Temperaturile scăzute din ultima perioadă de timp au afectat culturile agricole din județul Neamț, în special pomii fructiferi care erau înfloriți în perioada în care s-a înregistrat brumă și îngheț la sol. Din fericire pierderile nu sunt consistente și la Direcția pentru Agricultură Neamț sunt depuse două cereri de înștiințare pentru constatarea calamității la circa 12,5 hectare de teren cu pomi fructiferi, respectiv piersici, caiși și nectarin din zona Brusturi – Drăgănești.
„Nu neapărat frigul din luna mai cât mai ales perioada îndelungată cu temperaturi negative din luna aprilie a afectat pomii care erau în floare atunci, piersici, caiși, nectarini. Au fost afectați și cireșii și vișinii, dar nu în totalitate. La nivelul Direcției pentru Agricultură Neamț sunt două cereri de înștiințare pentru o suprafață de aproximativ 12,5 hectare calamitată pentru livezi de piersici, caiși și nectarini. Înștiințăm Prefectura, iar prin ordin de prefect comisiile vor merge la fața locului pentru constatarea pierderilor”, a declarat Traian Pomohaci, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț.
Perioada rece din luna mai a afectat în special zona montană a județului Neamț, astfel că nu au fost înregistrate pierderi în domeniul agricol. Iar pomii fructiferi precum cireșii sau vișinii trecuseră de perioada de înflorire, când sunt mai vulnerabili la frig și îngheț la sol. Iar pentru ca o cultură să fie afectată perioada de îngheț la sol ar trebui să fie de minim două zile sau mai mult. „În Neamț situația nu este foarte gravă, precum cea din sudul țării sau zona Bistrița Năsăud. Este foarte bine că a plouat și a crescut umiditatea solului. Culturile de toamnă, precum rapița sau grâul arată foarte bine. Și la fel este situația la culturile de primăvară, porumb, floarea soarelui sau orzoaică. Acum doar căldura le lipsește”, a mai adăugat directorul Traian Pomohaci.
Meteorologii au emis o informare valabilă pe tot teritoriul țării în care anunță temperaturi scăzute cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni urmând ca ulterior regimul termic să se mai aprecieze.
(G. S.)