Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a organizat, în perioada 21- 28 martie, o expoziție intitulată „File din Trecut”, dedicată istoriei și evoluției instituției poliției în județul Neamț. Evenimentul, desfășurat la sediul IPJ Neamț, a fost o oportunitate pentru cei curioși de a descoperi o colecție de documente, fotografii, uniforme și echipamente care au marcat de-a lungul timpului, diferite etape ale activității polițienești.
Gazdele evenimentului au fost inspector de poliţie Ramona Ciofu și agent principal de poliție Atomei Maria Andreea, purtătoare de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, comisarul șef Bodron Petrică, șeful Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Neamț și comisar șef de poliție Constantin Emanuel Irina, șef serviciul Cabinet. De la eveniment a lipsit șeful IPJ Neamț, probabil ocupat cu situația operativă și nedorind să gireze cu prezența sa o activitate într-un spațiu neautorizat.
Printre exponate s-au aflat un atestat de polițist rutier vechi de 98 de ani și documente istorice datând din 1864, ce poartă ștampila Poliției Târgului Piatra al Principatelor Unite. Unul dintre punctele de atracție ale expoziției a fost „Cufărul Amintirilor Poliției Nemțene”, o valiză simbolică în care sunt păstrate fotografii vechi cu acei polițiști care au vegheat la siguranța comunității nemțene. De asemenea, vizitatorii au avut ocazia să admire reviste de specialitate și cărți care detaliază activitatea poliției, alături de dotările tehnice specifice.
Expoziția a fost și un omagiu adus celor care au contribuit la formarea și consolidarea imaginii Poliției Române, iar organizatorii au transmis în mesajul lor dorința de a păstra vie amintirile trecutului și a înțelegerii drumului parcurs până la performanțele de azi. „Ne-am dorit să nu uităm cine suntem și care este rolul nostru, cum am evoluat de-a lungul timpului, astfel încât să ne putem bucura de prezent”, au transmis organizatorii evenimentului.
„A fost o bucurie pentru mine să găsesc documente ca acesta de 98 de ani, o adresă către Ministerul de Interne din 1995. Prima atestare este din 1864. O să vedeți tabele cu salariile polițișilor din acea vreme, documente care se găsesc și în Arhivele Naționale ale județului Neamț… Apoi am găsit fotografii, foarte multe fotografii frumoase, multă tehnică din dotarea colegilor noștri. Vedem mijloace tehnice folosite de colegi și constatăm că a fost greu, și tare greu, iar acum poliția și-a schimbat foarte mult fața. Erau oameni care știau foarte bine meseria și cred că ceea ce prima, într-adevăr, în activitate era calitatea omului, profesionalismul de care el dădea dovadă. Ne dorim să fim și noi acolo. Deci avem un etalon, avem un reper” – inspector de poliţie Ramona Ciofu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Neamț.
Tehnica a evoluat, astfel că acum polițiștii dispun de mult mai multe surse pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu, și mai eficient și mai rapid. „Am un respect deosebit pentru colegii noștri care au lucrat anterior, pentru că, să zicem, resursele puse la dispoziție de Poliția Română, investigatorului erau mult mai puține, și nu era tehnica pe care o avem noi acum”, a declarat comisarul șef Bodron Petrica.
Un moment frumos în cadrul expoziției, pentru cei care le-au călcat pragul a fost acela când vizitatorii au fost invitați să lase mesaje cu ajutorul unei mașini de scris, un gest menit să creeze o legătură între generații. Aceste mesaje vor fi păstrate și se dorește ca peste ani, să devină o mărturie despre cum aceștia au perceput expoziția și ce însemnătate i-au acordat.
De asemenea, printre exponate s-au regăsit și diverse documente ce fac referire la activitatea polițienească din județul Neamț, printre care și o adresă către Ministerul de Interne din 1995.
Cazul jafului de manuscrise de la Londra
În lipsa șefilor mari, comisarul șef Bodron Petrică, șeful Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Neamț, a povestit despre un caz de jaf, bine organizat care a fost soluționat și cu ajutorul autorităților nemțene. Cazul a fost unul internațional, Poliția Română colaborând cu autoritățile din Marea Britanie pentru recuperarea unor manuscrise de valoare, furate în 2017 dintr-un hangar al aeroportului Heathrow din Londra. Cărțile ar fi urmat să ajungă la Los Angeles, în cadrul unei expoziții. În acea perioadă cazul a fost intens mediatizat atât în țară, cât și în străinătate. Surprinzător a fost că manuscrisele au fost descoperite în județul Neamț, printre inculpați fiind și un nemțean. Potrivit comisarului șef Bodron, furtul a fost executat cu precizie demnă de filmele de acțiune, infractorii urcând pe acoperișul hangarului și coborând în rapel pentru a sustrage manuscrisele din cutii metalice, toate acestea fiind planificate cu o mare atenție la detalii.
