Comuna Icușești este situată în extremitatea sudică a județului, la limita cu județul Bacău, pe malul stâng al Siretului. Ca legături rutiere mai importante, este străbătută de șoseaua județeană DJ 159, care o leagă spre sud-est de comuna Dămienești, din Bacău și de vecinele nemțene Valea Ursului și Oniceni. Aceeași arteră județeană scoate călătorul către Vaslui, prin Băcești, unde se leagă cu Drumul Național 15D. Spre nord se învecinează cu Ion Creangă. Gospodăriile oamenilor din cele 7 sate, Bălușești, Bătrânești, Icușești – reședința comunei, Mesteacăn, Rocna, Spiridonești și Tabăra, sunt dovada preocupărilor pentru o viață mai bună: îngrijite, organizate, având curți curate și grădini pline de straturi aliniate cu legume, verdețuri și flori. Agricultura, în regie proprie sau în asociere prin firme agricole, atât prin cultivarea plantelor, cât mai ales prin creșterea ovinelor și a bovinelor este ocupația de bază a localnicilor. Istoria a lăsat și aici urme, ca mai peste tot în Moldova, situl arheologic de la Icușești, unde s-au găsit urmele unei așezări din secolele al II-lea-al III-lea e.n. este inclus în lista monumentelor istorice fiind considerat un monument de interes local. Actualul primar, aflat la cel de-al doilea mandat, Marius Minică și-a propus să facă an de an, pași mai mari și mai mici, în măsura posibilităților financiare, dar mai ales atrăgând finanțări europene și guvernamentale, pentru a le aduce oamenilor un trai mai bun și pentru a dezvolta comuna.
Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră
– Ce proiecte aveți de finalizat anul acesta?
Ar trebui să finalizăm cel mai mare proiect pe care l-a avut comuna vreodată. Bineînțeles că am găsit linii de finanțare, pentru că vorbim despre mai bine de 8 km de modernizare de drumuri, prin asfaltare.
– Cam câte străzi aveți prinse în proiect?
Sunt 14 sectoare de drum, ca și străzi, cu tot cu gabioane, podețe. Sunt zone unde avem 325 de metri liniari cu gabioane, cu șanț betonat. Avem 1 km de drum cu șanțuri betonate stânga-dreapta, integral și sunt tronsoane importante ce sunt betonate doar pe o parte. Alte tronsoane sunt fără șanțuri betonate. Prin acest proiect vom moderniza anumite străzi care sunt situate cam prin toate zonele comunei. Vorbim despre drumuri pe o suprafață foarte întinsă, în toate cele 7 localități. Încercăm să mulțumim pe toată lumea, toți își doresc condiții civilizate, e normal. N-o să reușim mereu să-i mulțumim pe toți, dar ne străduim și acesta chiar este un proiect care va face diferența, se va vedea efectiv în comună.
– La ce stadiu, pe total comună, ajungeți cu proiectul acesta la asfaltare?
Vom avea drumuri modernizate undeva la 70% pe întreaga comună. Mai avem de lucru.
– Ce valoare are proiectul acesta?
Are o valoare de 13.900.000 de lei și este executat în proporție de 80%. Cam aici suntem, mai rămâne un procent de 20% de finalizat. Constructorul, am comunicat cu el chiar și în dimineața aceasta (31 martie – n.r.), se mobilizează, ar vrea să termine cât mai repede. Termenul contractului, așa cum apare și în autorizație, este anul acesta.
– Deci în decembrie 2025 ar trebui terminat?
Cred că va fi gata chiar în octombrie. Acesta ar fi cel mai mare proiect și sunt sigur că se termină la timp. Mai avem un proiect cu finanțare prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” pe instalațiile de gaz, pentru două localități, Bălușești și Icușești. Îl finalizăm și pe acesta, chiar acum se lucrează în teren. Este un proiect de înființare, n-a fost gaz metan la noi în comună până acum doi ani. Am reușit și am adus conducta magistrală printr-o colaborare cu Primăria Ion Creangă. Am început cu cele mai mari localități pentru că acolo sunt cele mai multe cereri. Ulterior o să facem și extinderea în localitățile mai mici, unde nici puterea economică nu este strălucită. Va trebui să ducem și acolo conducta, dacă tot o avem în comună. Aceste două proiecte mari și importante, din punctul meu de vedere, anul acesta se vor finaliza.
