Într-un județ în care de mai mult timp fac deliciile presei mai multe anchete despre braconajul în formă continuată, având ca vârf de lance chiar Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Neamț, într-o prezentare oficială, Gabriel Coman, șeful IPJ Neamț, a prezentat cifre privind situația armelor din județ la finele anului 2024. Potrivit acestuia existau la data respectivă 4434 arme, din care letale 2299, neletale 1304.

Să remarcăm la finalul expunerii și privirea timidă și incompletă asupra activității celor de la Arme și Munții atunci când a venit vorba despre lupta împotriva unei părți a braconierilor, cei care nu au posibilitatea de a oferi după controale un cadru adecvat pentru încheierea proceselor verbale. Potrivit șefului IPJ Neamț au fost organizate 55 de acțiuni și 339 de controale, au fost constatate 102 infracțiuni și au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale. Plus 25 de arme ridicate în vederea confiscării, 176 kg carne de vânat ( pachetele de protocol sau cantitățile folosite cu ocazia diverselor baluri sau evenimente cu tot felul de mărimi nu se pun) aflate în aceeași situație ingrată, la care se mai adaugă 2 autovehicule considerate mijloc de locomoție pentru braconieri.
La o asemenea activitate bogată aproape trec cu vederea infracțiunile dovedite, dar de fiecare dată cu anchete nefinalizate sau fezandate (termen de specialitate) în așa fel încât să ducă la finalizare fericită pentru braconierii cu proptea din zona poliției până în cea a procuraturii.
Cum totul pare happy în acest domeniu, rămâne o întrebare doar pentru cunoscători – ne place să-l credităm și pe domnul Coman în această categorie – de ce era mare supărare zilele acestea în zona armelor și munițiilor din IPJ doar la zvonul că unui om de afaceri, vânător iscusit, i-au fost confiscate armele, muniția și în plus, asta da lovitură, toată logistica sa înregistrată pe diverse suporturi tehnice? Unii spun că ar fi ceva imagini de la întâlniri/petreceri/paranghelii unde nu participau decât oameni specializați în situația armelor și munițiilor din județ. Care, culmea, nu ar fi participat inițial, doar după ce lucrurile erau deja clare, la așa zisa acțiune de control, probabil pe motiv de conflict de interese.
O fi doar zvon, o fi adevărat? (V.B.)