Căutând flori pentru a-mi înfrumuseța balconul, am ajuns în Bălțătești. Acolo l-am întâlnit pe Mihai Gavriloae, un antreprenor local al cărui nume îl aud tot mai des în lumea horticulturii locale. I-am admirat pentru prima dată ”comorile” atent îngrijite, într-o comună din Neamț, acum am ajuns la grădina lui pentru a împărtăși cu cititorii pasiunea unui producător local. Cultivator vrednic, Mihai este un membru activ al comunității sale, dedicat unui stil de viață sănătos și mereu pregătit să primească elevii în serele sale, să le insufle dragostea pentru natură și frumos. Pe bună dreptate, îl pot numi ”tăticul florilor”, admirând grija cu care le ocrotește și le ajută să înflorească. Așadar, vă invit să pătrundem împreună în universul ”Grădinii lui Mihai”.
– Cum a luat naștere ”Grădina lui Mihai” și cum ai transformat pasiunea într-o afacere de succes?
”Grădina lui Mihai” a prins viață în 2014, imediat după ce am absolvit masteratul în Dezvoltare Regională. M-am lovit, ca mulți alți tineri, de cerința experienței, indiferent de angajator privat sau de stat. Așa am ajuns să lucrez în străinătate. M-am îndrăgostit de plante, în Germania, muncind în sere și pe câmpuri cu flori. Din fericire spun eu, nu din păcate, nu m-am adaptat printre străini, așa că m-am întors acasă, cu un bagaj valoros de cunoștințe și am construit primul solar. Am pornit la drum cu doar 24 de mp, acum solarul se întinde pe 400 de mp – totul cu fonduri proprii! De la început, am considerat că oferirea unor plante sănătoase este prioritară și cred că acest lucru este cheia succesului afacerii.
– Care a fost cel mai dificil moment de până acum și ce lecții ai învățat?
Cel mai greu a fost în timpul pandemiei. Vânzările au scăzut brusc, pentru că oamenii erau foarte precauți cu banii și se concentrau pe strictul necesar. Dar am fost hotărât să rezist pe piață și am continuat să muncesc. Iar acum, în 2025, sunt aici, cu o ofertă și mai bogată de flori. Pandemia m-a învățat să mă adaptez la schimbări.
– Cine te sprijină în activitate: angajați sau ai păstrat afacerea în familie?
”Grădina lui Mihai” este o afacere de familie. Deși, pe viitor, nu exclud posibilitatea de a angaja personal, astăzi mă bazez pe ajutorul celor dragi. Cel mai mare sprijin îl am de la tatăl meu, căruia îi sunt recunoscător. El este sufletul părții de legumicultură, un ”tânăr pensionar” care are o mare pasiune pentru plante. Se implică trup și suflet, mă ajută cu sfaturi și idei, se asigură că avem cele mai gustoase legume din zonă și caută mereu noi soiuri. Bineînțeles, soția și copilul meu sunt stâlpii mei, suportul moral de care am nevoie zi de zi. Orice ar fi, oricât de grea ar fi ziua, ei reușesc să o facă mai frumoasă. Fără ei, nimic nu ar fi posibil.
– Cum ajung produsele la consumatori și ce apreciază cel mai mult clienții?
Clienții apreciază cel mai mult calitatea produselor din ”Grădina lui Mihai”. Vă spun sincer, cea mai bună reclamă o fac ei, prin recomandări verbale! Partea online e de mare ajutor, pentru că pot să le ofer o vizită virtuală în solar. Așa văd exact ce cumpără și simt atmosfera de aici. Vedeta noastră, cea mai vândută, e mușcata. E ca un fel de ”aspirină florală”: aduce bucurie, alungă migrenele și atrage norocul. Deci, e floarea ideală: frumoasă și cu efecte secundare… pozitive!
– Ce practici consideri esențiale pentru flori și legume de calitate superioară?
În horticultură, atenția acordată plantelor este esențială. E ca și cum ai crește copii: trebuie să le oferi tot ce au nevoie, la momentul potrivit. Udare corectă, lumină suficientă, nutrienți… Toate contează! Și, bineînțeles, dragostea cu care le îngrijești. Uneori bolile și dăunătorii pot provoca pagube. De aceea, pentru mine prevenția este prioritară. Folosesc metode naturale de protecție a plantelor, încercând să evit pe cât posibil substanțele chimice.
– Ce sfat i-ai da unui tânăr care își dorește să lucreze în horticultură?
