Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat joi, 10 aprilie, într-un raport video publicat pe pagina de Facebook a instituției, mai multe direcții de reformă pentru sistemul de învățământ. Printre priorități se numără reducerea numărului de ore, introducerea unor materii opționale noi, creșterea sprijinului pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și dezvoltarea unor formule mai flexibile de învățare.
„Cred că avem un curriculum încărcat”
„Am mai spus acest lucru și eu cred că avem un curriculum încărcat și, dacă ne uităm în comparație cu alte țări, da, nu doar credem – așa și stau lucrurile”, a afirmat ministrul. În acest context, a vorbit despre începerea unor modificări care să reducă numărul de discipline și de ore, în limitele standardelor internaționale: „Nu are sens să îți pui problema să cobori sub acele standarde.”
La nivel liceal, ministerul propune ca 20-25% din timpul alocat fiecărei discipline să fie rezervat pentru activități care ies din tiparul lecțiilor clasice. „Să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activități care urmăresc generalizarea conținuturilor învățate și aplicarea lor la viața de zi cu zi, astfel încât să avem un curriculum mai aerisit și să avem lucruri mult mai relevante pe care le prezentăm copiilor.”
În privința temelor pentru acasă, Daniel David a amintit că există deja reglementări: „Temele n-ar trebui, la nivelul învățământului primar, să depășească o oră pe zi, două ore la gimnaziu și la învățământul liceal.” Profesorii sunt îndemnați să colaboreze pentru a evita suprasolicitarea elevilor: „Îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și pe diriginți să aibă grijă de această coordonare.”
Cursuri opționale și unități de învățare la alegere
În urma unei vizite recente în SUA, ministrul a vorbit despre un model de organizare a conținuturilor educaționale care le oferă elevilor mai multă libertate în alegerea unităților de învățare. „Deja opționalitatea merge dincolo de discipline. Merge la unități de învățare din cadrul unor discipline, astfel încât copiii pot să aleagă. Dacă într-o disciplină ai, spre exemplu, 12 unități de învățare, poți să spui că 8 sunt importante, fundamentale pentru toți, și celelalte 4 sunt opționale.”
Acest model ar putea fi aplicat în cazul disciplinelor care nu pot fi adăugate ca materii obligatorii distincte – cum sunt educația juridică, financiară, pentru sănătate sau antreprenorială. „Putem gândi pentru fiecare din aceste teme o disciplină care să fie opțională, dar din unitățile de învățare care vor intra în această disciplină opțională, unele […] să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orientare sau în alte teme apropiate.”
„Putem gândi pentru fiecare din aceste teme o disciplină care să fie o disciplină opțională, dar din unitățile de învățare care vor intra în această disciplină opțională, unele, pe care le hotărâm cu specialiști din domeniu, să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orientare sau în alte teme apropiate, de exemplu unități de educație antreprenorială în disciplină legată de economie sau de științe economice, cum o să o numim. Deci sunt astfel de lucruri pe care le-am văzut funcționând foarte bine în Statele Unite ale Americii.”
„Punem bazele încă din clasele mici”
Tot în zona curriculară, ministrul a anunțat mai multe materii opționale noi, care vor fi introduse din anul școlar viitor:
- Educație nutrițională (clasele pregătitoare, I și a II-a)
- Educație prin mini-baschet (clasele a III-a și a IV-a)
- Armonie și expresie corporală (clasele a V-a și a VIII-a)
- Viitorii olimpioni (clasa a IV-a)
- Muzică și dans (clasele a V-a și a VI-a)
- Mini-handbal (clasele a III-a și a IV-a)
- Aventura cunoașterii Universului (clasele a V-a și a VII-a)
„Cred că este un lucru foarte important, fiindcă, așa cum știți, în timpul dezbaterilor pentru planurile-cadru la nivelul învățământului liceal, am vorbit despre acea disciplină opțională stil de viață sănătos. Punem bazele acelei discipline încă din clasele mici.”
„Vom veni cu propuneri pentru reforme”
În ceea ce privește sprijinul oferit elevilor cu cerințe educaționale speciale, Daniel David a anunțat că în cel mult o lună va fi prezentat un pachet de măsuri: „Nu mai este mult. Eu zic că probabil trei, maximum patru săptămâni. Voi veni cu acel diagnostic și cu propunerile pe care le am pentru reforme, inclusiv în ceea ce privește copiii cu cerințe educaționale speciale.”
Una dintre priorități este creșterea numărului de profesori de sprijin: „Acolo voi discuta și despre necesitatea de a crește numărul de profesori de sprijin, pentru a putea avea cu adevărat sens în ceea ce facem atunci când aducem copiii cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, în învățământul clasic.”
Alexandru Andrieș