„Aveau informație ce se afla în cutii, fiindcă erau de o valoare inestimabilă. Ca să vă dau un exemplu, dacă vă amintiți sau ați citit despre schițele lui Leonardo da Vinci cu aparatele de zbor, erau în manuscrisul original, cu ADN-ul lui Leonardo da Vinci pe acel manuscris, erau manuscrisele lui Galileo Galilei, al lui Copernic, al lui Dante, erau și câteva tablouri celebre acolo. Oamenii au acționat la pont, au sustras bunurile, le-au cărat din acel loc cu o mașină, apoi au abandonat mașina și au plecat cu alte mașini, aducând bunurile în România. Noi am prins un fir de la Neamț și am început să lucrăm împreună cu colegii de la DIICOT, structura centrală de la București, și cu colegii din Direcția de Investigație Criminală. Alături de colegii de la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, am lucrat timp de trei ani. Prioritatea noastră numărul unu a fost să acționăm în așa fel încât să nu s-ajungă să fie distruse bunurile. Atunci când faci o investigație, cel mai mare risc al nostru este să fie arse sau distruse într-un mod irecuperabil. Este proba care îl duce 100% acolo unde este locul infractorului. Timp de trei ani am investigat peste 100 de persoane. Au fost ani grei pentru noi. S-a lucrat într-un mod foarte închis, așa era și normal când ai un astfel de caz. În final am reușit să ajungem la bunuri. Bunuri care erau ascunse sub pardoseala unei case construite în județul Neamț, pe la Făurei. Acolo au fost ascunse. Erau undeva la 2 metri sub pământ. Erau bunuri de o valoare inestimabilă pentru umanitate, nu doar pentru italieni care erau și persoanele vătămate în cauză. Dar le-am găsit și în mare parte, intacte, cu excepția, cred că a 30 de manuscrise. Au fost niște costuri foarte mari și pentru beneficiari, să zicem așa, pentru a remedia structura manuscriselor, au fost afectate de umezeală. Le-am găsit depozitate în niște tomberoane din plastic, și care erau depozitate în acele tomberoane, au supraviețuit intacte, deci perfecte. Au mai fost puse și în niște pungi de rafie. Alea săracele au fost puțin afectate, dar cu ajutorul specialiștilor de la Biblioteca Națională au fost recuperate aproape în integralitate. Nu am ieșit noi polițiștii care am lucrat prea mult în față atunci, fiindcă așa era și normal, era o anchetă condusă de procurări DIICOT și meritul de a coordona activitățile este al lor, fiindcă așa e întotdeauna. Noi ne bucurăm că am putut să contribuim și să fim și noi cumva parte din acei eroi necunoscuți din spatele cazului”, a declarat comisarul șef Bodron.
Investigațiile care au durat aproape trei ani, au fost intense și complexe. 12 români au fost condamnați de Tribunalul din Kingstown, în luna octombrie a anului 2020, cu pedepse de la trei ani şi trei luni până la cinci ani și opt luni, pentru infracțiuni de furt sau pentru planificarea și scoaterea de țară a unor bunuri furate. Pentru grupul infracțional, acest jaf nu a fost singurul, ei având la activ încă 11 jafuri petrecute pe teritoriul aceluiași stat. Vizate nu au mai fost opere de artă ci smartphone-uri, tablete și computere, obiecte ce puteau fi valorificate mult mai ușor și mai rapid. Cazul este un exemplu perfect al modului în care Poliția Română colaborează la nivel internațional și rezolvă cazuri complexe de criminalitate organizată.
Comisarul șef Bodron a mai vorbit despre alte cazuri deosebite din cariera sa, menționând că, uneori, poliția se confruntă cu situații extrem de dificile, dar că ceea ce îi motivează pe polițiști să meargă mai departe este dorința de a prinde infractorii și ai aduce în fața justiției.
„În muncă noastră, fiecare caz este o provocare. Fie că vorbim despre furturi de patrimoniu sau despre cazuri de omor, ceea ce ne ghidează în fiecare zi este dorința de a găsi adevărul și de a aduce vinovații în fața legii”.
Denisa POPA