În lipsa unor informații și declarații oficiale, am vrut să ne convingem cum stau lucrurile cu reconstrucția podului prăbușit de la Luțca. Veștile par a fi bune. La o primă apreciere vizuală, ca necunoscători, podul este nou-nouț și pare destul de solid. Va mai trebui să treacă și examenul timpului la capitolul durabilitate.
Unii deja nu mai au răbdare și, pentru că accesul către pod este închis doar cu niște balize de plastic și o barieră (deschisă!!!), au încercat pe propria piele soliditatea noii construcții. Într-un interval de o oră, pe pod au trecut doi sportivi bicicliști, un motociclist și două autoturisme. Ce-i drept, unul dintre șoferi s-a interesat înainte dacă “este deschis podul?”, dar faptul că, oficial, nu este încă pus în circulație nu a fost o piedică prea mare în final.

L-am contactat pe beneficiarul direct al lucrărilor de reconstrucție a podului, Consiliul Județean Neamț prin președintele Daniel Harpa, care ne-a dat asigurări că toate demersurile legale necesare pentru a deschide circulația rutieră pe noul pod de la Luțca vor fi finalizate până la începutul lunii iunie.
„Am avut zilele acestea o discuție cu constructorul și cu colegii de la Tehnic, în ceea ce privește recepția lucrărilor, pentru că, la momentul discuției noastre, astăzi (21 mai-n.r.), podul este finalizat într-o proporție de 99%. Mai departe, va trebui să plătim acea taxă de 0,6% către ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții -n.r.) și să primim avizul lor, se fac și testările între timp. Tot ceea ce trebuie să fie făcut potrivit procedurilor legale, le vom face pe toate, vreau să avem siguranța că totul este în ordine! Și, ca orizont de așteptare, în funcție de cât de repede se mișcă și cei de la ISC, undeva în luna iunie vă asigur că vom putea circula pe podul de la Luțca” a declarat Daniel Harpa pentru “Mesagerul de Neamț”.
Localnicii din comuna Sagna sunt primii beneficiari care nu mai au răbdare, după patru ani de așteptare de la prăbușirea podului, pe 9 iunie 2021 (ar fi o sugestie bună ca circulația să fie reluată chiar în acea zi anul acesta, ca să spargă ghinionul!). Un șofer din Sagna ne-a spus că este sătul să ocolească câte 14-15 km și că, în acești ani, a scos din buzunar, lunar, cam de trei ori banii pe care-i cheltuia când era podul. În plus varianta ocolitoare iarna nu este întotdeauna practicabilă.
Primul dintre localnicii care și-au exprimat bucuria, că după patru ani de așteptare va putea face ceva economii la carburanți a fost primarul comunei Vasilică Roca.

Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian