Un fenomen natural care apare în fiecare an, odată cu dezghețul din primăvară, este desprinderea de pietre și bucăți de stâncă de pe versantul situat în imediata apropiere a Drumului Național 17B, în satul Mădei, comuna Borca. Autoritățile locale au semnalat celor de la Secția Drumuri Naționale și prefecților din ultimii 12 ani pericolul la care se expun nu numai localnicii, cei care tranzitează zona, ci și copiii care merg la școală.
Marți, 8 aprilie, prefectul de Neamț Adrian Bourceanu a decis să meargă la fața locului, însoțit cu responsabili din mai multe instituții ce au răspundere în domeniul siguranței, pentru a se convinge cum arată acel versant și ce soluții ar putea fi luate pentru a controla acest fenomen. Din echipa de teren deplasată la Mădei au făcut parte inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Marin Mușat, șeful Secției Drumuri Naționale Piatra-Neamț, Remus-Mihai Luca și primărița comunei Borca, Alexandra Păștinaru -Niță.
Până acum s-au luat, în ultimii 2-3 ani, doar măsuri circumstanțiale, prin rănguire cu alpiniști – procedeu prin care sunt eliminate vegetația și materialul instabil de pe versanți pentru a preveni căderile de pietre și eventualele alunecări de teren.
Anul acesta, Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, principalul responsabil din această zonă a infrastructurii rutiere naționale, a realizat un raport de expertiză prin care se propun două soluții: una economică, adică cu o investiție minimă și una mai costisitoare dar care ar oferi și o stabilitate versantului și siguranța celor aflați în trafic. Procedura ce ar trebui aplicată, prin intermediul unui proiect realizat de CNAIR – DRDP Iași, presupune montarea unor stâlpi de suport, a unor plase și a unor bariere care să rețină materialul instabil de pe versant.
Detalii despre situația de la Mădei, comuna Borca și despre demersurile făcute ne-au dat prefectul Adrian Bourceanu și primărița Alexandra Păștinaru -Niță.

Rămâne de văzut dacă CNAIR -prin intermediul DRDP Iași va fi și dispusă să investească pentru a soluționa această problemă de siguranță, în primul rând pentru localnici și apoi pentru turiști, mai ales că după realizarea proiectului, este necesară și o întreținere periodică a plaselor și barierelor de retenție.
Situații similare, unele chiar mai grave, se întâmplă și în alte localități din zona montană a județului Neamț, precum Poiana Teiului, unde bucăți de stâncă antrenate de pe versanți au căzut pe autoturismele aflate în mers pe același DN 17B, ce traversează și comuna Borca.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian