Mihai-Emilian Mancaș s-a nǎscut în Dobreni, județul Neamț, la 18 iulie 1933, într-o familie de învățători – Nicolae și Maria Mancaș. Dupǎ școala primară, pe care o urmează în satul natal, în 1944, reușește la examenul de admitere în clasa I de liceu, la Liceul Petru Rareș din Piatra-Neamț, școală de care va rămâne legat pentru toată viața, și ca elev, și ca profesor, și ca director al acesteia. Ajungând elev în clasa a X-a, beneficiază de un ordin al ministerului învățământului, prin care, doar pentru elevii care doreau, s-au organizat cursuri de echivalare a clasei a XI-a, astfel putând să termine liceul cu un an mai devreme. Fără ezitare, împreună cu alti 11 colegi, s-a înscris la acest curs și în toamna lui 1951 era deja student la Facultatea de Litere a Universității din București.
Cariera didactică o începe la Liceul Real-Umanist Bicaz unde, între 1963-1968 a îndeplinit și funcția de director. Din 1968, este transferat ca profesor de limba și literatura română la Liceul Petru Rareș din Piatra-Neamț, iar din 13 iunie 1969 i se încredințează funcția de director al acestei școli, funcție în care rǎmâne până în 14 septembrie 1975. De la 1 septembrie 1976 trece la Liceul Calistrat Hogaș din aceeași localitate, pe catedra pe care devenise titular. Mai revine la Petru Rareș doar pentru anul școlar 1995-1996, unde predă literatură universală la clasa de limbi moderne.
Profesorul Mihai-Emilian Mancaș a fost înzestrat cu harul oratoriei și cu aplecare pe condei. Cu vocea caldǎ, de tenor, știa să-și atragă elevii spre citit și scris. A fost cel care a inițiat și a pus în practică, pentru prima oară în școala româneascǎ, proiectul învățământului pe cabinete școlare.
Dintre foștii absolvenți și profesori ai liceului, a fost fǎrǎ doar și poate cel mai implicat în vederea întâmpinării sărbătoririi celor 150 de ani de atestare documentară ai liceului său alb (mai ales că la aniversarea de 100 de ani era director al Liceului Petru Rareș).
Pentru ceea ce a făcut pentru satul său natal, în 2014 i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al comunei Dobreni, iar școala din sat se numește astăzi Școala Gimnazială profesor Mihai-Emilian Mancaș.
Un comentariu
Păstrez domnului profesor Mancaș o frumoasă amintire. N- am cuvinte sa exprim inefabilul… Dumnezeu să-l odihnească în pace!