În această seară, 14 aprilie, la Cinema Mon Amour are loc deschiderea oficială a etapei naționale – ediția XLVIII a Olimpiadei Naționale de Istorie, găzduită de Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra-Neamț. Principalul organizator al competiției este Ministerul Educației prin intermediul Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Neamț.
Este de neînțeles cum un eveniment educațional de o asemenea amploare este trecut sub tăcere de către Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Neamț, care nu dă, pe site-ul propriu, pe contul de faceebook, absolut niciun fel de comunicare în legătură cu această olimpiadă. Cel puțin până în momentul redactării acestui material – 14 aprilie, ora 16:00, cu numai o oră înainte de deschiderea oficială.
Și asta în condițiile în care ISJ Neamț este condus de un inspector general care este profesor de istorie – Ionuț Liviu Ciocoiu, iar inspectorul de istorie este profesor de religie – Mihai Giosanu.
Consiliul Județean Neamț și Primăria Piatra-Neamț, instituții care cofinanțează evenimentul, cu sume probabil importante pentru organizatori, 47.000 de lei, respectiv 23.600 lei, amintesc despre eveniment fără să intre în amănunte. În definitiv, au ajutat iar restul sunt chestiuni de organizare.
Acest tip de neimplicare în promovarea unui eveniment educațional de alura unei olimpiade naționale precum cea de istorie, vine în contradicție cu tot ceea ce ne facebucesc aleșii noștri când vorbesc despre tradiție, respectarea istoriei, a trecutului local.
Singurii care mai salvează măcar aparențele sunt câțiva profesori de istorie, precum profesoara Dorina Luminița Drexler care și-a pus pe coperta contului de socializare o imagine reprezentativă legată de această ediție a olimpiadei și care promovează site-ul dedicat competiției.
Angela Croitoru