Nemțenii s-au mobilizat duminică, 4 mai, și au ieșit la vot, mânați de aceeași dorință de schimbare, despre care vorbesc de 35 de ani și care de fiecare dată s-a dovedit o dezamăgire! Ca într-un stand-up comedy: “Toată lumea a ieșit la vot, dar toți sunt nemulțumiți cu ce au votat!”. Oamenii au așteptări mari de la viitorul președinte legate de un nivel de trai mai decent, de afaceri care să le dea tinerilor și celor trecuți de 50 de ani locuri de muncă, de sistemul sanitar de care sunt mereu nemulțumiți și de aducerea acasă a familiilor care au rămas de zeci de ani în străinătate. Pentru că acasă nu-și permit “luxul” de a supraviețui trăind pe credit. Ziua, care în calendarul creștin-ortodox sărbătorește Sfintele Mironosițe a debutat cu calm și liniște, pentru ca, spre după-amiază, să apară și primele probleme cauzate de consumul și comercializarea alcoolului în apropierea unor secții de votare.
“Nu mă-mpinge c-amețesc!”
Textele dramaturgului nostru peren, Ion Luca Caragiale, rămân carte de căpătâi pentru perioada alegerilor în Neamț și în România. Unii pur și simplu nu se pot abține să nu-și manifeste bucuria de a-și exercita acest act democratic de a vota, consumând una mică sau mai mare și comentând într-un cadru organizat, la crâșma din sat. În după-amiaza zilei de vot polițiștii nemțeni au soluționat 5 sesizări, majoritatea legate de alcool în apropierea unor secții de votare.
Un romașcan în vârstă de 36 de ani, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, a apelat Serviciul Național Unic de Urgență 112, reclamând faptul că ar fi fost lovit de un membru al unei secții de votare. Cele sesizate de el nu s-au confirmat. Omul a făcut scandal în momentul în care polițiștii i-au aplicat amenda. Pentru că a mințit, a pus polițiștii pe drumuri în mod nejustificat și pentru tulburarea liniștii publice, bărbatul a primit o amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei. Data viitoare se va gândi de două ori înainte de a “se distra” apelând 112 fără nicio justificare.
Patronii a două localuri, din Mărgineni și Drăgănești, au fost amendați de oamenii legii pentru că au comercializat alcool la o distanță mai mică de 500 de metri de secția de votare. Primul are de plătit 1.500 de lei, iar cel de-al doilea 2.000 de lei.
Cum secțiile de votare sunt în unități de învățământ rămâne întrebarea de ce aceștia au primit autorizații de funcționare pentru un punct de desfacere a băuturilor alcoolice în proximitatea unei școli?
Dosar penal pentru fraudă la vot
După-amiază a apărut și primul caz de fraudă la vot. Un bărbat din Timișești este cercetat în cadrul unui dosar penal pentru această infracțiune, pentru că “și-a exercitat dreptul de a vota cu o carte de identitate anulată”, informează Centrul de Comunicare Județean Neamț.
De la începerea procesului de vot și până la ora 18:00, au fost înregistrate 5 sesizări de posibile incidente electorale, fără să fie înregistrate situații deosebite din punctul de vedere al atribuțiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne din Județul Neamț.
Pietrenii vor un “altfel” de președinte!
Pietrenii vor un președinte “altfel” decât cei de până acum, care să le susțină doleanțele în fața sistemului pe care-l va conduce. Căruia să-i pese că salariile sunt prea mici și că cei care l-au votat nu trăiesc suficient de bine. Și care să acționeze pentru a schimba nivelul de trai al oamenilor.
“Am votat cu Alianța și trebuie să votăm cu Alianța ca să fim în continuare în Europa și să fie bine. Considerăm că e cea mai bună soluție această opțiune. Votăm pentru ca acest președinte să nu fie ca celălalt sau ca ceilalți. Și sper că am o mare încredere în el, că va fi altfel!”, ne spune un bărbat de 62 de ani, angajat la o firmă privată, care tocmai a votat la secția organizată la Apa Serv în Piatra-Neamț.
La Secția de votare nr. 21 de la Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț, un angajat din sistemul privat, și-a exprimat opinia față de alegerile de duminică, 4 mai, argumentându-și votul: “În primul rând, mizeria care s-a făcut în primul tur cu anularea scrutinului de anul trecut, când a început cu stângul procesul electoral este primul motiv pentru care am ieșit din casă. Nu mi se pare normal ca să se întâmple așa ceva într-o Românie care se pretinde democratică. Este încercarea mea, prin vot, de a contracara asemenea practici. Nu e un vot contra sistemul, este un vot pentru democrație. Am votat cu speranța că vom avea un altfel de președinte, pentru popor și nu aservit sistemului corupt, pe care l-a construit, după cum se pare, culmea chiar și Curtea Constițională!”
…Și moldovenii la fel!