Gaz metan în două sate – 1.500 de gospodării
– Proiectul de înființare pe gaz metan ce valoare are?
9 milioane de lei am primit finanțare. Aici avem un proiect gândit mult mai înainte, dar practic acum este executat. Nu am avut o garanție că vom avea finanțare și atunci am început din bugetul local și, ulterior, s-a ivit oportunitatea aceasta.
– Executantul este distribuitorul?
Da, este operatorul care a câștigat concesiunea, Mihoc Oil.
– Cam câte gospodării ar putea să se racordeze la gaz în zona conductei?
Noi am prins în proiect undeva în jur de 1.500 de gospodării la racordare. Deocamdată avem 400-500 gospodării care au și racorduri executate. Se merge în paralel cu conducta mare și cu racordurile. Imediat ce se racordează, fiecare gospodărie se pune în funcțiune și, deja, consumă.
– Dacă tot vorbim de utilități, la apă, canal, cum stați în comună?
La partea de canalizare stăm foarte rău, ca să mă exprim în termeni eleganți. Dar am reușit să facem studiile de fezabilitate pentru cele mai mari localități. Pentru că trebuie să fie fezabil și economic, când soliciți bani. Nu poți să ai 10 utilizatori sau 20, îți trebuie un număr minim de 200-300 consumatori.
– Și cum l-ați gândit?
Având în vedere că, în comuna Icușești, toate localitățile sunt despărțite de cel puțin un kilometru și jumătate-doi, noi nu avem localități foarte apropiate, nu avem cum proceda altfel și suntem obligați să avem o stație de epurare, de captare, în fiecare localitate, separat. Vorbim de Bălușești, cea mai mare localitate, unde, probabil, va fi o conexiune la Mesteacăn și Tabăra. Și pe partea cealaltă, la Icușești, putem să mai avem 3 localități, arondate. Adică o să avem două studii de fezabilitate pentru două investiții. Anul trecut a fost destul de secetos. O să avem o problemă foarte mare. Cereri, teoretic, sunt, sigur că vor fi. Mai ales în vară, pe vremea mai secetoasă. Noi, practic, n-am reușit pentru că, la momentul când s-a deschis finanțarea pe “Anghel Saligny”, nu aveam studiile de fezabilitate realizate. Și, atunci, a trebuit să mergem cu un proiect pe care să reușim să obținem finanțarea. Era deja în lucru acest proiect la deschiderea liniilor de finanțare. Sperăm să se deschidă alte măsuri de finanțare și să rezolvăm și această problemă foarte importantă.
Educația – proiecte în derulare
– Prin PNRR aveți proiecte?
Prin PNRR avem o reabilitare termică la Școala Bălușești, pentru care am obținut finanțare. Dar, avem o problemă mare acolo. E cel mai mare corp de clădire, cel de la structura din Bălușești și e o situație paradoxală. Ni s-au dat banii aceia, eu n-am ales calea ușoară, să fac pistă de biciclete. Am zis să rezolv o problemă vitală la școală. Dacă n-am școala bună, eu mă duc să fac pistă de biciclete? A venit suma respectivă 1.700.000 de lei. După proiectare, estimarea ne-a arătat că lucrările la școală sunt, de fapt, mult mai scumpe. Am și 300 de copii cu care n-am ce face, nu am unde să-i duc într-un spațiu adecvat. Și nu am nici banii pentru cofinanțare, o sumă prea mare pentru bugetul local, 1.300.000 de lei. Avem din nou comunicare, acum, la minister, prin prefectură, să vedem dacă găsesc o soluție să ne asigure măcar o parte din cât avem nevoie pentru aceste lucrări.
– Pe PNRR se poate face etapizare? Să reluați la anul când vor mai fi fonduri?
