Astăzi, 13 mai, de la ora 10:00, începe Evaluarea Națională la clasa a II-a, cu proba scrisă la Limbă și comunicare, potrivit calendarului oficial. Peste alte două zile, aceștia vor da testarea la citit la aceeași disciplină, iar, pe 15 mai, urmează testul de evaluare la disciplina Matematică și Explorarea mediului.
Elevii de clasa a II-vor avea la dispoziție 45 de minute pentru a rezolva subiectele la testele de la Evaluarea Națională 2025, cu 15 minute mai mult față de timpul alocat în anii trecuți. În cazul în care, din motive obiective, proba nu se poate desfăşura începând cu orele precizate, se poate decala începerea probei cu informarea Comisiei județene, potrivit metodologiei.
Administratorul de test (învățătorul sau profesorul) va nota pe tablă ora începerii efective a rezolvării testului.
Luna aceasta au loc și testele de evaluare de final de an pentru elevii din clasele a IV -a și a VI-a, primii în zilele de 20 și 21 mai, iar ceilalți în zilele de 27, respectiv 30 mai, la aceleași discipline: Limba și literatura română și Matematică și Explorarea mediului. Timpul de lucru pentru aceștia va fi de 60 de minute, testul începe tot la ora 10:00 pentru cei de clasa a IV-a și de la ora 13:00 pentru clasa a VI-a.
În județul Neamț evaluarea pentru clasa a II-a va fi susținută în 112 școli, cea pentru clasa a IV-a, în 110, iar cea pentru clasa a VI-a, în 114 școli.
Elevii susțin testele, conform calendarului, pe baza planificării realizate de către Comisia de organizare şi de administrare a Evaluării Naționale 2025 din fiecare unitate de învățământ.
În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, astfel încât fiecare elev să-și primească testul pe care trebuie să lucreze.
În cazul în care un elev este absent, testul corespunzător lui nu va fi distribuit, iar la final elevul va fi raportat ca absent.
La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate şi sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă şi organizate în pachete.
În cazul în care, din motive obiective, proba nu se poate desfăşura începând cu orele precizate, se poate decala începerea probei cu informarea Comisiei județene, potrivit metodologiei.
Învățătorul sau profesorul va nota pe tablă ora începerii efective a rezolvării testului. Periodic, la 30 de minute de la începutul timpului efectiv de lucru și cu 5 minute înainte de final, elevii vor fi anunțați cât timp au la dispoziție.
La final, învățătorul sau profesorul care asistă evaluarea îi va anunța pe elevi că trebuie să înceteze scrisul și să-și așeze instrumentele de scris pe bancă, urmând ca testele să fie adunate de către supraveghetor în ordinea în care acestea au fost distribuite.
Din anul școlar 2024-2025, elevii vor primi punctaje, de exemplu un exercițiu poate valora 10 puncte, din care elevul poate primi punctajul total sau parțial.
Angela Croitoru