Prestigioasa competiție internațională NSS (National Space Society) Space Settlement Contest, ediția 2025, a reunit peste 26.000 de elevi și studenți, din 25 de țări ale lumii, care au participat prin peste 4.900 de înscrieri.
Colegiul Național “Petru Rareș” a participat și anul acesta, cu trei echipaje de data aceasta, obținând un premiu II și două premii III cu proiectele prezentate.
Locul II a răsplătit munca echipajului “Astiris” de la clasa a X-a format din elevii: David Crihan, Crina-Georgiana Abăloaei, Ecaterina-Ioana Agafiței, Karina-Ana-Maria Cojocaru, Elena-Sofia Custură, Elena-Cristina Ghioc, Karina-Maria Lupu, Cristodor-Ștefan Mititelu, coordonați de prof. Genoveva Irimia.
Echipajul “Celliniss”, clasa a XI-a, a obținut locul III, prin munca de echipă a elevilor: Bianca-Elena Nuțu, Dimitrie-Hrisostom Bodron, Denisa-Andreea Constantin, Fabian-Vasile Drăgușanu, Maria-Nicole Dumitrescu, Alexia Mărunțelu, Vlad-Constantin Pătuleanu și Tudor-Alexandru Savin, coordonați de prof. Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului.
Același loc III a fost obținut și de echipajul “Alia Vita”, dar la clasa a IX-a, echipaj care i-a reunit pe Ioana Beșu, Ana-Miruna Bistriceanu, Mircea-Ioan Borcilă, Alexandru-Mihnea Buzu, Alexia-Ioana Ciangu, Andreea-Georgia Crețu, Daria-Maria Diaconu, Daniel Sebastian Driscu, Tudor Ioviță, David Nemțanu-Balău, Tiana-Alesia Veiss, tot sub coordonarea prof. Grigoruță Oniciuc.
Printre elevii participanți anul acesta se regăsesc câțiva dintre cei care au reușit anul trecut performanța de a lua medalia de aur, premiul I, la competiția NSS de anul trecut (detalii găsiți aici și aici) și au mers în Statele Unite ale Americii la conferința NSS.
„Anul acesta, Colegiul Național Petru Rareș a participat cu un număr mai mare de echipe, reușind să obținem un premiu II și două premii III. Din păcate, politica noastră a fost dintotdeauna că mergem în SUA numai cu primul loc. Ne pregătim mai bine și am încredere că mergem anul viitor. Știu că și copiii își doresc și noi, profesorii, ne dorim, din păcate acestea au fost rezultate. Acestea sunt standardele noastre, pe care ni le-am impus și asumat încă de la prima participare și nu facem rabat de la ele” a declarat prof. Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului, cel care a coordonat două dintre echipajele premiate.
Este clar că această decizie de neparticipare va lovi puternic în dorința elevilor și părinților, care și-ar fi dorit o experiență internațională, pentru care unii probabil s-au și pregătit.
Societatea Națională Spațială (NSS) se prezintă drept “vocea preeminentă a cetățeanului în domeniul explorării, dezvoltării și așezării spațiului”. Viziunea NSS este „Oamenii care trăiesc și lucrează în comunități înfloritoare dincolo de Pământ și utilizarea vastelor resurse de spațiu pentru îmbunătățirea dramatică a umanității”. Acest concurs a fost sponsorizat de Centrul de Cercetare Ames NASA, în perioada 1994-2018, pentru mulți dintre acești ani în colaborare cu Societatea Națională Spațială (NSS). În 2019, sponsorizarea a fost transferată integral Societății Naționale Spațiale (NSS)”, potrivit site-ului oficial al competiției spațiale internaționale.
Angela Croitoru