Conturi de la 22 de școli din județul Neamț riscă să fie blocate ca urmare a unor executări silite făcute de către Federația Sindicatelor Libere Învățământ (FSLI) Neamț din cauza neplății indemnizației pentru titlul de doctor într-o anumită situație specifică. Problema însă nu poate fi rezolvată nici de școli, nici de Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Neamț, ci doar de Ministerul Educației și Cercetării. Nu este vorba despre blocarea conturilor pentru salarii, care, legal, nu pot fi executate, ci despre conturile în care școlile primesc alte sume pentru materiale, servicii, pe partea de funcționare.
Scandalul își are rădăcinile în restricțiile impuse de Ordonanța Trenuleț 2025, o dovadă în plus fiind controalele pe care Corpul de Control al primului ministru le efectuează de ceva timp atât la MEC, cât și în teritoriu, la inspectorate școlare și la școli, cu tema modului în care sunt respectate cerințele ordonanței și pe diferite chestiuni, cum ar fi sporul pe condiții vătămătoare (acel 15% din salariul de bază).
Supremația Ordonanței Trenuleț
Cum a început totul? De la punerea în aplicare a unui Ordin nr. 39/2021 referitor la nivelul calificărilor și blocarea implementării articolului 14 din Legea 153/2017, în cazul celor care și-au echivalat gradul I, în baza căruia MEC a transmis către ISJ-urile din țară, la sfârșitul anului 2024 cu aplicare de la 1 ianuarie 2025, o adresă prin care li se spunea mai indirect că nu mai pot asigura sumele în această situație. Articolul respectiv spune că “Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul”. Argumentul din spatele acestuia era impunerea unor condiții foarte greu de îndeplinit, astfel încât MEC să aibă siguranța că nu se vor plăti aceste indemnizații.
Adevăratul motiv vine dinspre Ordonanța Trenuleț care a impus restricții la plată obligând profesorii cu titlul de doctor să facă dovada activității desfășurate în domeniul pentru care dețin titlul prin raportări lunare și impunând cerințe și criterii în plus, cu multe alte documente, ce trebuie depuse lunar. Probabil în ideea că oamenii se vor sătura de atâta birocrație și vor renunța la acești bani.
Practic, butonul pentru plata acestor indemnizații a fost blocat în Edusal – programul de salarizare dedicat, direct de la minister, după cum ne-a informat Elena Bicăjeanu, juristul ISJ Neamț. Este vorba nu despre toți profesorii cu titlul de doctor, ci în mod specific despre cei care beneficiau și de această indemnizație și de echivalarea cu gradul didactic I și care ar fi trebuit să primească ambele sume. În județul Neamț sunt 33 de cadre didactice din 22 de școli care se află în această situație.
Tăcerea vinovată a MEC
“Problema nu este de la școli, nici de la Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Neamț, ci de la minister, cel care asigură finanțarea și care a blocat această posibilitate în Edusal. Unele sindicate din țară au acționat ministerul în judecată, iar unele instanțe de judecată au considerat acel ordin ilegal și au dat câștig de cauză profesorilor. La Neamț, sindicatele au acționat școlile – în calitate de angajatori, în judecată. Școlile și ISJ Neamț nu pot debloca lucrurile, nu stă în puterea noastră. Indiferent cum se acționează, dacă acea aplicație din Edusal care permite plata indemnizației pentru titlul de doctor nu se va debloca, nu se rezolvă nimic”, a conchis juristul Elena Bicăjeanu.
Federația Sindicatelor Libere Învățământ (FSLI) Neamț a acționat în judecată cele 22 de unități de învățământ în care lucrează 33 de profesori cu gradul didactic I și titlul de doctor pe disciplina de predare, obținând în majoritatea cazurilor câștig de cauză, prin decizii definitive și irevocabile. Doar că școlile nu au prinse în fila de buget sume pentru acoperirea hotărârilor judecătorești, pot achita cel mult cheltuielile privind executarea acestor hotărâri.
“Sunt două spețe diferite: sunt colegi care primesc această indemnizație, în baza legii și nu au avut nevoie să-și echivaleze gradul didactic I și au mers numai pe această indemnizație. O cu totul altă situație este cea a colegilor care au obținut titlul de doctor înainte de 1 iulie 2017 și legea le permitea echivalarea cu gradul didactic I, care ar trebui să le permită să primească ambele sume. Indiferent ce spune Ordinul nr. 39 pe 2021, prevederile acestuia nu se pot aplica retroactiv, (ceea ce înseamnă că nu poate să-i afecteze pe acești oameni! -n.r.). noi am câștigat deja în instanță, prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. În contextul actual, la 1 ianuarie 2025, vine ministerul printr-o adresă și le spune școlilor să nu mai plătească celor care aveau aceste hotărâri judecătorești. Am luat legătura cu ministerul și cu ministrul Educației și direct și indirect, nicio reacție, tăcere totală! Am luat legătura și cu domnul prefect Adrian Bourceanu, în ideea că poate dumnealui poate obține un răspuns. Într-o astfel de situație, noi ne apucăm să facem executări silite la școli. Avem deja încuviințarea executării silite la majoritatea celor 22 de unități de învățământ. Dacă școlile nu se apără și nu-și apără oamenii, atunci noi avem posibilitatea să cerem daune de la 100 la 1.000 de lei pe zi, până în momentul în care vor plăti, să vedem la ce sume ajungem! Nu am ajuns încă în această situație, dar dacă domnul ministru continuă să tacă și nu ia niciun fel de măsuri pentru deblocarea acestei situații, veți asista la cel mai mare scandal pe deficitul de democrație din România și din Ministerul Educației!”, a declarat pentru “Mesagerul de Neamț”, prof. Ionel Hociung, președintele FSLI Neamț.
Titlurile de doctor se acordă, după obținerea masterului și după finalizarea programului de studii universitare de doctor care, de regulă, durează 3 ani, pe baza susținerii publice a tezei de doctorat în fața comisiei care acordă un calificativ și după validarea unui dosar de către Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, organism consultativ din Ministerul Educației și Cercetării, mai mult ministrul Educației aprobă prin ordin aceste titluri! Cu alte cuvinte, MEC are ultimul cuvânt de spus, ministerul le-a acordat aceste titluri acestor profesorii cu master și zeci de ani de studii în spate, pentru ca acum să le spună ceva de genul: “Ați muncit degeaba! Nu primiți nimic! Nu ne pasă!”.
Angela Croitoru