Astăzi, 30 aprilie, în intervalul orar 10:00-12:00, angajații Direcției Silvice Neamț vor fi în grevă de avertisment, solidari cu colegii din întreaga țară și nemulțumiți de măsurile de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva anunțate de ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„Este o acțiune declanșată la nivel național, pentru a ne manifesta dezacordul față de aceste măsuri de așa-zisă reorganizare, făcute din birou fără nicio legătură cu realitatea și cu meseria de silvicultor. În Neamț, aceste greve de avertisment se vor desfășura la toate cele 13 ocoale silvice din subordinea Direcției Silvice Neamț”, a precizat Mihai Andonescu liderul de sindicat nemțean.
Acțiunea de protest este organizată la nivel național de către Federația Sindicatelor Silva la care sunt afiliați și angajații din județul Neamț. Protestatarii susțin că acest proiect de reorganizare (îl puteți accesa aici) „distruge sectorul silvic şi pune în pericol locurile de muncă”.
„Ministrul mediului, apelor şi pădurilor a pus în consultare publică proiectul de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Dacă acest proiect va fi adoptat, sectorul silvic românesc se va prăbuşi, iar pădurile României vor ajunge, cel mai probabil, pe mâini străine. Deşi se laudă că s-a consultat cu specialişti din Romsilva – pe care însă nu îi numeşte, proiectul pus în consultare publică este un demers sortit eşecului. Documentul pe care îl propune acest domn politician fără nicio legătură cu silvicultura nu are la bază niciun studiu care să îl justifice. Astfel, nu există studiu de impact, nu există studiu al profitabilităţii sau costurilor, nu există nicio referire clară la viitorul angajaţilor regiei”, avertizează Federaţia Sindicatelor Silva, într-un comunicat ”
Reorganizarea propusă ar conduce la dispariţia a peste 50% din actualele direcţii silvice, cu referire la structurile de administrare judeţene validate în timp şi nu la numărul şefilor, ceea ce ar influenţa negativ calitatea administrării pădurilor statului, cu efectele semnificative inclusiv în intensificarea tăierilor ilegale, din cauza scăderii capacităţii de control.
Un alt „experiment”, în viziunea sindicaliștilor silvici este desfiinţarea celor 22 de parcuri naturale şi naţionale şi comasarea într-o singură structură de administrare. „Măsurile propuse sunt de centralizare a activităţii regiei, iar în felul acesta, o mână de oameni pot decide cu uşurinţă vânzarea sau preluarea unor active – un model pe care l-am mai văzut în România. S-au numit privatizări de succes”, precizează materialul citat.
Primele expuse, susțin sindicaliștii, ar fi activităţile economice auxiliare: fonduri de vânătoare, păstrăvării, capacitățile de cazare precum cabanele, etc., aceștia așteptându-se și la „externalizarea” exploatării lemnului, extrem de interesant pentru mediul privat din acest domeniu de activitate.
Angela Croitoru