Astăzi, 22 mai 2025, la Pensiunea Vânătorul din Stațiunea Durău, Forumul Montan din România (FMR) -Filiala Neamț a organizat Seminarul cu tema ”Creșterea bunăstării în zona montană prin valorificarea produselor de înaltă calitate”.
Evenimentul a fost organizat în două părți, după prezentarea lucrărilor și discuțiile libere ale seminarului propriu-zis, a avut loc Adunarea Generală a FMR Filiala Neamț, în cadrul căreia au avut loc alegeri pentru Consiliul Director, forul de conducere al forumului. Primarul comunei Farcașa, Bogdan Țifui, a fost ales președintele Filialei Neamț a Forumului Montan din România.
„Este al treilea simpozion de acest gen pe care am onoarea să-l organizez, primele două fiind organizate în comuna Farcașa în anii 2022 și 2023.
Fiecare din cele trei simpozioane a avut un răsunet deosebit, atât în rândul localnicilor, a fermierilor, a producătorilor locali, a invitaților, dar și în mass-media locală și națională.
Îmi doresc ca Filiala Neamț a Forumului Montan din România să fie legătura dintre micii fermieri și producătorii de produse montane, să fie implicată permanent în toate activitățile de prezentare a produselor tradiționale montane, în activitățile de dezvoltare a turismului local, să fie organizatoarea tuturor târgurilor de tradiție și gastronomie, adică să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea acestei zone.
Pentru a ne dezvolta și a reuși să creștem nivelul nostru de trai, zona noastră trebuie să devină o zonă de turism. Trebuie să transformăm acest potențial montan în bunăstare reală, durabilă, pentru comunitățile noastre”, a declarat noul președinte, Bogdan Țifui.
Planurile noului președinte încep cu promovarea online a producătorilor asociați în acest forum, promovarea lanțurilor scurte de magazine, organizarea de târguri de prezentare a producătorilor locali și a produselor acestora, dar și atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor montane locale.
“Desigur, fondurile europene și programele naționale de sprijin sunt cruciale. Acestea trebuie să fie valorificate inteligent pentru echipamente, construcții, formare și promovare. Și, nu în ultimul rând, colaborarea – între autorități, școli, asociații sau ONG-uri și comunitate – este fundamentală. Doar împreună putem construi o strategie coerentă și eficientă pentru bunăstarea zonei montane.
În concluzie, nu vorbim doar despre produse – ci vorbim despre oameni, despre păstrarea identității și despre viitor. Trebuie să încurajăm dezvoltarea antreprenoriatului rural”, a spus Bogdan Țifui în cadrul lucrărilor forumului.
La eveniment au participat profesor universitar doctor Honoris Causa Radu Rey – Membru de Onoare al Academiei Române, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, vicepreşedintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, directorul A.P.I.A. Neamț, Mihai Dorneanu, profesor universitar Ioan Sebastian Brumă, din cadrul Academiei Române-Filiala Iași, Claudiu Cotfas, președintele Forumului Montan din România-Filiala Bacău, Emil Iugan, președintele Forumului Montan din România-Filiala Bistrița -Năsăud, președinți ai Grupurilor de Acțiune Locală din zonă, primari din comunele de munte ale județului Neamț, directori executivi ai unor instituții publice deconcentrate din județ, fermieri și crescători de animale din zona montană a județului Neamț.
Angela Croitoru