Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț a dat toți campionii naționali ai Concursului Mondial Microsoft Office Specialist (MOSWC) în 2025. Ei sunt Denisa-Maria Gavrilescu, la secțiunea Microsoft Word (1.000 de puncte), clasa a XII-a, Cristian Năsoi (1.000 de puncte), la secțiunea Microsoft Excel, clasa a X-a și Alina Vasilica Timiș (975 de puncte), la secțiunea Microsoft Power Point, clasa a XII-a.
Denisa și Alina s-au departajat de următorii doi clasați cu același punctaj, prin timpul mai scurt de rezolvare a sarcinilor în timpul concursului. Alina, de altfel, se califică pentru a doua oară la Mondialele din America. În 2023 a reprezentat România la secțiunea Microsoft Word. Succesul tuturor se datorează nu numai pregătirii personale, ci și celei cu profesorul de Informatică și TIC, Liviu Olaru.
O performanță extraordinară și o adevărată premieră!
Din echipa de cinci elevi de la CN Petru Rareș din Piatra-Neamț, pregătită de profesorul Liviu-Constantin Olaru, trei au adus acasă aurul.
”Anul acesta am participat cu cinci elevi la Campionatul Național Microsoft Office Specialist. Nu-mi fac niciodată așteptări atunci când îmi pregătesc elevii pentru competiții. Știu însă că rezultatele obținute sunt întotdeauna măsura muncii depuse pentru a le atinge. I-am îndrumat cu drag pentru că am văzut la ei dorința de a ajunge mai sus, prin muncă susținută și perseverență. În plus, am făcut-o și pentru caracterul lor, care se formează la vârsta aceasta: ei trebuie să devină oameni buni și puternici. Performanța aceasta deosebită are în spate multe ore de muncă și multă perseverență, confirmări repetate ale elevilor noștri la edițiile anterioare ale Olimpiadei de Tehnologia Informației (toți au obținut locuri și distincții la etapele anterioare județene și naționale ale OTI), determinare și implicare (elevi și profesor, deopotrivă), muncă de echipă cu planuri de lucru duse la îndeplinire, exercițiu permanent! Îi felicit pe toți cinci pentru performanța deosebită pe care au adus-o anul acesta în numele colegiului nostru, iar Alinei, Denisei și lui Cristian le doresc succes maxim în America, la etapa mondială!”, a declarat profesorul Liviu-Constantin Olaru.
Concursul, aflat la cea de-a 10-a ediție în România, este deschis tinerilor între 13 și 22 de ani, certificați în utilizarea aplicațiilor de productivitate Microsoft Office. În România, certificarea o pot obține în Centrele Autorizate de Testare Certiport, din sistemul de învățământ. În fiecare an, 30 de finaliști sunt invitați la sediul Microsoft din București pentru a susține probele pe cele 3 categorii de concurs. Candidații care obțin cele mai bune punctaje la categoriile Word, Excel și PowerPoint reprezintă România în competiția mondială Microsoft din Statele Unite. Cei trei tineri de la Rareș au marcat o adevărată premieră, participând fiecare la o altă categorie și câștigând medalia de aur ca elevi ai aceluiași colegiu de elită pietrean. De altfel, toți trei vor participa și la etapa națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației, ce va avea loc, în perioada 13-17 mai, la Buzău.
Cristian Năsoi va îmbina tehnologia cu medicina
Cristian Năsoi este elev în clasa a X-a, la profilul științele naturii și a avut mereu o pasiune pentru programare, în special pentru softurile Microsoft: “Mi-a plăcut să lucrez în programele de la Microsoft, dar mai ales în Excel, pentru că mi s-a părut că este cel mai util pentru operațiuni de zi de zi. Părinții mei folosesc mult la serviciul (mama este contabil la CAS Neamț, iar tatăl este inginer IT la o firmă de telefonie mobilă – n.r.) și am ajuns și eu să am aprecierea asta pentru acest program și am văzut că mă descurc destul de bine să lucrez în ea. Ideea participării a fost a domnului profesor pentru că a văzut potențialul pe care îl aveam să lucrez într-un astfel de program și sunt recunoscător pentru această oportunitate pe care mi-a oferit-o. Acest program este foarte util în viața de zi cu zi, mai ales tot ce ține de statistică, care o fac și la școală. Părinții mei au fost de-a dreptul surprinși când au aflat că particip la acest concurs și nu aveau așteptări să mă duc la națională, să iau locul întâi sau să performez. Ei întotdeauna știau că o să dau tot ce am din mine ca să obțin ceea ce vreau. Adică dacă îmi setez un target, o să muncesc până la capăt să-l ating. M-au susținut și au privit-o ca pe o oportunitate să văd cam la ce nivel sunt și m-au lăsat să mă conving dacă îmi place”.
Cristian așteaptă cu nerăbdare să ajungă în Orlando, să vadă cum este viața de american și mai ales să viziteze Universal Studios.
La etapa națională a avut de rezolvat șapte subiecte, a câte cinci exerciți fiecare, în care se testa câte un element, mai mult sau mai puțin de bază, al programului Excel de la lucruri ușoare la mai puțin ușoare.
S-a pregătit intens, săptămânal și apoi zilnic, în perioada dinaintea concursului, mai ales singur, dar și cu profesorii de la liceu. Își dorește să studieze medicina și este convins că aceste cunoștințe și cele pe care le va acumula pe viitor în tehnologia informaticii îi vor fi de un real folos în cariera sa. În timpul liber, ca orice tânăr din generația sa ascultă muzică și se relaxează cu jocuri pe calculator. Consideră că fiecare tânăr își poate stabili un domeniu care-l atrage, fie partea de hardware, fie cea de soft, la un moment dat, în anii de școală și că cel mai important lucru este să experimenteze cât mai mult din diferite domenii, pentru a înțelege de ce anume sunt atrași și unde ar putea să performeze.
Alina Timiș vrea să îmbrace haina militară
Alina Vasilica Timiș participă din clasa a IX-a la competiția națională Microsoft, acum doi ani a participat la competiția internațională, pe programul Word unde a luat locul al III-lea, iar anul acesta și-a văzut visul împlinit, primind medalia de aur la nivel național la categoria Microsoft PowerPoint și primind o nouă șansă la marele premiu. Ea și Denisa Gavrilescu sunt prietene și colege de clasă.
“Mie cel mai mult mi-a plăcut Word, la care am participat acum doi ani, unde am câștigat și am ajuns la competiția internațională. Însă, acum nu puteam să mai particip tot la Word și a trebuit să aleg între PowerPoint și Excel și Excelul mi se pare prea greu, așa că am ales PowerPoint, pentru că eu nu sunt așa de pasionată de calculatoarele în sine. PowerPoint mi se pare mult mai ușor decât Word. Cerințele pe care le-am avut acum doi ani la Word, atât la națională, cât și la internațional, mi s-au părut destul de grele. Adică eu, când am auzit Word, mă așteptam la o chestie puțin mai ușoară. Am avut mai mult de muncă. În schimb, acum la PowerPoint mi se pare un pic mai ok, e mai mult pe partea de design, de cum arată în sine o prezentare. La asta trebuie să te concentrezi mai mult. Și mi se pare mai ok”, spune Alina.
La competiția națională a avut șapte proiecte cu câte cinci cerințe fiecare, în care trebuia să editeze anumite lucruri, să modifice opțiunile de layout, de cromatică, etc în cele 50 de minute pe care le avea la dispoziție. Cel mai important era, din punctul ei de vedere, să rămână concentrată și să opereze foarte repede pentru a câștiga puncte la timpul alocat. Chiar dacă aveau același punctaj maxim, mulți dintre concurenți au pierdut la timp. Participând încă din primul an de liceu, pentru Alina se subînțelegea că va participa și anul acesta. Nu s-a așteptat să meargă mai departe, la naționala din Statele Unite, pentru că pierduse 25 din cele 1.000 de puncte maxim, însă, chiar și așa a obținut cel mai bun punctaj din România la această categorie.
Chiar și pentru ei, fiind toți trei din același colegiu și cunoscându-se, a fost un rezultat extraordinar să fie cu toții medaliați cu aur și să reprezinte România în Orlando. Alina se va înscrie mai departe la o facultate de farmacie militară, dorindu-și să îmbrace uniforma și să se ocupe de starea de sănătate a armatei române. Face deja pregătire fizică pentru examenele practice de la institut. În timpul liber, Alina face hand-made în clei, croșetează, și, bineînțeles ascultă muzica generației ei, are serialele ei preferate și iese cu prietenii în oraș ori de câte ori are ocazia. Părinții nu au presat-o niciodată să obțină rezultate foarte bune, i-au respectat spațiul personal, dar au încurajat-o și au susținut-o moral de fiecare dată. Se gândește să participe în continuare și ca studentă la Competiția Microsoft până ce va împlini 22 de ani, limita de vârstă. Consideră că tinerii este bine să se implice în orice activitate îi atrage: “Dacă profesorul vine la tine cu o propunere, cu o competiție, cu o activitate, normal implică-te! Pentru că, pe lângă cunoștințele pe care le dobândești, cunoști alți tineri, îți faci multe relații. Și cu Cristian ne-am cunoscut, ne-am împrietenit și cu mulți alții de la Olimpiada de TIC. Se deschid noi orizonturi, nu trebuie să ratezi nicio oportunitate!”.
Denisa Gavrilescu își dorește o carieră ca inginer de sistem
Fire mai timidă, Denisa Gavrilescu a început în ultimii doi ani de liceu să se implice mai mult în concursuri și olimpiade. Despre competiția Microsoft a aflat de la Alina, care a încurajat-o și a ajutat-o să participe acum doi ani, când a ales PowerPoint, iar anul acesta au făcut rocada.
“Subiectele mi s-au părut ok la națională, la Word anul acesta, având în vedere că am participat și anul trecut, am luat tot punctajul maxim, dar din cauza timpului nu m-am putut califica mai departe. Însă tot lucrând și având și experiența de anul trecut, acum chiar mi s-au părut mai ușoare și rezultatele au venit”, spune Denisa.
Ea și Alina au anul acesta, pe lângă concursuri și olimpiade și examenul de bacalaureat și apoi vor merge la facultate. Am întrebat-o cum reușește să facă față cu două olimpiade naționale, internațională, deplasări.
“Am reușit să ne organizăm, deși uneori e prea mult, mult prea mult! Dar am reușit. Și sperăm să obținem și rezultate la olimpiadă, să fiu ok și la bacalaureat, și la admitere, mai ales. Vreau să merg la Politehnică, pe Inginerie Sistematică. Până anul acesta nu am știut așa deloc unde să dau nici măcar un domeniu… dar mi-a plăcut partea aceasta de matematică, nu informatică și programare, ci mai mult partea asta de hardware, a calculatoarelor. Și am zis că politehnica ar fi cea mai potrivită”, spune cu seriozitate Denisa, completată de Alina: “Pe Denisa o poate ajuta obținerea acestor rezultate pe viitor, la facultate, pe mine nu. Eu o fac pur și simplu pentru că îmi place să lucrez pe partea asta de programe. Nu o fac neapărat să obțin ceva în viitor sau pentru o carieră”.
Imediat după anunțarea rezultatelor la etapa națională, prima care le-a felicitat a fost diriginta clasei, după care au urmat și mesajele colegilor și ale prietenilor de susținere și de felicitări.
Gânduri către “Tărâmul Făgăduinței”
Toți trei privesc cu emoții și bucurie spre “Tărâmul Făgăduinței” – America, spre posibilitatea de a se întâlni și poate de a primi și autografe ale unor vedete de la Universal Studios și la ce vor putea vedea în parcul tematic din Orlando, Florida.
Etapa națională a avut loc la sediul Microsoft din București. Fundația Educating for a Open Society (EOS) România, Compania Microsoft România și Certipro vor acoperi toate cheltuielile celor trei medaliați cu aur pentru deplasarea în Statele Unite, Florida, în perioada 27-30 iulie.
Principalul organizator, Fundația EOS România, a lansat invitația elevilor și studenților din România de a participa la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist (MOSWC) ediția 2025, în noiembrie anul trecut. Anul acesta competiția s-a axat pe trei categorii de programe: Word 2019, Excel 2019 și PowerPoint 2019, toate trei fiind câștigate de elevii Colegiului Național Petru Rareș din Piatra-Neamț.
Compania Microsoft este prezentă în România din anul 1992, cu cele două centre, unul de suport tehnic la București și unul de dezvoltare la Timișoara, unde se dezvoltă o parte a motorului de căutare Bing. În total, în cele două centre lucrează 300 de angajați. Absolvenți ai unor colegii din Piatra-Neamț, precum Petru Rareș și Colegiul Național de Informatică, sunt angajați ai acestei prestigioase companii.
Angela CROITORU