În noaptea de 29 spre 30 martie, în România s-a schimbat ora și ceasurile au fost date înainte, ceea ce înseamnă că ora 03.00 a devenit ora 04.00.
Această schimbare poate avea unele consecințe pe termen scurt, mai ales pentru persoanele care au probleme cu somnul.
„Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn cu o oră iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare (…) Odată cu schimbarea orei, persoanele care știu că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește durata și calitatea somnului, ar trebui să își formeze o rutină, care să includă o adaptare progresivă la noul program”, a declarat Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog atestat în somnologie pentru Digi24. El a menționat, de asemenea, că organismul tinde să se adapteze după cel mult o săptămână la noua oră.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în anul 1917, în timpul primului război mondial, dar doi ani mai târziu, la finalul conflictului, s-a renunțat la acest obicei. A fo reintrodusă în anul 1932, dar nu a fost folosită între anii 1940 – 1979.
M.N.