Anul 2025 este unul dificil pentru toți primarii din țară, nu numai din Neamț. Este vorba despre numeroasele restricții impuse în cheltuirea banului public prin Ordonanța Trenuleț, dar și de sumele reduse la jumătate ce revin din cotele de TVA și sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. În aceste condiții, primarul comunei Borlești, George Bogdan Mutu, consideră că acest an va fi unul de tranziție, unul în care va continua proiectele aflate în implementare din anii trecuți și va plăti prioritar facturile urgente la constructori. Partea plină a paharului este aceea că, în aceste condiții, va avea suficient timp pentru a pune pe hârtie noi proiecte pentru anii ce vor veni, dar și pentru a menține o legătură și mai strânsă cu oamenii din Borlești, pentru a le afla problemele și a găsi cele mai bune soluții la acestea.
23 de milioane de lei atrași pentru apa comunei!
– Un an de austeritate bugetară, cum nu a mai fost demult în administrația publică. Ce v-ați propus, ce credeți că veți reuși să faceți în acest context nefavorabil?
Nu vom sta cu mâinile în sân, dimpotrivă. Îmi place să văd întotdeauna lucrurile pozitive din orice situație, așa încât o să ne mobilizăm să finalizăm cât mai curând proiectele pe care le avem în implementare și să trasăm, în paralel, direcții de acțiune viitoare. Unul dintre cele mai importante proiecte, care are o valoare considerabilă, 23 de milioane de lei, se află în acest moment în stadiul de organizare a licitației de atribuire pentru execuția lucrărilor. Și, bineînțeles, pentru că utilitățile reprezintă motorul dezvoltării și motorul fiecărei comunități, este vorba despre proiectul „Înființare rețea de alimentare cu apă și extindere rețea de canalizare menajeră, în comuna Borlești” finanțat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
– Cu rețeaua de distribuție a gazului în ce stadiu sunteți acum?
Proiectul l-am demarat de mai bine de doi ani și se află în derulare pentru înființarea și distribuția rețelei de gaz metan. După finalizarea conductei principale în comună, vom continua cu extinderi în majoritatea zonelor din comună. Se lucrează în această perioadă în satul Borleștii de Sus la o stație de distribuție, care va fi racordată la magistrala principală de gaz care străbate comuna, și de unde va permite extinderea rețelei și în zona de centru, din Borleștii de Sus urmând să fie direcționată spre comuna Rediu.
– Pe alimentarea cu curent electric aveți proiecte din resurse regenerabile?
Bineînțeles că nu vom rata o astfel de oportunitate, vom realiza un parc fotovoltaic, pentru a reduce cheltuielile cu utilitățile, atât la sediul primăriei, cât și la celelalte instituții publice, școlile gimnaziale, biblioteca și pentru iluminatul public. Este un proiect important ce se va derula pe parcursul unui an și care se află în faza de proiect tehnic, cu o valoare de 2.284.543,82 de lei, denumit „Capacități de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu în comuna Borlești, județul Neamț” prin care vom ajunge să nu mai plătim facturi la curent în instituțiile publice și pentru iluminatul public.
– Pe iluminat publicat mai aveți zone de acoperit?
Da, printr-un alt proiect depus la AFM spre aprobare, vrem să mai înlocuim lămpile stradale vechi și ineficiente de pe anumite străzi. Este un proiect de eficientizare, prin care reducem consumul și gestionăm mai bine iluminatul stradal, în valoare de aproape un milion de lei.
Colectare separată a deșeurilor și educație
– Acel centru de colectare ați reușit să-l realizați?
