La câteva luni de la schimbarea managerului spitalului din Târgu-Neamț – Alexandru Patrașcu a fost înlocuit cu Mihaela Antohi, ambii medici reputați – instituția a devenit un câmp de bătălie în care un grup de personaje frustrate în perioada fostului manager, și-au propus să schimbe tot ce a fost atunci și să purifice zona. Scopul este să pregătească terenul pentru niște oameni siguri, târgoveți, care să asculte și să nu aibă idei care să supere liniștea dulcelui târg de pe malul Ozanei. Așa că din prima zi de mandat a noului manager interimar a început un adevărat război care trebuia să demonstreze că Patrașcu și echipa lui – promovați de Harpa – au făcut numai rău spitalului și trebuie demonizați în spațiul public. Pentru asta s-au folosit toate mijloacele, de la cățel la purcel, de la primar la portar, via Consiliul Local. Rând pe rând opinia publică afla amuzată că Patrașcu a fost un fel de spion, că teroriza pe toată lumea, că a instalat camere de transmisie de date în dispensele cu prosoape de hârtie, plus multe altele. Între timp la spital mai pleacă câte un medic, sunt speriați alții cu rețineri de bani prin adrese amenințătoare, bolnavii sunt redirecționați pentru aproape orice la Piatra Neamț și lucrurile merg înainte. În liniștea mult dorită.
Incompatibilitate și conflict de interese pentru dr. Mihaela Antohi?
Dacă ne raportăm la legea aflată în vigoare – 95/2006 – aflăm care sunt situațiile în care putem vorbi despre posibilitatea apariției unor asemenea situații.
Ce spune legea la Art. 178.
(1) Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu:
- a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică;
- b) exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate;
- c) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti;
- d) exercitarea oricărei funcţii în cadrul organizaţiilor sindicale sau patronale de profil.
(2) Constituie conflict de interese deţinerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părţi sociale, acţiuni sau interese la societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori organizaţii nonguvernamentale care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager. Dispoziţia de mai sus se aplică şi în cazurile în care astfel de părţi sociale, acţiuni sau interese sunt deţinute de către rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauză.
(3) Incompatibilităţile şi conflictul de interese sunt aplicabile atât persoanei fizice, cât şi reprezentantului desemnat al persoanei juridice care exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager de spital.
(4) Dacă managerul selectat prin concurs ori reprezentantul desemnat al persoanei juridice selectate în urma licitaţiei publice se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la apariţia acestora. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept. Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerul, instituţia publică sau primarul unităţii administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului Bucureşti sau preşedintele consiliului judeţean, după caz, semnatare ale contractului de management, vor putea cere persoanelor în cauză despăgubiri, conform clauzelor contractului de management.
Toată lumea din Târgu-Neamț cunoaște că doamna doctor Antohi avea un cabinet particular unde își desfășura activitatea. Societatea pe care funcționează cabinetul se numește Ecomedica și pe data de 31.01.2025 la Registrul Comerțului era înregistrată retragerea doamnei doctor din firmă și din administrarea societății, așa cum trebuia ca să poată să-și desfășoare activitatea în mod legal. Evident că asta presupunea și ca doamna doctor să sisteze consultațiile la cabinet pe perioada cât ocupă funcția de manager.
La redacție am primit mai multe semnale că acest lucru nu s-a întâmplat și că au existat mai multe persoane care au continuat să primească consultații – se poate presupune că acest lucru s-a făcut contra cost – la cabinetul respectiv. Mai mult, la același cabine a fost văzută de mai multe ori o asistentă angajată a spitalului care frecventa respectivul cabinet chiar și în timpul programului de la spital. Dacă aceste lucruri s-au întâmplat, este foarte clar că legea a fost încălcată, cu știință sau fără știință, cu voie sau fără de voie. În timpul documentării l-am abordat pe primarul Vasile Apopei privitor la acest aspect și domnia sa a discutat cu doamna manager și ne-a transmis că doamna a spus că a acordat câteva consultații pentru cunoscuți, dar că nu au existat documente care să lege spitalul unde este manager.
La redacție avem mai multe bilete de trimitere care poartă parafa doctorului Mihaela Antohi și care sigur pot fi găsite în arhiva spitalului, pacienții fiind îndrumați spre laborator pentru analize. Cel puțin privind aceste bilete, de pe care am șters datele de identificare din motive evidente, pare să fie mai mult decât o simplă consultație acordată unor prieteni:
În aceste condiții apare întrebarea dacă doamna doctor intră sub incidența legii citate mai sus și dacă da, care ar trebui să fie reacția angajatorului legată de contractul de management.
Primarul Vasile Apopei spune că așteaptă
Domnului primar, având în vedere subiectul, i-am dat posibilitatea de a răspunde în scris, după ce a stat de vorbă cu doamna doctor.
– Având în vedere declarațiile dvs. anterioare, conform cărora sunteți adeptul respectării legalității, considerați că un manager de spital, cum ar fi cel de la Târgu-Neamț, poate acorda consultații la un cabinet particular în perioada în care ocupă această funcție, chiar și ca interimar?
Ca principiu personal, consider că orice funcție de conducere implică o mare responsabilitate, iar eventualele incompatibilități sau interdicții trebuie clarificate de autoritățile competente, nu presupuse public, indiferent că e vorba de fostul sau actualul manager al unui spital, cum ar fi cel din Târgu-Neamt. (Se poate observa că răspunsul este evitat, deși întrebarea era clară, poate acorda respectând legea consultații la cabinetul privat).
– Dacă actualul manager a acordat consultații la cabinetul propriu și a făcut trimiteri pentru spital pentru diverse analize, investigații, considerați că a fost încălcată legea?
Până la o astfel de concluzie, consider că trebuie să prevaleze respectul pentru rolul instituțiilor abilitate și demnitatea pentru oameni. Dar despre doamna dr. Mihaela Antohi, manager interimar al Spitalului Orășenesc Târgu-Neamț, vă pot spune următoarele: este un profesionist cu experiență, care a contribuit de fiecare dată când a fost nevoie la buna administrare a spitalului, inclusiv în cazul acreditării și nu numai. (Domnul primar nu răspunde nici acum, deși teoretic lucrurile ar trebui să fie clare).
– Dacă se dovedește că acest lucru s-a întâmplat, care sunt măsurile pe care le veți lua? Veți informa, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri legate de spital, Consiliul Local și îi veți cere explicații în plenul acestuia managerului spitalului? Îi veți cere demisia înainte de finalizarea mandatului?
Dacă se va dovedi că au existat abateri legale, în urma unei constatări oficiale a unei instituții abilitate, voi trata situația cu toată seriozitatea. Relația dintre Primărie și conducerea spitalului este una administrativă, funcțională și instituțională. Însă nu pot să mă antepronunț pe baza unor suspiciuni. Vreau să fie clar: nu funcționez pe logica presiunii mediatice sau a conflictului, ci pe respectul față de lege și de oamenii de bună-credință. (Nimeni nu i-a cerut să se pronunțe pe baza unei suspiciuni. I s-a cerut, de la nivelul funcției pe care o ocupă să comenteze un text de lege, care dacă ar fi fost încălcat, ar fi putu genera o situație cel puțin delicată. Dar este de admirat și ultima frază merită reținută pentru viitoare situații).
Cu stimă,
Vasile Apopei
Primarul orașului Târgu-Neamț
Articol de Valentin BĂLĂNESCU