4 mai, ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din țara noastră, a debutat discret în localitățile limitrofe reședinței de județ. La primele ore ale dimineții la Girov era aproape pustiu, iar prin secțiile de votare erau doar membrii din comisii și cei care asigurau paza, polițiști și jandarmi. Sătenii au ales fie să meargă mai întâi la biserică, fie să se odihnească mai mult înainte de începerea unei noi săptămâni de muncă. Arareori altcineva decât cei din comisie călcau pragul secției de votare de la Școala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa”. La un moment dat monotonia a fost întreruptă de o localnică sigură pe ea, semn că mai votase și știa ce are de făcut. La o vârstă respectabilă a venit cu bicicleta. A lăsat-o în locul special amenajat, lângă școală, și fără ezitare a trecut pragul unității de învățământ și și-a exercitat dreptul la vot.
„Drept să vă spun, eu nu prea am ratat nici un scrutin. Am mers la vot de fiecare dată, am buletinul plin de ștampile și timbre din acelea. Din păcate, pare că stăm pe loc și nimic bun nu se întâmplă. Acum sunt atât de mulți candidați că nici nu știi ce să alegi. Pe cine să alegi? Dar să dea bunul Dumnezeu să fie bine. O să se «cearnă» apoi, la turul doi știm ce avem de făcut. Noi, ăștia mai bătrâni, vrem pensii mai bune, că nu avem din ce trăi. Vai de capul nostru, mai ales cei care am muncit la CAP. Dar măcar pentru tineret să fie mai bine, să nu mai trebuiască să robească prin țări străine. Acum vom vedea, că de dorit ne dorim multe, dar cine știe ce o mai fi…”, a spus femeia după ce și-a exercitat dreptul la vot, în jurul orei 9.
Cam la toate secțiile din comună era liniște și pace, speranța fiind ca atmosfera să se anime în cele două „valuri” tradiționale oricărei zi de alegeri: la terminarea slujbei de la biserică și după amiază, când lumea iese la plimbare, cu atât mai mult cu cât vremea a fost deosebit de frumoasă.
„Închid ochii și pun ștampila. Fără să mă uit. Că nu am pe cine alege. Toți promit, dar nimeni nu face nimic. Poate ne mai mărește și nouă pensiile, că eu am numai 1.200 lei. Trag de fiecare bănuț că de acolo trebuie să plătesc și apă, și căldură, și curent, și medicamente, tot. Pentru mâncare nu rămâne mai nimic”, a spus o pensionară din aceeași localitate.
În comuna Ștefan cel Mare la o secție de votare și-a exprimat opțiunea un tânăr de 21 de ani, provenit din sistemul de protecție socială.
„Nu sunt pentru prima dată la vot. Am mai fost și știu despre ce este vorba. Am votat și la alegerile de anul trecut. Iar astăzi am votat pentru viitor. Viitorul meu, al nostru, al tuturor. Ne-am săturat de minciuni și dezinformare. Eu am fost la casa de copii și îmi doresc să fie bine pentru toată lumea iar noi, tinerii, să avem mai multe șanse, să avem unde munci. De asta am venit azi la vot și cu siguranță voi fi prezent și la turul doi, peste două săptămâni”, a spus vizibil emoționat tânărul localnic.
Și pentru că votul fiecăruia în parte contează, un cuplu de octogenari a mers direct la vot după slujba de la biserică.
„Noi așteptăm multe, dar ne dau tare puțin. Speranță avem, trăim cu speranță că se schimbă ceva, dar… Atâta panaramă, mă mir că nu le este rușine cu atâta cheltuială pe banii țării. Am fost și la celelalte alegeri, peste tot am fost, dar ce folos? Vă spun așa, ca o echivalență, ceva ce o să vă surprindă. Când eram copii, mama, tata, bunicii, erau oameni obișnuiți… dar ei atunci știau cu cine se luptă. Se luptau cu boierii. Noi cu cine ne luptăm amu? Cu cine ne luptăm noi amu, asta vreau să știu. Măcar dacă puneau câțiva candidați pe liste, să știi un lucru, da așa? Ce-i asta? Noi mai avem încă de luptă. Și nu mă doare capul de mine, că de acum am 84 de ani, pot să mor și mâine, că nu-mi pare rău. Îmi pare rău de copii și nepoți. Ce o să facă ei în continuare?”
