Două eleve de la gimnaziul Colegiului Național “Petru Rareș” Piatra-Neamț au reușit performanța de a se califica la etapa națională a trei olimpiade școlare. Sara Sima, elevă în clasa a V-a și Ilaria Chiruță, clasa a VI-a, vor reprezenta județul la naționalele olimpiadelor de Educație Tehnologică, Informatică, Limba și Literatura Română, respectiv Fizică, Educație Tehnologică, Astronomie și Astrofizică.
Sara Sima – și “Comoara unicornilor”
Sara Sima a obținut, la județ, premiul I, cu 107 puncte din 200, la Informatică – profesor coordonator Liviu Olaru, premiul I la Educație Tehnologică – profesor coordonator Lăcrămioara Smaranda, cu 98 de puncte din maxim 100 și locul 3, cu 93 de puncte din 100 și calificarea în clasamentul național la Limba și Literatura Română – profesor coordonator Liliana Pistol.
A învățat să citească și să scrie pe când era la grădiniță și doi ani după aceea a scris o carte pentru copii. A visat să ajungă “rareșistă”, simte o legătură puternică cu profesorii și colegii de aici și este foarte mândră de apartenența la această elită. Își dorește să câștige premiul întâi la Tehnologie și să fie pe podium la toate cele trei naționale, pentru sentimentul victoriei.
“La Informatică am început să mă pregătesc abia anul acesta, dar mi-a plăcut foarte mult încă de la început. La Tehnologie am o pasiune pentru creații practice, iar la Română îmi place foarte mult să scriu și să mă exprim. Pentru etapa județeană la Tehnologie, am memorat manualul pentru că nu se putea altfel, trebuia să știu totul. La Informatică am dezvoltat foarte mult rezolvarea de probleme cu diferite noțiuni, spre exemplu, vectorii de frecvență, în care se memorează de câte ori apare o anumită valoare într-un șir. Am o pasiune de mică pentru lectură, cred că prima mea carte am citit-o pe la 4-5 ani. Am observat, citind, că îmi vin idei foarte creative și că îmi place foarte mult să scriu. În joacă, am scris o carte, pe care din păcate n-am publicat-o, care se numea «Comoara unicornilor». Aveam 7 ani și îmi plăceau foarte mult unicornii. Am inventat diverse probe prin care acei unicorni să treacă pentru a-și salva regatul”, mărturisește Sara Sima.
Vorbește despre noțiunile valoroase pe care le-a acumulat cu sprijinul profesoarei de literatură Liliana Pistol și a tuturor celorlalți profesori, spune că Rareșul este “acasă” pentru ea și este convinsă că toți colegii ei au un talent pe care trebuie doar să și-l descopere. La literatură a obținut nota 9,30, după contestația pe care a depus-o, fiind convinsă că lucrarea ei merita mai mult și profesorii evaluatori i-au dat dreptate.
Ilaria Chiruța vrea la NASA!
Pasionată de Educație Tehnologică, a participat și anul trecut la această olimpiadă obținând o mențiune la națională, Ilaria Chiruța a descoperit acest domeniu mai întâi prin tatăl ei, inginer constructor. Înclinația către Astronomie și Astrofizică crede că vine tot din familie. O verișoară a tatălui ei lucrează în acest domeniu, a fost la NASA mulți ani, iar acum are propria sa firmă.
Profesorul de fizică, Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național Petru Rareș, cel care i-a călăuzit pașii și la astronomie, a fost cel care a ajutat-o să evolueze mai mult în aceste domenii.
Ilaria visează ca într-o zi să facă și ea parte din echipa de la NASA:
“Mă pregătesc în fiecare zi pentru toate trei materiile, mai mult sau mai puțin, în funcție de ce teme am la școală. Iar pentru probleme practice mă pregătesc mai mult la școală cu profesorii îndrumători. Oricine ar fi în locul meu și-ar dori un premiu, să fie pe podium. Cunosc de anul trecut sentimentul de a fi acolo în față și toată lumea să fie mândră de tine. Visez ca la un moment dat să ajung și eu la NASA”.
Angela CROITORU