Continuăm seria articolelor prin care încercăm să vă dăm câteva repere pentru petrecerea timpului liber în weekend, împreună cu familia și prietenii, într-un mod cât mai relaxant și mai plăcut. Iar dacă mai găsim și câte ceva de învățat în timp ce ne distrăm, cu toții avem de câștigat din astfel de evenimente!
Seară de teatru – “O scrisoare pierdută”
Pentru că tot suntem în perioada de pregătiri pentru o nouă rundă de alegeri prezidențiale în primăvară, Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț vă invită la spectacolul “O scrisoare pierdută”, după I.L. Caragiale, (trailer aici), sâmbătă, 15 februarie și duminică, 16 februarie, de la ora 19:00, în sala mare de spectacole.
Spectacolul, în viziunea regizorului Alexandru Mâzgăreanu, se joacă de aproape trei ani pe scena pietreană, fiind apreciat de publicul nemțean. Îi veți putea revedea pe Mircea Postelnicu, în rolul lui Ștefan Tipătescu, Tudor Tăbăcaru -Zaharia Trahanache, Emanuel Becheru – Dandanache, Rareș Pârlog -Farfuridi, Dan Grigoraș – Brânzovenescu, Daniel Beșleagă – Nae Cațavencu, Paul Ovidiu Coșovanu -Ghiță Pristanda, Andrei Merchea -Zapotoțki – Cetățeanul turmentat, Cristina Mihăilescu Dembinski – Zoe Trahanache, Maria Hibovschi, Gina Gulai și Cătălina Eșanu vor fi Ionescu și Popescu.
“Să avem curajul să vedem și să auzim ce a spus Caragiale“, căci „e grav să fii caragialesc fără să știi“. (Alexandru Dragomir)
“Luciditatea satirizantă cu care a știut să pună sub lupă disfuncționalitățile mecanismului social, în formula umorului inteligent, îl recomandă pe Caragiale drept un autor dramatic ce merită revizitat, ca un exercițiu de căutare a echilibrului într-o lume aflată în criză. Mentalitatea-kitsch, adică mediocritatea care proliferează în special în societățile instabile, obsesia conspiraționismului, excesele identitare care acoperă vidul valoric, comportamentul social subordonat interesului personal și de grup, nu interesului comunitar, sunt tare ale societății românești, și nu numai, care s-au perpetuat din secolul lui Caragiale până azi”, precizează reprezentanții TT.
Desigur, personajele caragialiene din “O scrisoare pierdută” le putem recunoaște în rândul celor aflați acum la butoanele decizionale de la județ și din localități, căci Caragiale este peren și comicul lui de situații îl regăsim și în zilele noastre. Mergeți la teatru și recunoașteți tarele societății nemțene și ale actualilor politicieni de pe scenă!
Spectacol pentru copii “Pinocchio” la Casa de Cultură
O adaptare modernă a îndrăgitei cărți a lui Carlo Goldoni “Pinocchio”, spectacol interactiv de păpuși, marionete și mascote, vi se oferă duminică, 16 februarie, de la ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț.
“Vă invităm și vă așteptăm la o călătorie plină de peripeții și aventuri, puse într-un spectacol muzical cu actori, păpuși și mascote care îți vor spune o poveste cu tâlc – Pinocchio.
Despre Pinocchio, băiețelul din lemn care a prins viață s-au scris multe povești miraculoase. Precum un diamant neșlefuit, Pinocchio întruchipează copilul universal care își dorește să cunoască lumea prin toate simțurile. Farmecul poveștii lui Pinocchio vine din această dorință puternică care îl poartă prin aventuri ale căror destinație este chiar maturizarea lui.
Spectacolul cuprinde învățături subtile, ascunse sub umbrela umorului, adresate întregii familii, de la mic la mare. Publicul va face cunoștință cu personaje complexe, cu trăsături pozitive sau negative, care creează intrigi și dialoguri pline de savoare.
Spectacolul este o simfonie de culoare, râsete, muzică voioasă, personaje cu care ne putem identifica și care transmit un mesaj: suntem oameni, iar asta ne face să ne dorim să fim mai buni, având mereu câte ceva de învățat, chiar și prin joacă. Copiii pot dansa și cânta alături de actorii din spectacol, iar pentru că cei mici sunt parte a scenariului, li se pun adesea întrebări și li se cere implicarea în spectacol.
Opțional, copiii au posibilitatea să se picteze pe față”, spun organizatorii.
Spectacolul se adresează copiilor, însă doar cei cu vârsta 0-18 luni au accesul gratuit la spectacol, fără loc, copiii trebuie să fie însoțit de cel puțin un părinte. Accesul în sală se face cu cel puțin 20 de minute înainte, iar în timpul reprezentației se pot face fotografii.
Și pentru că astăzi, 15 februarie, este Ziua Națională a Lecturii, iar ieri a fost americanizanta Valentine‘s Day, luați-vă o carte (sau ziarul “Mesagerul de Neamț” după stare și preferințe!), pe cei dragi alături și sărbătoriți dragostea pentru citit cu un ceai sau o ciocolată caldă, asezonată cu umor și voie bună din plin!
Angela Croitoru