REGES – Registrul Electronic de Evidență a Salariaților din România (fostul REVISAL) a devenit istorie și vechiul sistem a fost înlocuit de o platformă care aduce beneficii atât pentru angajatori, dar mai ales pentru angajați. REGES online a devenit operațional de la 1 aprilie, iar angajatorii din județul Neamț au la dispoziție un termen de 6 luni pentru a se înregistra în noul sistem. Marea noutate a sistemului REGES este faptul că are o interfață specială pentru angajați, iar aceștia au acces direct la informații din propriile contracte de muncă, cele active dar și cele încheiate. În acest fel salariații pot verifica în timp real datele introduse în sistem de către angajatori, fiind notificați automat atunci când apar actualizări referitoare la relațiile de muncă. În cazul în care descoperă neconcordanțe, orice salariat poate cere angajatorului să remedieze erorile. În plus, fiecare angajat poate descărca extrase pentru a demonstra vechimea în muncă. Trebuie punctat faptul că salariatul are acces la propriile date, dar nu poate face modificări.
Noutăți pentru angajați
Trecerea de la REVISAL la REGES urmează să se facă treptat și trebuie să se încheie la sfârșitul lunii septembrie. Noul registru de evidență a salariaților nu ar trebui să fie ignorat de nici un angajat din România fie și numai datorită faptului că aduce o mare noutate așteptată dintotdeauna de orice om al muncii, accesul instant la datele pe care angajatorii le trimit în sistemul informatic, precum și posibilitatea de a descărca rapid, fără costuri și fără pierdere de timp extrase care să dovedească vechimea în muncă.
„Beneficiile sistemului pentru angajați constă în accesul facil şi securizat la propriul istoric avut în calitate de angajat cu contract individual de muncă, aceştia având posibilitatea de a-şi vizualiza şi descărca extrasul din Registru în aplicaţia web, accesibilă simplu din browser de pe orice laptop/PC accesând linkul https://reges.inspectiamuncii.ro sau în aplicaţia mobilă pentru sistemele de operare iOS/Android. Cei care nu au disponibilă nici una dintre facilităţile de acces on-line menţionate, au posibilitatea să îşi consulte extrasul la Info Kiosk-ul instalat în acest scop la sediul ITM Neamţ sau la ghişeu”, a declarat Ioan Popescu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.
Poate cea mai importantă noutate pentru salariați este posibilitatea de a accesa online, oricând și de oriunde, informațiile personale introduse de angajator în Registru. Astfel se poate verifica dacă datele negociate și stabilite prin contractul de muncă, remunerația, funcția sau ocupația, durata și repartizarea timpului de lucru, sunt trecute corect de către angajatori. La fel de important este faptul că datele menționate pot fi accesate nu doar oricând ci sunt avute în vedere atât contractele de muncă active, dar și cele cu alți angajatori, contractele deja încheiate. Sunt accesibile date referitoare la istoricul modificărilor făcute de angajatori de-a lungul timpului și fiecare angajat poate vedea, dacă are loc, schimbarea programului de lucru, schimbarea funcției sau majorarea salariului, de exemplu.
Notificări pentru schimbările operate de angajatori
Pentru orice modificare în contractul de muncă pe care angajatorul o operează în Registrul, salariatul va fi notificat, fie prin aplicație, fie prin e-mail. În acest fel orice angajat află în timp real dacă s-a modificat timpul sau programul de lucru ori dacă i-a crescut sau i-a scăzut leafa. Această funcționalitate are ca scop creșterea transparenței și poate duce, dacă este cazul, la corectarea eventualelor erori în cel mai scurt timp. Un angajat care observă o inadvertență în contractul lui de muncă poate notifica angajatorul direct pe platformă pentru ca acesta să facă cuvenita corectură, indiferent de motivul erorii, grabă, rea-credință, sau orice altceva. Este foarte important pentru salariați să-și facă cont pentru a vedea rapid eventualele discrepanțe și a solicita corectarea. De menționat este faptul că angajatorii trebuie să răspundă notificării venită din partea salariaților, altfel aceștia din urmă pot sesiza inspectoratele teritoriale de muncă. Extrasele din Registru care pot fi descărcate de salariați pot dovedi vechimea în muncă, iar întreaga operațiune simplifică demersurile administrative și reduc birocrația și timpii de așteptare pentru că au aceeași valoare ca extrasul pe care salariatul îl poate obține de la angajator.
Beneficii pentru angajatori
Noul Registru aduce beneficii nu doar pentru angajați, ci și pentru angajatori. Aceștia au acces online securizat direct printr-un portal web securizat, folosind certificate digitale calificate sau identitatea digitală ROeID, fără a mai fi necesară instalarea aplicaţiei Revisal pe PC şi deplasarea la inspectoratele teritoriale de muncă în vederea obţinerii de user şi parolă. Pentru cei înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului validarea calităţii de reprezentant legal se realizează automat, fără a mai fi necesară transmiterea vreunul document la ITM. De asemenea, din baza de date ANAF, se validează automat CUI/ClF-ul angajatorului, denumirea şi codul CAEN principal al acestuia, fapt care asigură acurateţea datelor preluate în Registru. Un alt avantaj constă în transmiterea automată a datelor în Registru de către angajatorii care utilizează aplicaţii de salarizare dedicate, prin folosirea unor APl-uri (aplicaţii de conectare dedicate). Inspecţia Muncii pune la dispoziţie în mod gratuit atât specificaţiile tehnice necesare adaptării de către angajatori a aplicaţiilor proprii cât şi un mediu de test. Platforma oferă și simplificarea procesului de înregistrare şi evidenţă a elementelor contractelor individuale de muncă, transmiterea acestora putându-se realiza direct din browser, în mod simultan de către mai multe persoane delegate de angajator. Alte beneficii constau în eliminarea riscului de pierdere a bazelor de date, actualizarea codurilor COR în timp real, precum și diminuarea riscului legat de neconformare şi evitarea sancţiunilor prin avertizarea angajatorului în sistem atunci când înregistrează date eronate – de exemplu un salariu mai mic decât minimul brut pe ţară, o durată a timpului de muncă mai mare decât cea legală. Pentru a sprijini angajatorii şi salariaţii să utilizeze REGES online, aceștia au mai multe opțiuni de suport tehnic: [email protected] pentru angajatori și [email protected] pentru salariați, precum și un telefon ghid interactiv: 0800 500 166, program de lucru luni-vineri, 08:00-20:00, cu excepţia zilelor de sărbătoare legală.
„În vederea instruirii angajatorilor cu privire la utilizarea REGES Online, pe lângă Ghidul de utilizare disponibil în aplicaţie, Inspecţia Muncii va continua împreună cu furnizorul soluţiei informatice să susţină sesiuni on-line de instruire gratuită, cu o frecvenţă bilunară, sesiuni la care angajatorii pot participa accesând link-ul comunicat în acest scop pe site-ul Inspecţiei Muncii. În cadrul acestora se vor prezenta toate detaliile tehnice pe care trebuie să le cunoască pentru utilizarea noului sistem informatic. Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ va organiza în perioada următoare întâlniri cu angajatorii şi organizaţiile sindicale prin care se vor disemina informaţii utile privind noului sistem informatic”, a adăugat șeful ITM Neamț, Ioan Popescu.
Gabi SOFRONIA