După anularea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, prin decizia Curții Constituționale, scrutinul va fi reluat mâine, 4 mai. Secțiile de votare din județul Neamț și din întreaga țară se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
„Alegătorul trebuie să se prezinte pentru a vota la secția de votare din circumscripția electorală unde este arondat cu buletinul de identitate, cartea de identitate, pașaportul diplomatic sau pașaportul de serviciu. Cu pașaportul simplu sau turistic pot vota numai cetățenii români cu domiciliul în străinătate. Dacă este din unitatea administrativ teritorială votează la secția de votare unde este arondat, cu excepția celor cu mobilitate redusă, care pot vota la orice secție de votare. Alegătorii din altă localitate pot vota la orice secție de votare”, a precizat Eduard Anton, reprezentantul Autorității Electorale Permanente (AEP) din Biroul Electoral Județean Neamț.
Află unde poți vota prin accesarea acestui link https://www.registrulelectoral.ro/.
Prin ordin al prefectului județului Neamț a fost stabilită componența Biroului Electoral Județean (BEJ) Neamț, la acest tip de alegeri nu se mai înființează birouri locale. Președintele BEJ Neamț este judecătorul Cătălin Serghei, locțiitorul acestuia este judecătoarea Claudia Vasilica Vasiliu, iar membru este judecătoarea Alina Mihaela Niță.
În județul Nemț au fost constituite 490 de secții de votare, ale căror adrese le puteți găsi pe site-ul Instituției Prefecturii aici.
Nemțenii care din motive obiective (bolnavi nedeplasabili, vârtsnici cu probleme ortopedice, cei internați în spital, în cămine de bătrâni sau alte instituții publice, cei aflați în arest sau penitenciare etc) nu se pot deplasa la secțiile de votare pot solicita urna mobilă pentru a vota printr-o cerere al cărei model îl găsiți mai jos, care trebuie depusă astăzi, 3 mai, în preziua votării la secția de votare la care sunt arondați, în intervalul orar 18:00-20:00.
Model_cerere_urna_specialaCererea trebuie însoțită de documentele medicale ce atestă motivul imposibilității de a se deplasa al alegătorului și poate fi depusă la secție de orice persoană din familia solicitantului.
„Alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară şi care, din cauza specificului activității pe care o desfăşoară, nu se pot prezenta la secţia de votare, îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, cu aplicarea corespunzătoare a art. 1. În această situație, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoţită de o adeverinţă emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07.00-21.00. Nu este obligatorie ştampilarea adeverinţei de către angajator”, precizează ordinul AEP referitor la urna mobilă.
Pe 24 aprilie 2025 au sosit în județ 499.535 de buletine de vot, destinate alegerilor prezidențiale din data de 4 mai. Împreună cu buletinele, au fost recepționate și distribuite spre depozitare timbrele autocolante, ștampilele cu mențiunea „VOTAT”, ghidurile pentru birourile electorale și alte materiale necesare bunei desfășurări a procesului electoral, atât în județ, cât și pentru secțiile de vot din țară.
Buletinele de vot au fost depozitate, sigilate și puse sub paza strictă a Jandarmeriei Române. Materialele au fost prelucrate, sortate și distribuite către cele 83 de unități administrativ-teritoriale din județ.
„Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile prezentei legi. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente se organizează al doilea tur de scrutin în data de 18 mai 2025, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. În străinătate, votarea la al doilea tur de scrutin se va desfășura pe parcursul a trei zile: 16 mai, 17 mai și 18 mai 2025. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Mandatul Președintelui României este de 5 ani”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Angela Croitoru