Teoretic, avem termen de execuție până anul viitor, în 2026. Rămâne să vedem dacă reușim să obținem diferența, pentru că este mult. E foarte necesară acea reabilitare, scad costurile, se creează un spațiu adecvat anului 2025 pentru educație, doar că trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe cu cofinanțarea. La un moment dat chiar am vrut să renunț, pentru că nu-i găseam o soluție. Adică mă apuc de o lucrare, nici nu o pot abandona, nici nu am bani să o termin. Dacă nu o termină în timp util constructorul n-am ce face cu ceilalți copiii. Găsim noi câteva spații temporare, dar e foarte mare cofinanțarea. Dacă făceam piste de bicicletă, cred că luam finanțarea, dar să ai și ce face cu așa ceva. Numai de dragul de a face un proiect, așa…
– Câte unități de învățământ aveți în comună?
Cinci unități avem, din care 4 funcționează.
– Populația școlară este în scădere? Sau stați mai bine?
Nu neapărat. Undeva la 550 de copii avem, la ultimul recensământ eram, într-adevăr, cu vreo 200-300 mai puțini oameni la noi în comună, puțin peste 3.700. Dar, într-o comună mare, întinsă ca teritoriu, cu acest inconvenient că toate satele sunt despărțite, cu 1-2 kilometri distanță între localități.
Parc fotovoltaic – economie la buget
– Și atunci sunteți nevoit să duceți serviciile în toate, costuri mai mari…
Sigur că da, ca să ajungi la un grad de confort pentru toată lumea. Da, sunt costuri de întreținere ridicate, dar toți vor ca anumite lucrări să se întâmple, și atunci nu poți să zici că acolo e cu prioritate. Vrei să faci pentru toată lumea.
– Proiecte de finalizat, ce mai aveți anul acesta?
Acestea ar fi cele mai importante, gazul, drumurile, anul acesta și școala anul viitor. Vom mai vedea, mai avem finanțare pentru un parc fotovoltaic, care să ne asigure curentul electric în primărie, instituții, școli. Este un contract de 1 milion de lei, semnat anul trecut. E la proiectare. Sperăm să intre în execuție cât mai curând, pentru că este un mare avantaj să scapi de o parte din aceste facturi la utilități, este o economie importantă la bugetul local.
– Ați prins și o parte din iluminatul public sau este doar pentru clădiri?
Acoperim tot ceea ce înseamnă iluminatul public, pe toată comuna, toate instituțiile publice și școlile.
– Pe GAL ce aveți?
Am luat anul trecut un tractor, că aveam unul vechi de 15 ani. Vedem ce o să mai prindem și pe GAL. Poate reușim să facem un teren de sport sintetic la Școala Bălușești. Anul acesta este și cu bune și cu rele. Sunt anumite lucruri care se termină. Sunt proiecte noi, pe care le avem contractate și este posibil să intre în execuție. Sunt și alte lucruri care au o luminiță la capăt, undeva.
– Spun oamenii că a venit un primar tânăr care are putere să lupte pentru ei.
Da, eu cred că am reușit să mișcăm un pic lucrurile. Am intabulat aproape 70% din terenurile intravilane, în 2 ani reușim să facem 100% intabularea sistematică a tuturor terenurilor. Avem contracte de 640.000 de lei semnate pentru cărțile funciare aferente tuturor parcelelor din comună. Am rezolvat o problemă majoră! De obicei, primăvara, încep problemele cu pământul, multe se rezolvă acum pentru că oamenii beneficiază de aceste cărți funciare gratuit. Îi ajută la dezbatere, la donații, la împărțiri, la contract de vânzare-cumpărare. Se rezolvă și pentru cei care au terenuri în arendă. Nu mai pot spune că e mai la stânga, mai la dreapta, că e un lucru clar. Se corectează și anumite lucruri care s-au făcut, de-a lungul timpului, nu tocmai profesionist, îmi permit să spun lucrul acesta, pentru că oamenii nu știau. Ei considerau că dacă au cărți funciare, acolo e și terenul efectiv poziționat. Specialiștii nu prea poziționau corect și puneau acolo “localizare incertă”.
– Aveți multe asociații agricole în comună?