Suntem pe ultima sută de metri cu proiectul„ Înființare centru de colectare prin aport voluntar, în comuna Borlești, județul Neamț”. Este executat în proporție de 90%. Am obținut o finanțare prin Ministerul Mediului în valoare de 4.558.786,52 lei. Este un proiect prin care vom face și educație oamenilor din comună, în sensul de a conștientiza că o gestionare eficientă a deșeurilor este foarte important, nu numai pentru ei, ci și pentru urmașii lor, fiii și nepoții care vor moșteni un mediu mai sănătos. Centrele cu Aport Voluntar (CAV) reprezintă o soluție modernă și sustenabilă pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și voluminoase. Aceste centre sunt puncte special amenajate unde cetățenii pot aduce diverse tipuri de deșeuri, contribuind astfel la reducerea poluării și la promovarea economiei circulare. CAV pot fi dotate, în funcție de necesitățile din zonele în care sunt amenajate, cu containere specializate pentru diferite categorii de deșeuri, cum ar fi: hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, deșeuri electrice, electronice, electrocasnice, mobilier uzat și alte obiecte voluminoase, deșeuri provenite din construcții/demolări, anvelope, materiale textile. Cetățenii vor aduce deșeurile sortate la centru, iar acestea vor fi trimise către reciclare sau eliminare conform normelor de mediu. Spre deosebire de sistemele tradiționale de colectare, CAV-urile permit o gestionare mai eficientă a deșeurilor, reducând cantitatea de deșeuri ajunsă la gropile de gunoi și sprijinind reutilizarea materialelor. Se dorește creșterea gradului de reciclare și reducere a poluării prin oferirea unui punct accesibil pentru eliminarea corectă a deșeurilor, îmbunătățirea aspectului localității prin reducerea depozitelor necontrolate, respectarea legislației de mediu și sprijinirea inițiativelor sustenabile și, așa cum vă spuneam, conștientizarea publicului privind importanța reciclării. La acest proiect, partea de construcție este realizată mai avem de finalizat achiziția dotărilor.
– La infrastructura rutieră ce mai aveți în lucru?
Pentru că au fost tot felul de probleme pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, am decis să continuăm din fonduri proprii, în acest an, reabilitarea și modernizarea unor drumuri de interes local. O parte au fost începute și finalizate la sfârșitul anului trecut, la unele dintre ele ne apropiem, mai avem montajul rigolelor, și construirea unor podețe, acolo unde situația o impune, urmând ca, în acest an, să mai modernizăm câteva artere de interes local.
– Aveați în plan să montați și un sistem de supraveghere în comună, pentru siguranța oamenilor și a bunurilor.
Da, proiectul se află în faza de atribuire, la licitație. Se numește „Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor structuri inteligente” și vom monitoriza zonele cele mai importante ale comunei, locurile publice.
Curățenia de primăvară
– Orice gospodar, înaintea Paștelui, face curățenie prin casă și prin bătătură. Am văzut că aveți oameni mobilizați în comună la curățenia de primăvară.
Da, așa este. Am mobilizat angajații Primăriei Borlești de la Serviciul de Gospodărire Comunală, dar și beneficiari ai venitului minim de incluziune pentru mai multe activități de salubrizare în întreaga comună. De la toaletarea arborilor, la decolmatarea șanțurilor și a rigolelor. Este o activitate zilnică prin care ne dorim păstrarea spațiilor verzi și a locurilor de joacă curate și accesibile, este și aceasta o modalitate de a proteja natura. De altfel, nu numai în preajma sărbătorii Învierii, ne preocupăm de curățenia satelor noastre pe tot parcursul anului. Fac un apel către toți cetățenii din comună, să contribuie fiecare, după posibilități, la această acțiune de ecologizare în dreptul gospodăriilor proprii să dăm dovadă de civilizație și bun simț. Ne dorim o comună curată, să ne bucurăm de frumusețea care ne este oferită de natură și să avem ce lăsa moștenire copiilor noștri. Sper că împreună vom putea realiza acest lucru. Chiar dacă anul acesta bugetul comunei noastre este mult mai limitat decât în anii precedenți, reușim printr-o gestionare cât mai eficientă a fondurilor, să continuăm lucrările de modernizare a drumurilor comunale care au fost începute, pentru a îmbunătăți atât condițiile de trai, cât și siguranța circulației. Cum vă spuneam, în paralel cu igienizarea comunei, în această perioadă, se desfășoară lucrări de montare a rigolelor și alte intervenții esențiale pentru infrastructura rutieră. Se creează accesul la fiecare proprietate în parte și se aduc îmbunătățiri la toate sistemele de scurgere a apei de pe marginea drumului. Ne dorim să folosim fiecare resursă eficient și să prioritizăm investițiile necesare pentru dezvoltarea comunei. Nu aș vrea să închei fără a le mulțumi oamenilor din comună, pe care îi simt alături, pentru înțelegere și sprijin. Și vreau să-i asigurăm că vom continua să căutăm soluții pentru a îmbunătăți infrastructura locală și pentru a continua toate proiectele aflate în derulare și cele accesate.
A consemnat Angela CROITORU