Dragomirești: o fotografie în secția de vot și un jandarm prea zelos
Cam aceeași atmosferă era și în comuna Dragomirești. Cald, soare, frumos, dar o prezență destul de slabă la urne. Cel puțin în prima parte a zilei arareori cineva venea la secția de votare.
„Sunt foarte multe lucruri pe care ți le-ai dori într-o zi ca aceasta. Din păcate votez cu o iluzie. Votez cu speranța că va fi altceva. Dar candidații sunt cam aceeași, nu este mare diferență între ei, între cei care au fost și cei care sunt acum, nici măcar de platforme. Așa că mai degrabă e o iluzie. Nu știu, iluzia aceasta că de fiecare dată o să fie lucrurile pozitive. Dar pe trei sferturi sunt prea bătrână ca să mai cred în promisiuni. Tot timpul am fost la vot pentru că au murit niște oameni ca eu să fiu astăzi aici. Drept pentru care merg întotdeauna la vot. Mai ales pentru ideea aceasta, pentru trecut, căci pentru viitor speranțele mele sunt cam restrânse”, a spus, cu un regret vizibil, o localnică din Unghi, mai tânără decât s-a descris.
Și pentru că tot eram în fața secției de votare, am intrat și am cerut permisiunea președintelui de comisie să facem o fotografie la interior, scopul demersului jurnalistic fiind de a ilustra materialul de presă. După ce ne-am legitimat și am făcut fotografia, am fost abordați de un jandarm care asigura paza secției de votare. Acesta ne-a informat că nu avem voie să fotografiem în interior.
Am încercat în zadar să-i explicăm că interdicția de a face fotografii se referă strict la buletinul de vot și în interiorul cabinei de vot, iar cu acceptul președintelui de comisie putem face poze în secție. Chiar dacă nu am reușit să-l convingem, am plecat fără nici o opoziție din partea jandarmului. Dar nici bine nu am ieșit în stradă căci o mașină de poliție a parcat în fața secției de votare, la câțiva metri de echipa ”Mesagerul de Neamț”. Acesta a fost momentul în care ne-am dat seama că jandarmul, cam zelos, dar neștiutor în ce privește regulile din ziua de vot, solicitase sprijin din partea IPJ Neamț. Șeful postului de poliție Dragomirești, agentul Adrian Anechitoaei s-a prezentat regulamentar, la fel și noi. Din fericire agentul de poliție știa mai bine decât jandarmul cum se pot face fotografii în incinta secțiilor de votare și care sunt regulile. Discuția cu omul legii a fost scurtă și lămuritoare, astfel că am plecat către următoarea destinație.
Singurul loc unde am văzut coadă pentru exercitarea dreptului de vot, a fost la Slobozia-Roznov. La una din secții să tot fi fost vreo 10-15 oameni care așteptau pe hol.
Unii cu gândurile lor, alții cu glume despre aglomerația de la urne și inflația de candidați. Dar totul fără nume, doar cu aluzii fine. Chiar dacă era cald și aglomerat, localnicii nu s-au descurajat și au așteptat până ce au intrat la vot.
„Vrem să fie mai bine. Avem așteptări, dar cine știe ce va fi? Pensionarii vor pensii mai bune, tineretul are așteptările lui… Dar de la a dori până la a avea, e cale lungă… vedem ce iese la final”, a spus o femeie după exercitarea dreptului la vot.
Spre orele prânzului era mai multă animație pe străzile din Rediu, Costișa sau Borlești, părerile alegătorilor fiind împărțite între „Votăm pentru Europa”, „Să fie bine” „Să nu fie război”, „Nu vrem să ne meargă copiii la război” sau „Am votat să fie bine, ca să nu fie rău”. Toți cei cu care am vorbit și-au exprimat intenția clară și fermă de a merge la urne și la turul doi, pe 18 mai.
Gabi SOFRONIA