Adrian Mihai Podoleanu, agent șef adjunct de poliție în cadrul Poliției orașului Roznov, a obținut în această lună un rezultat important în ramura sporturilor de contact. În perioada 5–6 aprilie 2025, acesta a participat la Campionatul Mondial „World Grand Prix Judgement Day” la proba Freestyle Kickboxing, desfășurat în municipiul Ploiești, unde a reușit să obțină locul 1 la categoria 80 kg. Meci după meci, a avansat până în finală, unde a obținut victoria care i-a adus titlul mondial. Competiția a fost organizată de Federația Română de Freestyle Kickboxing și a reunit peste 700 de sportivi.
Luptător cu experiență, în uniformă de polițist
Adrian Podoleanu are 32 de ani și a crescut în comuna Podoleni, județul Neamț. A urmat cursurile Școlii Gimnaziale „Alexandru Podoleanu” din localitate, apoi a continuat studiile liceale la Colegiul Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț. În paralel cu activitatea profesională, începând din 2016 a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău, unde a finalizat și studiile de master în domeniul științelor penale și criminalisticii. A fost încadrat în structura Ministerului Afacerilor Interne în 2016, prin încadrare directă, fiind repartizat inițial la Postul de Poliție din comuna Podoleni. După trei ani, a fost transferat la Poliția Orașului Roznov, unde activează și în prezent în cadrul structurii de proximitate.
„Am fost mereu pasionat de uniforma de poliție, și mereu mi-am dorit să practic această meserie. Pot spune că și fostul șef de post din comuna Podoleni care acum este la pensie, m-a sfătuit să încerc să aplic pentru încadrările directe, iar pe această cale pot doar să-i mulțumesc pentru îndrumarea pe care mi-a oferit-o, deoarece în prezent simt că mă regăsesc în munca de poliție”.
Un parcurs lung, început într-o sală de sport din Podoleni
Pasiunea pentru sporturile de contact a început în 2008, când a participat pentru prima oară la un antrenament de arte marțiale.
„Pasiunea pentru sporturile de contact am descoperit-o la vârsta de 14 ani în 2008, când am pășit pentru prima oară la cursurile unui club de arte marțiale ce desfășurau antrenamente la sala de sport a Școlii Gimnaziale Alexandru Podoleanu din Podoleni, pe un sistem de arte marțiale Full Contact, m-am îndrăgostit instant de acest sport. Îmi amintesc și acum primul antrenament, știu că am pășit în sala de arte marțiale cu un prieten și că în primul antrenament am învățat chestiile de bază ce țin de arte marțiale, respectiv căderi și loviturile simple de braț, eram timorat, nu știam la ce să mă aștept deoarece credeam, în mintea mea, că în momentul în care intru pe ușă iau bătaie. Nu a fost deloc așa, am dat de oameni buni și prietenoși, iar după câteva sesiuni, am început să înțeleg despre ce este vorba și mai pot spune că am legat multe prietenii”, a declarat el.
Familia a jucat un rol important în parcursul său. Este căsătorit și are două fete, de 6 și 4 ani. Fiica cea mare urmează deja cursuri de înot, iar Adrian declară că va susține alegerea oricărui drum sportiv pe care aceasta îl va urma. Provine dintr-o familie în care sportul a fost prezent:
„Având în familie diferite exemple de oameni care au iubit și iubesc sportul în general, motivația am găsit-o în special la tatăl meu întrucât m-a învățat că oricât de greu îți este fă sport măcar o oră pe zi pentru a te relaxa, detensiona și a gandi cerebral lucrurile, acest lucru îl fac aproape zilnic. Bunicul meu care este în prezent decedat a practicat în tinerețea sa box, iar tatăl meu a practicat în tinerețe atletism pe probe de alergare de tip maraton, iar în prezent cu toate că are 57 de ani încă joacă tenis de câmp săptămânal. De aici și pasiunea mea pentru arte marțiale deoarece pot spune că provin dintr-o familie ce iubește sportul chiar dacă pe ramuri diferite”.
Spune că sprijinul primit de acasă și din partea colegilor de serviciu a contat enorm în parcursul său sportiv.
„De fiecare dată mi-a fost alături familia care m-au susținut mereu în ceea ce mi-am propus, sper ca sunt mândri de mine și de realizările mele. Sprijinul colegilor și a șefului Poliției orașului Roznov, a contat mereu pentru mine, sunt ca și a doua mea familie, de multe ori aceștia sunt cei care mă contactează primii înainte de competiții pentru a vedea starea mea și să mă încurajeze, și tot ei după competiții mă apelează pentru a le oferi rezultatele, chiar dacă nu mereu au fost cele de pe prima treaptă a podiumului, pe această cale le mulțumesc și îi respect”.
Rezultate care vorbesc de la sine
Prima competiție oficială la care a participat a avut loc la doar un an de când s-a apucat de acest sport.
„Prima mea competiție a avut loc la juniori în anul 2009 la Campionatul Național de Ashihara Karate unde am reușit să urc pe podium ocupând locul 3 național. Pentru mine a fost o bucurie extremă, deoarece am înțeles că dacă muncesc pot să ajung unde îmi propun”.
Începând cu anul 2020, clubul Sabaki Wolf Buhuși s-a afiliat Federației Române de Freestyle Kickboxing, una dintre cele mai active federații de profil din România. Din acel moment, Adrian s-a specializat pe acest sistem de luptă, participând constant la competiții și seminarii.
„Pot spune că această formă de arte marțiale unește cam toate stilurile de luptă de Full Contact, fiind un sistem de luptă eficient de Knockdown în care poți câștiga acumulând puncte sau punand adversarul în incapacitatea de a continua lupta. Totodată cred că în Kickboxing mă regăsesc cel mai mult, iar de la momentul afilierii clubului la această ramură, am început să mă specializez pe ea obținând în 2022 și calitatea de instructor sportiv, iar de atunci încă învăț cât mai mult despre acest sistem, mai precizez că în luna martie 2025 am fost promovat la gradul de antrenor de nivel 1 (echivalentrul a centrura neagra 1 dan pe arte marțiale) pe ramura Kickbox de către Shihan Petrescu Sebastian- Kenshinkan Karate și Maestrul Negrea Alexandru care este luptător profesionist și o legendă în România pe Kickbox cu diferite contracte în promoții mari precum (BELATOR, SUPER KOMBAT si DFS), în urma unui seminar susținut în orașul Bicaz”.
Cel mai dificil meci din cariera sportivă, potrivit declarațiilor lui Adrian, a fost cel în care a obținut centura FSA MMA, în 2024, în fața unui adversar experimentat.
„Cele mai importante titluri din carieră pot spune că sunt Centura FSA MMA, titlul mondial FRFK Kickboxing, FRFK National K1 Champion și cel de vice-campion national Pangration Atlima MMA, acestea fiind cele mai notabile performanțe pe lângă alte performanțe din Jiu-Jitsu, Kyokushin Karate, Ashihara Karate și Enshin Karate unde și la acestea am urcat pe locurile de pe podiumul național”.
Antrenamentele pentru campionatul mondial au început cu două luni înainte de competiție și s-au desfășurat sub coordonarea antrenorului Norocel Lupu, fondatorul clubului Sabaki Wolf.
„Pentru această competiție, m-am pregătit făcând diferite antrenamente de rezistență, putere, cardio, tehnică, mobilitate și multe sparinguri (lupte), uneori antrenându-ne și de 2 ori pe zi, alături de mai mulți colegi din cadrul clubului sportiv. Pentru mine să reprezint România în competițiile internaționale înseamnă să demonstrez că noi românii nu suntem ușor de învins și avem mentalitate și spirit de învingători. Este una dintre cele mai mari realizări din cariera mea sportivă. Emoțiile se simt de fiecare dată chiar dacă am urcat pe podium de mai multe ori în cariera mea de sportiv, sunt sentimente unice pe care le trăiesc de fiecare dată”.
De-a lungul carierei, a fost sprijinit de antrenorul Norocel Lupu, despre care spune că i-a fost alături în momentele dificile, l-a încurajat să continue după accidentări și a contribuit constant la progresul său. Spune că cele două cariere se completează bine: sportul îl ajută în menținerea disciplinei și autocontrolului, iar munca în poliție îl motivează să fie un exemplu pozitiv în comunitate.
„Pentru mine persoanal disciplina înseamnă controlul și autocontrolul de a gestiona în cele mai bune condiții în momentele dificile emoțiile, și a fi cerebral în momentul luarii unei decizii. De asta pot spune despre mine că sunt o persoană calmă care preferă să gândească de două ori înainte de a acționa. La serviciu încerc să mă axez doar pe munca de poliție și să fiu cât mai profesionist posibil, să ascult și să rezolv problemele cetățenilor. În ce privește antrenamentele, soția mă înțelege și știe importanța artelor marțiale în viața mea, iar în familie, atât eu, cât și soția mea încercăm să ne dedicăm fiicelor noastre și să facem lucruri împreună”.
În cariera sa sportivă, l-a inspirat cel mai mult Kancho Joko Ninomiya, numit și ”Prințul Karateului”, fondatorul stilului Enshin Karate stilul de baza pe care il practică.
„Acesta a demonstrat faptul că doar antrenându-te intens poți ajunge unde îți dorești, acesta fiind și unul din câștigătorii unui turneu foarte importat de arte marțiale full contact denumit All Japan unde luptatorii în trecut nu aveau categorii de greutate”.
În general, are emoții constructive, însă așteptarea îl obosește.
„Îmi trec mereu diferite gânduri și temeri prin minte, dar după primul meci acestea încep să dispară și devin concentrat pe ceea ce am de făcut”.
În viitor, își propune să continue activitatea sportivă și să adauge în palmares un titlu european. De asemenea, dorește să contribuie la formarea tinerilor sportivi și să împărtășească din experiența acumulată.
Denisa POPA