Pe drumul național 17B, în comuna Poiana Teiului, a apărut un fenomen de eroziune și infiltrații cauzat de apele Bistriței și de torenții de pe versanți, care până acum nu a fost soluționat decât prin cârpeli la structura de asfalt care crapă periodic.
Bineînțeles că lucrurile au evoluat, în timp, de ani de zile iar două porțiuni din șosea, cu tot cu zidul de protecție și cu parapeții metalici ruginiți deja, au fost distruse. Ajuns marți, 8 aprilie, în comună, prefectul Adrian Bourceanu, însoțit de inspectorul șef Marian Mușat de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și șeful Secției Drumuri Naționale Piatra-Neamț, Remus-Mihai Luca, s-a convins la fața locului cum stau lucrurile. Mai întâi la kilometru 77 și apoi la 5 km în aval.
Infrastructura rutieră este afectată, în primul caz de eroziunea apelor Bistriței, acolo unde râul cotește, zidul de beton pentru siguranță fiind distrus în totalitate de apă. La 5 km mai încolo, apele Bistriței nu ajung la marginea șoselei, în schimb aici apar infiltrații de la torenții temporari de pe versantul vestic din apropiere.
Mai multe detalii despre starea DN 17B și măsurile ce se pot lua, ne-a dat prefectul Adrian Bourceanu, de la fața locului.

Potrivit reprezentanților ISC, la cotul Bistriței este necesară construirea unui nou zid de beton de protecție, însă sub nivelul de afluire al apelor râului, care poate fi calculat de proiectant. Asta în primul rând, plus refacerea sistemului rutier în zonă. La cealaltă porțiune de drum sunt necesare lucrări de siguranță pe versant pentru ca apa care apare acolo să fie dirijată astfel încât să nu mai ajungă pe sau sub șosea. Cu reparațiile de rigoare în șosea.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian