Vernisajul expoziției de numismatică „Altfel despre istorie – monede, medalii, seturi de monetărie”, organizată de Complexul Muzeal Național Neamț, prin Muzeul de Istorie și Arheologie, în parteneriat cu economistul Anton Ioan Măzărianu, s-a consumat vineri, 23 mai, de la ora 16. Va fi deschisă până pe 24 august.
Așa cum anunțam într-un articol anterior (vezi aici), este un prim episod dintr-o serie de expoziții care vor prezenta o colecție unicat.
În deschiderea evenimentului, managerul complexului, dr. Ciprian Dorin Nicola, a adus un omagiu colecționarului și a vorbit clar și la obiect despre valoarea proiectului expozițional în termeni specifici unui profesionist care știe să se exprime pe înțelesul publicului larg. Nu a uitat să evoce și alte categorii de colecționari locali exemplari.
La rândul său, Anton Ioan Măzărianu a spus, printre altele:
„Colecția mea este mult mai vastă în ceea ce privește moneda din perioadă modernă. Discutăm aici de la Carol I până în prezent. Am zis să o împărțim în trei-patru etape ca și desfășurare a expoziției.
Prima etapă ar fi cea de astăzi unde avem tot ce înseamnă perioadă postdecembristă, în special partea de emisiuni BNR, ediții jubiliare și comemorative emise. BNR a început să emită ediții comemorative încă din 1996, și jubiliare, bineînțeles.
Această colecție expusă astăzi numără peste 600 de piese din această perioadă. Piese din aur, argint și tombac și nu numai, chiar și diverse aliaje, inclusiv seturile de monetărie aferente tuturor monedelor care au circulat pe teritoriul țării după 1990.
Dar ceea ce face această colecție, prima colecție, interesantă este că nu a mai fost expusă niciodată în niciun muzeu din România și nici măcar într-o expoziție privată o colecție atât de completă ca aceasta, în sensul că ea conține absolut toate emisiunile BNR până în 2023”.

Nu în ultimul rând, într-o intervenție separată s-au subliniat contribuțiile remarcabile la pregătirea și organizarea expoziției aduse de directorului adjunct (științific), dr. Mihaela Cristina Verzea și pasionatul muzeograf Lucian Uță. Ca închidere, colecționarul a primit un cadou pe măsura activităților sale publice, începând cu calitatea de industriaș important. E vorba de un slogan sec și la obiect: „Puterea calității, calitatea puterii”.
Participarea a fost una generoasă, diversă și foarte atentă la exponate. Pe lângă prieteni și invitați personali, din zona figurilor politico-administrative se cer amintiți cel puțin prefectul Adrian Bourceanu, vicepreședintele CJ Ion Asaftei, primarul Adrian Niță și viceprimarul Marius Apopei de la Piatra-Neamț, senatorul Adrian Răducu Păduraru și deputatul Adrian Ciobanu. Din partea mediului de afaceri s-au impus Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, flancat de vicepreședintele Șerban Strătilă.
În fine, în termeni de prevenție, este de reținut un avertisment adresat cu căldură publicului, indiferent de vârstă: pentru vizitarea expoziției trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Vizionarea tuturor exponatelor și parcurgerea poveștilor va dura câteva ceasuri bune. Desigur, merită,
Viorel COSMA