Printre renumitele proiecte de mobilitate urbană pe care fosta administrație Chitic le lăsa moștenire fostului primar Andrei Carabelea se află și cel cunoscut ca “Piatra pe bicicletă”: un serviciu public de închiriere a bicicletelor cu autoservire, printr-un sistem cu 22 de stații în diferite zone din oraș. Sistemul a fost realizat pe bani europeni și a costat peste 12 milioane de lei în total, din care 10,3 milioane de lei au fost finanțarea de la Fondul European de Dezvoltare Regională, alți 1,5 milioane de lei de la bugetul de stat și 243 de mii cofinanțare de la bugetul local. Acestea erau sumele primite prin contractul de finanțare semnat de primarul de atunci, Dragoș Victor Chitic, care acum este administratorul public al municipiului Piatra-Neamț.
Cu acești bani a fost plătit inclusiv softul pe care Globike l-a făcut pentru ca sistemul de închiriere online sau pe baza unui card să fie funcțional. Doar că, după realizarea sistemului Globike urma să mai încaseze niște bani pentru mentenanța softului. Cel puțin până învață cei din Piatra-Neamț cum să facă acest lucru.
După aproape 5 ani de la primirea finanțării, la 1 iunie 2024 era inaugurat serviciul de bike sharing “Piatra pe bicicletă”, după ce, în primăvara aceluiași an, se înființa serviciul public de administrare și era acordat direct contractul de delegare a acestui serviciu societății Parking SA, cei care administrează și parcările (detalii găsiți aici). Asta pe timpul ”guvernării” Carabelea.
Situația la zi
În toamna anului trecut, a venit rândul unei noi administrații, cea a primarului Adrian Niță, în echipă cu viceprimarul Cristian Sauciuc și cu , administratorul public Dragoș Chitic să preia proiectul “Piatra pe bicicletă”.
După ce s-au analizat cifrele din primele nouă luni de funcționare a sistemului (în perioada de iarnă bicicletele sunt retrase pentru mentenanță -reparații), primăria a ajuns la concluzia că nu este un serviciu public rentabil. Concret, s-au cheltuit peste 2 milioane de lei, bani dați către Parking pentru administrarea închirierii de biciclete în perioada iunie 2024-martie 2025 și s-au obținut venituri de puțin peste 13 mii de lei.
În ședința extraordinară din 4 aprilie 2025, un proiect inițiat de viceprimarul Cristian Sauciuc prevede “încetarea înainte de termen, prin denunțare unilaterală a contractului” și “preluarea în gestiune directă a serviciului public de administrare, exploatare și întreținere a bicicletelor”.
Primăria vorbește despre faptul că “încasările din tarifele practicate pentru închirierea bicicletelor de către utilizatori sunt extrem de mici, raportat la costurile suportate de noi pentru operarea serviciului, din analiza primelor 6 luni rezultând că acestea sunt mult mai reduse decât s-a anticipat la încheierea contractului”. Soluția rapidă “pentru optimizarea costurilor suportate de municipiul Piatra-Neamț pentru funcționarea acestui serviciu public” a fost preluarea serviciului de către primărie.
Directorul SC Parking SA, Ionuț Moroșanu, confirmă: “Motivul principal al denunțării unilaterale a contractului de către primărie sunt costurile ridicate pe care nu și le mai permite”.
Detalii despre sistemul de bike sharing, care se dovedește acum a fi un eșec, găsiți și aici.
Indicatori de performanță și reclamații
Contractul, încheiat în mai anul trecut, inițial pentru o perioadă de 5 ani, apoi s-a revenit la 4 ani, prevede și trei indicatori de performanță. Primul indicator este dat de numărul de utilizări raportat la numărul de biciclete, cel de-al doilea este dat de numărul de solicitări de îmbunătățire a parametrilor de calitate ai serviciului rezolvate raportat la numărul total de cereri de îmbunătățire a activității serviciului. Un al treilea indicator, potrivit Referatului de aprobare al proiectului din ședința de mâine, este numărul de reclamații rezolvate raportat la numărul total de reclamații. Ceea ce înseamnă că, dincolo de raportul disproporționat costuri/ venituri, primăria mai are și alte argumente pentru rezilierea contractului. Doar că cifrele legate de acești indicatori nu au fost incluse în referatele din spatele proiectului, dar presupunem că ele există.
O altă întrebare care apare legat de acest contract este cum s-a făcut analiza rentabilității acestui serviciu, înainte de a se lua decizia înființării acestui sistemului.
În interviul acordat site-ului zch.ro, în octombrie anul trecut, directorul Ionuț Moroșanu, vorbea despre legătura directă între accesările acestui serviciu și finalizarea pistelor de biciclete pe cele mai importante artere ale orașului: “Probabil că ar fi fost un grad mult mai mare de utilizare dacă și pistele de biciclete ar fi fost gata. Dar cartierele Precista și Mărăței sunt în șantier, pe Traian nici măcar nu s-a început! În principiu, sistemul cred că abia la anul (2025 -n.r.) își va atinge eficiența maximă, dacă vor fi gata coridoarele de mobilitate. Dacă ne luăm după rezultatele de anul acesta (5.500 de călătorii în perioada 1 iunie – 1 septembrie 2024, primele trei luni și 2.480 de utilizatori din care 1.200 activi – n.r.), ele sunt îmbucurătoare”.
Până la urmă, banii s-au cheltuit deja, atât cei europeni și cei din bugetul local, indiferent de scuzele și argumentele pro și contra care s-ar găsi acum, iar cei care mai pot salva situația sunt… pietrenii care practică mersul pe bicicletă. În condițiile în care se presupune că acum primăria va mediatiza mai mult și mai bine acest serviciu. Și va răspunde mult mai prompt la reclamații.
Angela Croitoru
2 comentarii
Bani aruncati aiurea. Astia de la Parking fac o multime de bani din blocarea rotilor in parcari. Au si muncit mult ei ca sa merite banii astia. Niste paraziti .
Acest individ, Chitic, ar trebui sa fie pus sa plătească personal prejudiciul adus populației orașului ,prin acceptarea proiectului cu bicicletele.
Nu sesizăm DNA, nu sesizăm Curtea de conturi, Tăcem toți, și plătim impostura și hoția unora.