În loc să fie o zi a superstițiilor, marți, 13 mai, este o zi a responsabilității și informării. Sub sloganul „Preveniți ghinionul”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a marchează Ziua Informării Preventive printr-o serie de activități menite să crească nivelul de conștientizare în rândul populației privind pericolele care pot apărea în lipsa respectării măsurilor de siguranță.
Organizată la nivel național începând cu anul 2011, această inițiativă are ca simbol pisica neagră și se desfășoară de fiecare dată când data de 13 cade într-o zi de marți. Scopul campaniei este de a arăta că prevenția și educația pot înlocui ghinionul cu reacții corecte în fața situațiilor de urgență.
Pentru marcarea acestei zile, ISU Neamț a organizat mai multe activități, printre care: prezentări de prim ajutor la Shopping City Piatra-Neamț, între orele 16:00-20:00, „Ziua Porților Deschise” în toate subunitățile inspectoratului între orele 10:00-18:00, precum și acțiuni ce vor fi desfășurate de serviciile voluntare în comunități, unde vor fi distribuite materiale informative.
Potrivit ISU Neamț: „Pe parcursul anului 2024, ISU Neamț a desfășurat activități pentru informarea şi educarea cetățenilor prin:
- activități de informare pe timpul controalelor de prevenire,
- 68 de activități (puncte de informare preventivă, „Ziua Porților Deschise” și lecții deschise), având ca public țintă atât preșcolarii și elevii de liceu cât și persoanele adulte, în care au fost prezentate principalele campanii de informare preventivă derulate de către IGSU în parteneriat cu Eon, precum și măsurile minime de comportare în caz de cutremur și inundații și în cazul găsirii de elemente de muniție rămase neexplodate. Au fost organizate 15 puncte de informare preventivă cu 5 268 de participanți, 24 de acțiuni de tipul „Ziua Porților Deschise” cu 1 327 participanți și 29 de lecții deschise cu 4 080 participanți.
- 275 activități în cadrul programului „Școala Altfel” la care au participat 62 754 de persoane
- instruiri desfășurate cu personalul de la locurile de muncă, în 170 de locații ale operatorilor economici cu un număr de 1 348 de participanți, la 340 de instituții cu un număr de 8 174 de participanți, precum și la 51 localități unde au participat 723 de persoane.
Din anul 2013, ISU Neamț în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț desfășoară, cu ocazia Zilei Protecției Civile în România (28 februarie) și a Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului la Dezastre (13 octombrie), exerciții de evacuare în cazul producerii unui cutremur în toate unitățile de învățământ din județul Neamț”.
Pentru a-i ajuta pe cetățeni să prevină situațiile de urgență și să știe cum să reacționeze corect, ISU Neamț a desfășurat mai multe campanii de informare. Printre acestea se numără:
- „Învață să salvezi o viață”, care urmărește instruirea liceenilor în acordarea primului ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție,
- „Selfie în siguranță”, lansată în 2021, care atrage atenția adolescenților și părinților asupra riscurilor pozării în locuri periculoase, precum vagoane de tren sau clădiri înalte,
- „Ai grijă în ce ape te scalzi”, care avertizează cu privire la pericolele scăldatului în zone neamenajate și la importanța supravegherii copiilor,
- „Vacanță în siguranță”, campanie ce promovează măsuri esențiale pentru petrecerea timpului liber fără riscuri.
Toate aceste inițiative urmăresc educarea populației și reducerea numărului de incidente prin informare și prevenție.
Denisa POPA