Miercuri, 30 aprilie 2025, de la ora 11:00, Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț a organizat vernisajul expoziției temporare “Geometrie din adâncul Pământului – roci și fosile” realizată de Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova.
Expoziția itinerantă aduce în fața publicului informații importante din timpuri preistorice ale omenirii oferite de roci, cristale, minerale și fosile.
La deschidere au prezentat expoziția, în fața vizitatorilor de la Colegiul Național Spiru Haret și a altor pietreni, muzeograful și curatorul Oana Maria Balan de la Complexul Muzeal Neamț și muzeograful Rodica Vasile Radu de la muzeul prahovean.

Exponatele sunt eșantioane de roci, minerale și flori de mină cu o geometrie deosebită cum ar fi cuarțul, cristalele columnare care spun publicului vizitator povestea unor vremuri apuse. Între fosilele unor viețuitoare și scoici dispărute din adâncul pământului regăsim și cefalopodele din Mezozoic, cele care l-au inspirat pe scriitorul Jules Verne atunci când a descris submarinul ficțional Nautilius care apare în romanele Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870) și Insula misterioasă (1874).
Expoziția poate fi vizitată timp de trei luni, până la finele lunii iulie, când își va continua periplul prin muzeele din țară.
Clădirea care găzduiește Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț a fost donată de istoricul Iulian Antonescu (1932 -1991), iar fondatorul muzeului este biologul și paleontologul Mihai Ciobanu (1926 -1994).

Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian