În ședință din 28 martie 2025 a Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamț a fost aprobat proiectul de hotărâre ce stabilește cuantumul și plata cotizațiilor anuale către cele șapte asociații din care municipiul reședință de județ face parte.
În total, municipiul plătește din bugetul local, adică din buzunarul tuturor pietrenilor, 509.028 de lei pentru anul 2025.
Cea mai scumpă cotizație este cea către Asociația Grupul Local de Acțiune (GAL) Piatra-Neamț, care este de 212.326 de lei, calculată ca 2 lei/an/locuitor, numărul locuitorilor fiind cel raportat de Institutul Național de Statistică (INS) la data de 1 iulie 2024.
Pe locul 2 din punctul de vedere al costurilor se află ADI ECONEAMȚ, cea care coordonează modul în care se colectează și se transportă deșeurile și care a asistat pasiv la închiderea gropii de gunoi din Piatra-Neamț, chiar dacă aceasta nu era plină, ceea ce a condus la creșterea tarifelor pentru pietreni. Cotizația plătită anual către ECONEAMȚ este de 127.285 de lei și asta pentru că, dincolo de 1 leu/an/locuitor, raportat la același număr al populației de mai sus, aici se indexează și cu rata inflației de 10,4% pentru anul 2024 și majorată cu 5%. Apariția indexarea este explicată prin faptul că, în momentul în care cei de la asociație au calculat cotizația anuală, nu aveau o raportare INS a ratei inflației pentru anul trecut.
Tot la nivelul sutelor de mii de lei, mai exact 106.775 de lei pe an, plătim și către Asociația Municipiilor din România, adică 1 leu/locuitor/an.
Sumele care urmează a fi plătite, așa cum au fost votate în unanimitate în ședința din 28 martie a Consiliului Local, le puteți consulta mai jos.
Municipiul Piatra-Neamț face parte și din Asociațiile Metropolitan Piatra-Neamț și “Moldova se dezvoltă”, dar, pentru că ambele “nu au făcut, cel puțin până acum, nimic”, primăria nu a achitat cotizația către aceste două asociații, potrivit informațiilor furnizate de Gabi Muraru, șeful Serviciului Comunicare al primăriei.
Detalii despre inactivitatea cel puțin a uneia dintre cele două asociații găsiți aici.
Deocamdată, Municipiul Piatra-Neamț nu face parte din ADI Protecția Animalelor Neamț, gestionând problema câinilor fără stăpân prin societatea subordonată Salubritas SA care deține propriul adăpost. Însă, colaborează cu această asociație – celebră pentru tăiatul frunzelor la căini, în sensul sprijinului în realizarea marelui adăpost pentru animale, pentru care fostul președinte de județ, fugarul Ionel Arsene, a și înființat această asociație în 2022.
Angela Croitoru
Un comentariu
Domnule Primar.
Rog organizați referendum, să decidă locuitorii dacă sînt de acord să plătească asemenea sume pentru aceste organizații.
Ele nu fac nimic pentru cetăteni, ci pentru buzunarul lor.
Dacă au nevoie de bani, să convingă sponsorii să le finanțeze.