Horticultura este un domeniu frumos, dar dificil. Nu e pentru oricine. Ca să ai succes, trebuie să-ți placă, să iubești plantele. Nu poți face asta doar pentru bani, pentru că nu vei rezista pe termen lung. Trebuie să cunoști plantele la perfecție, să știi ce nevoi au și să fii capabil să le oferi tot ce le trebuie – și asta înseamnă multă muncă! Mulți fac comerț cu flori, dar puțini știu să ofere sfaturi clienților, să-i ajute să le îngrijească corect. Și ca să vă dau un exemplu cât de grea poate fi munca asta, îmi amintesc că cineva m-a întrebat, într-o iarnă: ”De ce ai solarul luminat noaptea?” Iar răspunsul este simplu: iarna, noi, cultivatorii de flori, lucrăm în trei schimburi. Schimbul de noapte înseamnă să mă trezesc de 4-5 ori, la -10 grade Celsius, să merg la solar, să pun lemne pe foc, apoi încerc să adorm la loc… Așa că, dacă ești pregătit pentru asta, te aștept cu brațele deschise! Însă, dincolo de greutăți, e important să găsești bucuria de a arăta și frumusețea acestei munci. Eu particip cu drag, de câțiva ani, la ”Săptămâna Verde” sau ”Școala Altfel”, unde organizez activități de plantare cu elevii. E o bucurie să văd cum prinde rădăcini dragostea pentru flori, pentru natură, în sufletele celor mici.
– Ce floare te bucură cel mai mult și ce o face specială pentru tine?
Florile mele preferate sunt zambilele. Parfumul unei singure zambile poate umple o cameră întreagă, vă imaginați ce senzație incredibilă este când ai mii într-un solar! În luna februarie, când afară e frig și totul e încă amorțit de iarnă, intru în solar și mă trezesc într-un peisaj verde, cu inflorescențe în culori deosebite și cu un parfum intens… E un sentiment magnific! Pentru mine, ele sunt o reamintire că viața e frumoasă și că merită trăită.
– Cum te inspiră frumusețea florilor în viața de zi cu zi?
Fiecare floare, fiecare aranjament floral – fie că vorbim despre un simplu buchet sau despre amenajarea unei curți sau a unui parc – îmi dă energie să creez lucruri deosebite. Cea mai mare satisfacție o am atunci când simt bucuria oamenilor în mijlocul plantelor. Simplul miros de iarbă proaspăt cosită e o binecuvântare, pentru unii și pentru alții, o curte plină de trandafiri e raiul pe pământ. Plantele sunt starea noastră de bine. Nu mă satur să văd semințele cum încolțesc, bulbii cum sparg pământul… Mi se pare fascinantă forța incredibilă pe care o au niște ființe atât de gingașe. Asta mă inspiră: orice mi s-ar întâmpla, știu că pot să o iau și eu de la capăt și să merg mai departe, asemenea plantelor.
– Cum vezi ”Grădina lui Mihai” peste câțiva ani și ce planuri de dezvoltare ai?
În fiecare an, încerc să modernizez și să extind ”Grădina lui Mihai”, adaptându-mă mereu la cerințele pieței. Am observat că există o cerere tot mai mare din partea comunelor din județ, care doresc să își înfrumusețeze spațiile publice. De aceea, pentru a face lucrurile cu mai mult profesionalism și pentru a putea oferi idei noi, m-am înscris la un alt master, de data aceasta în Amenajări Peisagistice Urbane și Teritoriale, la Facultatea de Horticultură din Iași – Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.
– Cum se relaxează ”tăticul florilor” după o săptămână de muncă și cel mai important, îi oferi flori soției?
Pentru că ea este cea mai specială floare din viața mea. Și pentru asta, prima floare care înflorește în solar, din fiecare soi, ajunge la ea – deci primește multe, pentru că merită totul, pentru că mă susține necondiționat. Mai am o pasiune: pescuitul. E o ocazie să petrec timp cu tatăl meu, nu doar în solar. Să povestim, să ne amintim… Deși creșterea florilor e o muncă dificilă, pentru mine aduce atâta bucurie, încât nu am nevoie de prea mult ca să mă relaxez. ”Grădina lui Mihai” e situată la ieșirea din Bălțătești spre Târgu Neamț și cei care m-au vizitat știu cât de frumos e aici. În mijlocul naturii, e imposibil să nu te relaxezi, chiar și în zilele mai grele. Oricând aveți drum prin zonă, porțile grădinii mele sunt mereu deschise! Vă aștept să bem o cafea fierbinte în mijlocul florilor.
A consemnat Carmen Elena NASTASĂ