Personalul din instituțiile publice se pregătește de minivacanța de Paște, patru zile libere. Este nelucrătoare ziua de 18 aprilie, Vinerea Mare, precum și Sâmbăta Mare – 19 aprilie, prima și a doua zi de paște, 20 – 21 aprilie. Angajații de la stat pleacă de la serviciu în după amiaza de joi, 17 aprilie, și se mai întorc la muncă marți, 22 aprilie. Finalul lunii aprilie și începutul lui mai sunt generoase din punct de vedere al zilelor libere, astfel că la circa o săptămână după ce se întorc din minivacanța de Paște cei din instituțiile și autoritățile publice vor avea din nou câteva zile nelucrătoare.
Joi, 1 mai, este zi liberă prin lege, iar Guvernul României a decis să declare nelucrătoare și ziua de vineri, 2 mai, pentru a face „punte” cu week-end-ul. Astfel, urmează alte patru zile libere, în perioada 1 – 4 mai. „(1) Pentru personalul din sistemul bugetar, ziua de 2 mai 2025 se stabilește ca zi liberă.
(2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilite ca zi liberă potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice.
(3) Pentru munca prestată în condițiile alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător”, se prevede în Hotărârea de Guvern din 10 ianuarie.
În acest an angajații beneficiază de 17 zile libere care sunt sărbători legale. Dintre acestea doar 13 sunt în timpul săptămânii, iar restul sunt în week-end. Următoare zi liberă prin lege este pe 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului (joi), iar în perioada 8 – 9 iunie sunt Rusaliile, libere legale (duminică și luni). Nu mai sunt zile libere legale până pe 15 august (vineri) Adormirea Maicii Domnului, iar mai apoi minivacanțe vor mai fi pe final de noiembrie și început de decembrie: 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică), 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni), 25 – 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun (joi și vineri).
(G. S.)