Da, acesta-i specificul, exploatarea terenului și sunt mai mulți fermieri. Sperăm să reziste, să nu mai vină secetă mare. Avem crescători de animale, în special ovine și o fermă mare de bovine.
– Pe sănătate aveți serviciile primare asigurate?
Avem un medic de familie pe zona Bălușești, Mesteacăn, Tabăra, doamna doctor Simona Solomon care asigură medicina primară. Și pe zona Icușești, Rocna, Bătrânești și Spiridonești, avem. Prin forțele proprii, administrația locală a răscumpărat dispensarul, am reușit și l-am modernizat, medicina primară este asigurată de doamna dr. Bârjovanu. Este și un cabinet stomatologic la Bălușești, unde vin doi medici care asigură medicina dentară, de asemenea și o farmacie.
Proiecte concrete care se văd în comună
– Mai aveți răbdare cu oamenii? Să le ascultați păsurile?
Trebuie, orice probleme personale aș avea, le las la ușa primăriei și le iau când mă îndrept spre casă. Noi, primarii, să știți că, din păcate, din punctul meu de vedere, putem fi sancționați doar la vot. Dar în restul mandatului? Asta observ și de asta, probabil, lucrurile rămân încremenite în anumite comunități. Dacă primarul nu este implicat și nu vrea să miște lucrurile, instituția funcționează numai în anumiți parametri și peste 4 ani comuna este tot acolo, blocată. Probabil, electoratul schimbă sau nu schimbă. Dar dacă primarii ar fi cumva strânși cu ușa, probabil că țara s-ar mișca într-un alt fel.
– Unde vedeți comuna Icușești peste 4 ani?
Sincer, comuna Icușești o văd… nu foarte dezvoltată, dacă nu se întâmplă niște lucruri în următoarele 6-8 luni, vorbim aici de finanțări foarte mari, care au un impact semnificativ în comunitate, nu de proiecte minore. Când vorbim de asfalt, pe 8 km, mulțumim mai multe familii. Gazul, la fel, cu 2 milioane de euro, s-a adus confort în două mari localități. Adică, vorbim despre lucruri concrete de care beneficiază foarte mulți oameni. Peste 4 ani, sper și-mi doresc foarte mult și știu că pot reuși să am toate școlile modernizate, la standarde bune, normale. Am reușit cu un proiect PNRR și am dotat toate școlile, toate sălile de clasă au mobilier școlar nou. Acum e o procedură de achiziție pe echipamente, tehnologii, laptopuri, videoproiectoare, table interactive, tot ce înseamnă dotări strict necesare pentru vremurile pe care le trăim. Vreau să duc și rețeaua de gaz în celelalte sate. Și dacă reușim cu parcul fotovoltaic, cu iluminatul public stăm foarte bine peste tot. Noi avem pregătit, proiectul pe apă și canal. Mi-aș dori să înceapă și lucrul la utilitățile acestea. Să facem două, trei, patru fântâni de mare adâncime în localitățile unde este economic. Deocamdată nu pot investi, cu toate că e o necesitate maximă. Nu știu dacă îți dă cineva două mii de euro să conectezi canalizarea de casă. E mult de discutat la apă și canal. Teoretic, nu e normal să investim noi sau statul român și să vină operatorul, bine mersi, să exploateze și să întrețină. Nu prea este corect.
– Ce mesaj le transmiteți colegilor din primărie, oamenilor din comună?
În primul rând, aș vrea să mulțumesc echipei din primărie, pentru răbdare, implicare și efortul consistent în tot ceea ce înseamnă proiecte, dar și în rezolvarea problemelor curente care apar. Faptul că îmi sunt mereu aproape, indiferent că au depășit programul de lucru și că au înțeles corectitudinea maximă pe care o cer, este pentru mine foarte important. Oamenilor din comună le transmit să aibă încredere, răbdare și înțelegere și le mulțumesc pentru toate acestea anticipat. Pentru că se apropie Paștele, aș vrea să le urez tuturor multă sănătate, sărbători în tihnă alături de cei dragi, familie și prieteni. Să ne auzim cu bine!
A consemnat Angela CROITORU