În semn de recunoaștere a eroismului românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, Guvernul României a instituit, în anul 2007, Ziua Veteranilor de Război, care este sărbătorită anual, la data de 29 aprilie, în amintirea zilei în care Regele Carol I a semnat decretul de instituire a titlului de „veteran de război” pentru foștii luptători în Războiul de Independență (1877-1878).
La Cimitirul Eroilor din Piatra-Neamț, astăzi, 29 aprilie, a avut loc ceremonialul dedicat acestei sărbători la care au participat prefectul Adrian Bourceanu, reprezentanții Asociației Veteranilor de Război Filiala Neamț, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei, administratorul public al municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, șefi ai instituțiilor nemțene subordonate Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, consilieri județeni și locali, veterani de război.
După slujba de pomenire a ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale și în Războiul de Independență, au fost rostite alocuțiuni și au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor.

Ceremonia s-a încheiat se cu defilarea Drapelului de Luptă şi a gărzii de onoare, constituită din militari ai Batalionului 634 Infanterie, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Ministerul Apărării Naționale organizează marți, 29 aprilie, ceremonii militare și religioase în București și în toate garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război.
“În perioada 24-29 aprilie, Ministerul Apărării Naționale a organizat campania „ONOR veteranilor de război”, prilej cu care au fost distribuite pachete-cadou celor 437 veterani de război și 13 de văduve de război din România, precum și singurului veteran de război în viață din Republica Moldova.
În cel de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi. Armata României a continuat lupta și după eliberarea Transilvaniei de Nord, contribuind semnificativ la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. În total, efortul de război a mobilizat 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost declarați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă”, precizează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian