Finalul lunii aprilie a înregistrat un nou pas, probabil decisiv, în încercarea de preluare (ostilă?) a unui dintre simbolurile industriale ale orașului Piatra Neamț, fosta fabrică 8 Martie, cunoscută acum sub numele de EMA SA. Privatizată prin formula cunoscută la vremea ei de PAS, a continuat activitatea specifică de dinainte de 1989, când era cunoscută în special pentru treningurile care mergeau la export.
Asaltul asupra acțiunilor societății – extrem de atractivă datorită locului unde este construită, în zona centrală a municipiului Piatra Neamț, chiar lângă Piața Centrală, unde mai există încă o zonă de interes, Panmont SA- a început la vedere în decembrie 2024, când au fost tranzacționate la bursă 856.200 de acţiuni al producătorului de textile EMA Piatra Neamţ (simbol bursier EPN). Tranzacţia s-a realizat la un preţ de 2,33 lei pe unitate, deci cu 406,5% peste preţul precedentei şedinţe de tranzacţionare, respectiv 0,46 lei pe 17 decembrie.
După ședință au început să circule zvonuri privind interesul unor oameni de afaceri care activează, unii în dezvoltare imobiliară, alții, în introducerea în circuit economic a unor economii dornice să devină vizibile, față de EMA SA. Zvonurile vorbeau și despre sincope în privința unor intermediari care asigurau contracte și desfacere, despre care se spune că au primit îndemnuri să renunțe la afacerile din Piatra Neamț, încet, încet apărând și cei care îi reprezentau pe respectivii oameni de afaceri. Cei care au cumpărat acțiunile au instalat un nou consiliu de administrație, care a trecut la măsuri radicale, trimis oameni în șomaj, închiderea fabricii, vânzarea societății etc.
Un anunț după ședințe AGA tensionate
Cine trece prin fața sediului EMA din poate citi anunțul de mai jos.
Practic, în acest moment societatea nu mai are Consiliu de Administrație, după ce noii acționari nu au reușit să-și impună voința în totalitate și după ce Adunarea Generală a Acționarilor (puteți citi aici procesul verbal al ședinței) a cerut tragerea la răspundere a noului consiliu de administrație pentru daunele produse societății. Să vedem despre ce este vorba.
Ședința a avut mai multe puncte pe ordinea de zi dar semnificativ a fost că s-a reușit o majoritate la vot, care a cerut ca Niță Sebastian Gheorghiță, Simion Vasile, Ceai Alexandru George- membrii noului consiliu de administrație să fie trași la răspundere pentru că „actualul Consiliu de Administrație a închis fabrica, a dat oamenii afară și trebuie să răspundă pentru prejudiciul produs”.
Cine sunt cei din Consiliul de Administrație
Ceai Alexandru George era, până să ajungă în CA la EMA, cunoscut pentru eșecul răsunător când a fost propus de nicăieri candidat la funcția de primar al comunei Dumbrava Roșie. Cum a ajuns în această postură? Surse din PSD vorbesc despre faptul că locul său de muncă, la o firmă din ”patrimoniul” lui Gheorghe Vlasie, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fosta Aqua Parc SRL, cunoscut sub apelativul ”Ginel”, a contribuit la ascensiunea sa politică, plus faptul că a fost recomandat de Ciprian Șerban, actualul președinte al Camerei Deputaților. Cert este că în campanie a beneficiat de sprijinul lui Daniel Harpa.
În legătură cu situația de la EMA SA, domnul Ceai a confirmat că s-a cerut revocarea CA-ului de către majoritatea acționarilor, cei mai mulți oameni în vârstă, care ” nu înțelegeau exact de ce au venit la adunare” și care nu cunoșteau realitatea din societate ”e vorba despre prejudicii și vânzarea unor părți din patrimoniu”, dar că nu a fost ascultat și s-a ajuns la situația actuală, în care totul este blocat și acționarii trebuie să ia măsuri urgente, deoarece nu mai există nimeni care să ia decizii. Despre cum a ajuns în CA-ul societății, ne-a declarat că a depus un CV , la cererea unuia dintre noii acționari. El a ținut să menționeze că societatea era într-o situație gravă, acumula pierderi și că noii acționari doresc să pună capăt acestui lucru. Nu a explicat clar care este planul noilor acționari și nici dacă este vorba despre proiecte imobiliare.
Simion Vasile este acționar la All Energy Green S.R.L. din Piatra Neamț, care apare în tabelul acționarilor cu 903986 acțiuni la EMA. Firma avea în 2023 o cifră de afaceri de 28.470 de lei, un singur angajat și datorii de 337.780 de lei. Simion mai este asociat și la CTT Construcții Seif SRL, care a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri impresionantă- 41.971.720 lei – și un minus la profit la fel de impresionat de 6.193.876 lei- cu 9 angajați. Și în cazul său se pot face legături cu zona Borlești, de unde provine persoana alături de care este la All Energy Green S.R.L. SA, Pisoi Violeta Mihaela, care mai este acționar în firme care au sediul social în Mastacăn- Borlești. În cadrul AGA a fost contestată împuternicirea prin care All Energy Grenn era reprezentată, pe motiv că Simion Vasile este și acționar la societate și memebru în CA-ul de la EMA SA. Președintele ședinței a considerat că ”faptul că domnul Simion Vasile este administrator statutar numit de către cei doi asociați ai All Energy Green S.R.L. și domnul Simion Vasile este membru în Consiliul de Administrație al EMA S.A. nu atrage incompatibilitatea între All Energy Green S.R.L. (acționar persoană juridică) și Simion Vasile (persoană fizică membru al Consiliului de Administrație al EMA S.A.), diferențierea între persoana juridică – persoană fizică fiind esențială pentru stabilirea oricărui raport juridic.”
În privința vechilor acționari lucrurile sunt destul de neclare. Singurul lucru clar este că mare parte dintre ei mai sunt fideli vechii conduceri, care a privatizat societatea și așteaptă un semn de la ei în privința modului în care vor valorifica acțiunile. Faptul că societatea este listată la Bursă și acțiunile se tranzacționează încă nu este de natură să le consolideze situația. Așteptăm un punct de vedere din partea lor, încercările de a-i contacta nefiind încununate de succes.
Ce se va întâmpla în continuare la EMA SA? Societatea pare să urmeze calea de la fosta Comună din Paris, Petrocart, care acum nu mai există și unde au început lucrări de demolare intense. Sigur vor exista reacții, dar sunt șanse infime ca vechii acționari să reziste în fața afluxului de capital și al intereselor majore din zonă. În măsura în care se dorește, le vom face publice pe toate. (V.B.)