Actualul Ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, lăudat de noul președinte ales, Nicușor Dan, care a spus că are încredere în el, propune o reformă a modului în care sunt angajați profesorii în România.
Pe 8 mai 2025, a fost publicat un raport despre situația învățământului și cercetării în România. În acest document, ministrul spune că vrea să înlocuiască actualul sistem de titularizare cu un alt mod de angajare, care să țină cont mai mult de cât de bine își face cineva treaba ca profesor.
Cum ar urma să fie angajați profesorii
Pentru a intra în sistemul de învățământ, profesorii vor trebui să dea un examen național organizat o dată pe an de Ministerul Educației. Cei care iau peste nota 7 vor primi o licență care le permite să se angajeze. Nu vor mai fi obligați să repete examenul în anii următori.
Posturile din școli vor fi ocupate prin concursuri organizate direct de școli sau de centre regionale. Cei care iau între 5 și 6,99 vor putea ocupa posturi temporare, iar cei care nu prind nici așa vor putea preda cu plata la oră.
Cum poate deveni un post permanent
Un profesor nou poate primi un post pe perioadă determinată, iar dacă școala este mulțumită de munca lui și postul rămâne valabil, acesta poate deveni permanent. Decizia se ia după o evaluare internă făcută de școală, pe baza unor reguli date de minister.
Evaluări și pentru profesorii deja angajați
Profesorii care sunt deja titulari, adică au contract pe durată nedeterminată, vor fi evaluați o dată la cinci ani. Dacă iau calificativ nesatisfăcător, vor trebui să urmeze cursuri gratuite de pregătire. Dacă nici după doi ani nu reușesc să treacă evaluarea, își pierd postul.
De ce vrea ministrul această schimbare
Ministrul spune că actualul sistem are unele avantaje, cum ar fi stabilitatea locului de muncă, dar are și multe probleme. De exemplu:
- Profesorii trebuie să dea examen de titularizare de mai multe ori.
- Unele posturi rămân temporare chiar dacă profesorul e bun.
- Nu există o metodă clară de a evalua calitatea muncii profesorului când e angajat pe perioadă scurtă.
Ministrul crede că noul sistem ar fi mai corect, ar pune accent pe cât de bine își face treaba fiecare profesor și ar da școlilor mai multă putere în luarea deciziilor.
Raportul complet poate fi văzut pe site-ul Ministerului Educației, iar o sinteză a lui este disponibilă tot acolo. Documentul a fost prezentat pe 19 mai, în cadrul unei conferințe.
Alexandru Andrieș