Unghiile cu gel au devenit extrem de căutate în ultimii ani, oferind o soluție practică și estetică pentru cei care își doresc unghii impecabile. Cu toate acestea, în jurul acestui subiect s-au conturat numeroase mituri, unele dintre ele având puțin adevăr, iar altele fiind complet false. Pentru a lămuri aceste aspecte, am stat de vorbă cu Ana Maria Toma, tehnician de unghii și tot odată și trainer la cursuri de manichiură, care ne-a oferit informații mai aprofundate despre această tehnică a unghiilor cu gel.
– Se spune că unghiile cu gel afectează unghia naturală. Cât de adevărat este acest lucru?
Dacă sunt executate corect, unghiile cu gel nu afectează deloc. Important este să fie aplicate de un profesionist care înțelege procesul, utilizează produse adecvate și respectă normele de igienă. Altfel, există riscul de a transmite diverse boli. Sunt multe persoane care „pun unghii”, dar fără a gândi logic și fără a avea o bază solidă de cunoștințe.
– Ce boli pot apărea dacă manichiura nu este făcută corect? Există riscuri legate de cuticule?
Dacă unghia este traumatizată la nivel de cuticulă, se pot transmite boli. De exemplu, panarițiu (infecție a degetului), onicoliza (dezlipirea unghiei), pahionichia (unghie îngroșată). Nesterilizarea instrumentelor poate duce la transmiterea bacteriilor de la o clientă la alta. Da, dacă cuticulele sunt îndepărtate excesiv, crește riscul de infecții. Cuticula este o barieră de protecție, nu trebuie eliminată complet, ci doar curățată în mod corespunzător. Multe cliente, insuficient informate, se bazează pe imagini editate sau videoclipuri din social media, unde cuticula pare perfectă. Da, există cuticule impecabile, dar ce se întâmplă după? Clienta poate lucra în grădină, în curățenie sau cu produse agresive fără mănuși. Cuticula devine sensibilizată, iar lipsa protecției favorizează infecțiile. Nu spun că nu trebuie îndepărtată deloc, dar excesul este dăunător. Unele cliente insistă să fie eliminată complet, însă acest lucru poate stimula creșterea excesivă sau chiar duce la răni și infecții. Și indicat ar fi să purtăm mănuși când folosim produse agresive de curățenie”.
– Totuși, de ce există atâtea păreri diferite despre această procedură?
Dacă mergi la cinci traineri diferiți, vei primi cinci opinii diferite. Realitatea trebuie verificată logic.
– Razele UV ale lămpii utilizate pentru uscarea gelului sunt periculoase?
Este un subiect controversat, dar să analizăm logic: în medicină, razele UV sunt utilizate pentru tratarea psoriazisului și sunt considerate o terapie sigură. Cercetători de renume au comparat expunerea la UV în timpul unei ședințe de tratament pentru psoriazis cu expunerea din timpul unei ședințe de manichiură. Concluzia lor a fost că o persoană ar trebui să își facă manichiura săptămânal timp de 250 de ani pentru a egala riscul asociat unei singure ședințe de tratament pentru psoriazis. În timpul unei manichiuri, clienta este expusă la razele UV, în medie, 10-15 minute. Prin urmare, trebuie luate în calcul atât durata expunerii, cât și puterea lămpii utilizate. Există lămpi UV cu putere mai mare, având un număr mai mare de wați, dar și lămpi mai slabe, cu un număr redus de wați și, implicit, o intensitate mai mică a radiației. Expunerea la raze UV în timpul manichiurii este mai mică decât expunerea la soare în drumul spre salon. În plus, lămpile UV emit doar 60% din spectrul razelor ultraviolete, iar acestea sunt cele mai puțin nocive din întreg spectrul UV. Și să reținem că și în pandemie se foloseau aceste lampi cu raze UV care erau recomandate pentru sănătatea noastră și se folosesc și în stomatologie.
– Există produse toxice în manichiura cu gel?
Dacă ar fi să catalogăm produsele cosmetice după toxicitate, atunci totul ar fi toxic, inclusiv cremele pe care le aplicăm zilnic. Gelul se aplică pe unghie și se usucă instant, nu aștept să se usuce ca să pătrundă în unghie. Dar depinde și de brand-ul produselor. Trebuie să ținem cont și de acest lucru. Un alt aspect care este de menționat sunt alergiile. Sunt persoane care sunt alergice la acid. Cele care fac alergie la acid, fac niște bubițe în jurul unghiuței. Când avem alergie la primerul cu acid, indicat ar fi să punem bond. Bondul este considerat un primer fără acid, care are ca rol de dublu adeziv între gel și unghiuța naturală.
– Este mai dăunător gelul decât oja clasică?
Nu. De fapt, lacurile de unghii clasice conțin solvenți care pot afecta cimentul intercelular al unghiei. De exemplu, o ojă roșie sau lacul transparent poate păta unghia. De ce? Pentru că lacul atacă cimentul intercelular al unghiei. Sigur doamnele și domnișoarele au încercat măcar o dată, și au observat că acestea nu sunt șterse complet de pe unghii, semn că substanța a fost absorbită în unghie. Dar multe persoane evită gelul crezând că este mai dăunător decât lacul clasic, ceea ce este greșit.
– Cum poate afecta gelul unghia?
Gelul în sine nu afectează unghia naturală, dar tehnica de aplicare și îndepărtare poate provoca daune dacă nu este făcută corect.
- Pilirea excesivă a unghiei – Dacă unghia este pilită prea agresiv înainte de aplicarea gelului, poate deveni subțire și fragilă.
- Îndepărtarea agresivă – Smulgerea sau pilirea excesivă a gelului poate duce la subțierea și exfolierea unghiei naturale.
- Deshidratarea unghiei – Unele soluții de pregătire (primer, cleanser) pot usca unghia dacă nu sunt folosite corect. Aplicarea unui ulei de cuticule ajută la menținerea sănătății unghiilor.
- Infecții fungice sau bacteriene – Dacă gelul este aplicat pe o unghie deja deteriorată sau dacă intră aer sub stratul de gel, se poate crea un mediu propice pentru ciuperci sau bacterii.
– Se zice că dacă stratul de gel este mai gros este și mai rezistent. Este adevărat?
Gelul nu trebuie să fie în strat gros pentru a rezista. O unghie cu gel poate fi rezistentă și fără a o încărca.
– Fetele care au unghiile naturale foarte subțiri își pot pune unghii cu gel?
Sigur că da. Unghii cu gel nu pot fi puse atunci când ai o ciupercă sau o rană deschisă. În rest, pe toate tipurile de unghiuțe se poate pune acest produs. Este logic că dacă avem o rană deschisă sau dacă avem o infecție, nu putem acoperi, pentru că sufocăm. De multe ori, acele bacterii de la unghiuțe se hrănesc cu celulele moarte și nu fac decât să se dezvolte. Și când se dezvoltă, afectează din ce în ce mai mult. Dacă se ajunge la rădăcină, poate duce la pierderea unghiei. Dar, da, orice persoană poate să-și pună unghii cu gel, dacă nu are acele afecțiuni pe care le-am menționat.
– La cât timp ar fi optim să vină clienta la întreținere?
Recomandat este să vină între 3, maxim 6 săptămâni, dar la o lună de zile este optim. De exemplu, unghiile cresc mai repede la mâini (3-6 luni) decât la picioare (8-12 luni). Vara cresc mai rapid decât iarna. Deci trebuie să avem grijă de ele.
– Ce este la modă anul acesta în materie de culori?
La modă, anul acesta, sunt culorile cât mai apropiate de naturalețe: nuanțele nude, rozul pudrat, toate derivatele din moca și ivory. Așadar, tendința este spre un aspect cât mai natural, care să se apropie de culoarea naturală a patului unghial. Bineînțeles, cel mai important este să porți ceea ce te reprezintă, pentru că fiecare persoană are propriile preferințe. Esențial este ca manichiura să reflecte personalitatea ta – la fel cum o fac vestimentația, coafura și, în general, felul în care te prezinți. Felul în care te comporți și alegerile tale te caracterizează. Până la urmă, adevărata modă este cine ești tu – cartea ta de vizită. Cum te simți tu bine? Degeaba un trend este popular anul acesta, dacă nu te reprezintă. Moda trece, dar stilul personal rămâne. Așadar, pentru a avea un look elegant și autentic, trebuie să porți ceea ce îți place, nu ceea ce se spune în stânga și-n dreapta că ar fi „în trend”. Am cliente care vin la mine și îmi spun: „Să nu te văd cu nude-uri în fața mea! Nu suport nude-urile.” Ele vor doar culori vibrante – verde fosforescent, roz fucsia, sclipici din plin. Dacă le-aș sugera să poarte un nude, ar refuza categoric. Și e perfect în regulă! Gusturile sunt diferite și nu se discută. La modă este ceea ce te face să te simți bine și te reprezintă cu adevărat.
– Care este concluzia dv. despre unghiile cu gel?
Sunt sigure dacă sunt aplicate corect. Problemele apar doar în cazul unei manichiuri executate greșit sau nerespectării normelor de igienă. Razele UV sunt mult mai puțin periculoase decât se crede, iar gelul este mai puțin nociv decât lacurile clasice. Cel mai important este să apelăm la profesioniști.
A consemnat Denisa POPA