Construirea unui nou spital la Piatra Neamț (amănunte aici și aici), care ar fi trebuit să fie amplasat la ieșirea din reședința de județ spre Roman, devine și mai incertă deoarece este foarte probabil să se piardă finanțarea de circa 140 milioane de euro (70%) prin PNRR. Totul după ce ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că se negociază cu Comisia Europeană, care și-a exprimat îngrijorarea că investițiile în infrastructura sanitară pentru care s-a obținut inițial finanțare nu vor fi finalizate până la data de 31 august 2026. Chiar dacă ministrul Boloș nu s-a referit punctual la noul spital din Piatra Neamț investiția este „eligibilă” să piardă banii nerambursabili. Asta deoarece demnitarul a susținut că finanțarea va fi asigurată doar la acele unități spitalicești care au contractele de achiziție publică încheiate și a început lucrul în șantier.
„Iniţial, când am pornit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am pornit la drum cu 24 (spitale n. r.), după care la prima renegociere au rămas 19, iar acum discuţiile cu Comisia Europeană au fost ca toate acele spitale care au contractele de achiziţie publică încheiate şi munca în şantier începută să poată continua finanţarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Această negociere este în momentul de faţă în lucru cu reprezentanţii Comisiei, urmează să fie definitivată în cursul acestei luni. Îngrijorarea pe care o are Comisia este că aceste proiecte de infrastructură spitalicească, care sunt complexe şi cu un nivel ridicat de risc de implementare, nu vor fi finalizate până pe 31 august 2026”, a declarat Marcel Boloș citat de G4media.ro.
Aceeași sursă mai arată că ministrul Boloș susține că doar 13 spitale vor mai fi construite prin PNRR, iar alte 6 vor beneficia de fonduri prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții – bani care trebuie returnați – ori prin transferul în Politica de coeziune, respectiv în Programul de sănătate. „Niciunul dintre aceste spitale nu va rămâne în voia sorţii, înţelegând importanţa pe care o au. 13 sunt în discuţie cu Comisia Europeană pentru ca să fie păstrate la finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Diferenţa de şase, până la 19, cât ne-am angajat, analizăm posibilitatea de a fi transferate în Programul de sănătate sau în împrumutul BEI. Deci, în momentul de faţă, analizele şi discuţiile pe care le avem sunt ca proiectele să aibă identificate surse de finanţare şi să nu afectăm infrastructura de sănătate. (…) Aceste proiecte nu sunt proiecte care se fac de pe o zi pe alta. A construi un spital înseamnă ani de muncă, de pregătire a proiectului şi de implementare (…) şi cred că nimeni nu se aştepta ca un spital construit de la fundaţie să fie gata într-un an de zile”, a punctat Marcel Boloș potrivit sursei citate.
(G. S.)
Un comentariu
Orice este posibil in jud Neamț.