1 aprilie e ziua în care minciunile sunt permise și chiar încurajate, atâta timp cât ne putem distra cu toții. E momentul oportun pentru a ne păcăli prietenii, colegii sau familia cu farse inofensive și, pe cât posibil, ingenioase, sub pretextul unei tradiții vechi, cunoscută simplu: Ziua Păcălelilor.
Dacă ne uităm la origini, nimeni nu știe sigur când a început totul, dar există câteva legende interesante. Cea mai cunoscută poveste vine din Franța secolului al XVI-lea, când s-a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, iar Anul Nou a fost mutat din 1 aprilie pe 1 ianuarie. Cei care nu s-au prins la timp au devenit subiect de glume: erau invitați la petreceri inexistente ori trimiși să caute „cadouri” imaginare. De aici, spun unii, s-ar fi născut ideea de a face farse pe 1 aprilie.
O altă variantă merge și mai departe în timp, la festivalul Hilaria al romanilor sau la „zilele nebunilor” și „regii pentru o zi” din Anglia medievală, când ierarhiile sociale erau răsturnate pentru scurt timp, de dragul glumei.
La noi, în spațiul românesc, Ziua Păcălelilor a venit ceva mai târziu, probabil pe filieră vest-europeană. Prin secolul XIX apar primele mențiuni în presă, iar în perioada interbelică ziarele publicau adesea articole false pe 1 aprilie, unele atât de convingătoare încât oamenii le credeau. Farsa devenea, așadar, și un fel de test de atenție și spirit critic.
Astăzi, păcălelile circulă și online. Unele companii anunță produse fictive, altele inventează evenimente greu de crezut. Cu toate astea, regulile nescrise rămân aceleași: glumele să fie inofensive și să stârnească zâmbete, inclusiv celor care sunt păcăliți. Ar trebui să fie vorba, până la urmă, despre bucuria de a râde împreună.
Alexandru Andrieș