a spus că este un caz grav și ei nu mă pot opera. “Te trimit la Piatra-Neamț!”…
La Piatra-Neamț, un domn doctor brunețel, nu știu cine era, a zis: “De ce ai venit aici? Spitalul este infectat! Nu pot să-ți fac nimic până joi!”… Și eu cum să stau cu durerea asta atâtea zile? “Te trimit înapoi la Târgu-Neamț!”, a zis. Măcar dați-mi o ambulanță să mă întorc. Și m-a trimis înapoi la Târgu-Neamț. Și cineva m-a văzut cum plângeam de durere și mi-a zis: “Du-te la Iași, că aici nu au ce îți face!”… Un doctor, nu știu cine era. Și am început să mă rog de domnul dr Tănase să-mi dea ambulanță să mă duc la Iași. El a zis că nu are cum să-mi mai dea ambulanță, că deja mi-a dat ambulanță să merg la Piatra-Neamț, nu are cum! “Dacă vreți vă internez, vă pun o perfuzie pentru durere, dar nu vă putem opera!”. Și eu ce să fac la fractura care o aveam numai cu o perfuzie? Am plâns, l-am implorat și am scos 200 de lei din buzunar și am zis că plătesc, să-mi dea ambulanță să mă ducă la Iași. Și domnul dr Tănase a zis: “A, ai bani, du-te pe cont propriu, cu taxiul sau cu ce vrei, la Iași! Îți fac o perfuzie cu paracetamol! ”.
Am plecat spre Iași, nu mai puteam de durere și când am ajuns la Pașcani, am zis să intru aici, la spital, că nu mai rezistam până la Iași. Și aici așa de frumos m-au primit, imediat s-au ocupat de mine, mi-au pus brațul la loc, că nu puteam să mișc degetele, parcă eram paralizată, mi-au pus mâna în ghips și acum urmează să vadă cum evoluează”, a declarat pacienta pentru “Mesagerul de Neamț”.
Restul poveștii, cu trusa și reacțiile cumva telefonate de la conducerea spitalului din Târgu Neamț în legătură cu aceasta țin doar de jocurile care se fac acum în spital.
V.B.