Daniela, 41 de ani, are dublă cetățenie, este cetățean al Republicii Moldova și al României și are un domiciliu în Chișinău și un altul în Piatra-Neamț, unde lucrează în sistemul bancar, ca director resurse umane. A ales să participe la vot, cu o motivație clară: “România este la răscruce de drum și ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani demonstrează că parcursul european este pozitiv. Deci, în continuare, votez în speranța că România va merge în continuare spre dezvoltare, că vor veni la putere persoane oneste, care vor face viața românilor mai bună și mai bună în continuare, în echitate și, bineînțeles, pace. Ne dorim pace și bună înțelegere între oamenii. Aș vrea ca noul președinte să se gândească la oameni, să continue drumul acesta spre Europa, spre atragerea fondurilor din Uniune. Prima dată votez aici și chiar mă bucur. Mă bucur că am cunoscut românii!”
Tinerii: Vrem o țară ca afară…
Tinerii din Piatra-Neamț care muncesc peste hotare își doresc să se întoarcă acasă, însă nu oricum, ci având locuri de muncă, care să le permită să-și crească copiii și să le ofere o educație și un trai decent în țara lor.
“Trei lucruri m-au determinat astăzi să merg la vot. Unul este dorința de schimbare reală. Tinerii din ziua de astăzi nu mai au nicio încredere în clasa politică, o considerăm învechită și coruptă. Mi-aș dori ca viitorul președinte să se ocupe de viitorul nostru ca națiune, să ne reprezinte cu demnitate în mediul diplomatic și în reuniunile la nivel înalt, acolo unde se iau deciziile pentru Europa și pentru noi. Și, bineînțeles, să aibă niște planuri bine puse la punct și clare despre cum vom putea aduce țara noastră la nivel de egalitate cu alte state europene, nu numai la nivel declarativ! Și mi-aș dori un viitor președinte care să se ocupe în mod special de tineretul care pleacă în străinătate și nu vede un viitor concret aici la noi în țară”, ne-a spus Robert Cristian Balașa, 28 de ani, tatăl a doi copii.
“Am 26 de ani și îmi doresc să mă căsătoresc cu iubita mea, vom avea un copil în curând. Am venit din Anglia, unde am copilărit și unde am părinții, dar ce îmi poate mie oferi România, Piatra-Neamțul în acest moment? Un răspuns just la această întrebare îmi doresc de la viitorul președinte!”, este opinia lui Michael Stanciu, IT-ist în Boston, UK, venit în concediu în Piatra-Neamț, orașul părinților săi.
Speranța: “Nici nu putem trăi, nici nu putem muri!”
În cartierul social Speranța din Piatra-Neamț, locul unde trăiesc mulți dintre beneficiarii de ajutor social, câțiva copii de etnie romă aleargă prin parcul neterminat din fața secției de votare, bucurându-se de soare. Câteva doamne comentează intens, pe videochat, cu rude din străinătate, imediat după ce și-au exercitat dreptul de a vota.
Un cuplu care tocmai iese din secția de votare organizată în Școala Speranța ne vorbește despre greutățile cu care se confruntă: “Ce m-a determinat să votez? E simplu: viața mea, viața pe care o trăiesc! Adică neajunsurile. Nu ne ajunge să facem nimic. Nici nu putem trăi, nici nu putem muri. Foarte greu… Poate că noul președinte o să facă ceva pentru noi, ceva bun. Să îmbunătățească, să ne dea locuri de muncă, au închis fabricile, unde să muncim?”, ne-a spus un localnic de 51 de ani, care tocmai urca împreună cu consoarta în mașină.
O femeie își pune mâna streașină la ochi și se apropie: “Am venit să votez un nou președinte. Să fie mai bine pentru noi, că avem copii în străinătate, am 4 copii care sunt în străinătate, la muncă, aici viața e scumpă. Să fie mai bine pentru noi, pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri. Vrem un alt președinte, să facă mult mai multe. Lucrez la sortat deșeuri, la salubrizare, la austriac, la Brantner. Da‘ am salariu de 3.000 lei, și am plătit gazul 14 milioane lei în bani vechi, după două luni. Și așteptăm să fie ceva mult mai bun. Ca pentru noi. Hai, că noi suntem bătrâni, dar copiii noștri, nepoții…”
Văleni: “Să ne vadă durerea!”
La secția de votare de la Școala Gimnazială din Văleni, președintele Constantin Agheorghesei studiază pe câteva foi, ce zice legea, cum e cu presa și ne apostrofează că acolo zice avem dreptul doar să asistăm, să observăm și nu vede de ce ne-ar oferi vreo informație.
“Pentru că este una dintre obligațiile dv. pentru care sunteți plătit!”, îi explicăm după ce ne studiază cu mare atenție legitimațiile și buletinele.
Aici votează și asistații din Văleni II, locul ce pare rupt dintr-o altă realitate, cu ziduri în ruină, mizerie și copii zburdând prin praf, desculți și plini de bucurie. Din cei peste 1.500 de pietreni de pe listele permanente, au votat, până la ora 12:00, doar 277, incluzându-i aici și pe cei care s-au trecut pe listele suplimentare.
O votantă cu păr grizonat, cu fața obosită, ne povestește drama pe care o trăiește zi de zi: “Am o fetiță bolnavă, cu handicap, care, nu poate fără mine. Nu știu dacă știți, sunt foarte puțini bănuți. Și de asta vin! Și am venit de fiecare dată la vot. În speranța că… va fi mai bine. Să ne vadă durerea! Atâta îmi doresc! Nici pentru Iohannis, nici pentru Băsescu, acești bolnavi n-au existat!”
Angela CROITORU
Denisa POPA