Primarul comunei Tarcău, Manole Dănuț Fîrțală, nu a reușit să convingă judecătorii să-i ridice măsura preventivă a controlului judiciar ori să modifice condițiile astfel încât să-și poată exercita funcția (amănunte aici). Prin decizie definitivă Curtea de apel Bacău a respins acțiunea edilului care a contestat cea mai blândă dintre măsurile preventive. „În baza art. 4251 alin 7 pct.1 lit. b Cod procedură penală cu referire la art. 205 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul-inculpat Fîrţală Manole Dănuţ împotriva încheierii penale nr. 108/CP/06.05.2025, pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 784/103/2025/a1.1. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă pe contestator la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată azi, 16.05.2025, prin punerea deciziei la dispoziția părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.
În aceste condiții, controlul judiciar care prevede și interdicția exercitării funcției, este valabil până la data de 8 iulie. Și cum Codul administrativ prevede că mandatul unui primar încetează de drept dacă nu-și poate exercita funcția timp de 6 luni într-un an calendaristic, Fîrțală ar putea pierde mandatul la data de 1 iulie. Totuși, până atunci, edilul poate depune pe rolul Tribunalului Neamț alte acțiuni care să aibă ca obiect revocarea controlului judiciar sau modificare condițiilor astfel încât să-și poată exercita funcția. În caz contrar, este aproape fără dubiu că la Tarcău ar putea avea loc alegeri pentru desemnarea unui conducător al unității administrativ teritoriale.
În urmă cu aproximativ un an primarul Fîrțală, aflat atunci la primul mandat, a fost reținut pentru acuze de luare de mită, ulterior fiind arestat preventiv (amănunte aici). A fost reales în funcție chiar dacă era în arestul IPJ Neamț și avea contracandidați (amănunte aici și aici). În septembrie 2024 a fost eliberat, fiind plasat în control judiciar cu interdicția de a desfășura activitatea în exercitarea căreia ar fi avut loc presupusele fapte de corupție. Primarul Fîrțală nu a mai călcat în primărie de la data perchezițiilor domiciliare, mai 2024, adică din mandatul trecut.
(G.S.)