Dosarul achiziției aparatului tomograf de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se întoarce pe rolul Tribunalului Neamț, instanță care aplicase pedepse cu executare. Decizia instanței de fond a fost atacată de toți acuzații din dosar, iar cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel Bacău care ar fi trebuit să pronunțe o hotărâre definitivă. În ședința din 28 mai magistrații din județul vecin au desființat decizia Tribunalului Neamț și au trimis cauza spre rejudecare la instanța de fond.
„În baza art.421 pct.2 lit. b C. proc. pen., admite apelurile declarate de apelanţii-inculpaţi Lazăr Ioan, Murariu Oana-Dana, Tudor Florin-Gheorghe, Pătraşcu Alin Mircea şi Mihuţoiu Cristian împotriva sentinţei penale nr. 30/P/01.04.2024, pronunţată de Tribunalul Neamţ, în dosarul nr. 1590/103/2018, pe care o desfiinţează în totalitate. Trimite cauza la rejudecare la instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată, Tribunalul Neamţ. Menţine actele procedurale întocmite în prezenta cauză în procedura de cameră preliminară”, a stabilit Curtea de Apel Bacău. Se pare că hotărârea Curții ar fi avut la bază faptul că instanța de fond nu ar fi audiat toți martorii propuși și nu s-ar fi acceptat o expertiză tehnico-economică care ar fi fost relevantă în stabilirea prejudiciului. Decizia este definitivă. În aceste condiții judecata se reia de la primul termen al procesului care a avut loc pe 5 decembrie 2019,
Procurorii DNA au instrumentat acest dosar și au stabilit că presupusele fapte ar fi avut loc în perioada 2013 – 2015. Cauza a ajuns în instanță în anul 2018 când au fost trimiși în judecată fostul manager al SJU Piatra Neamț, dr. Ioan Lazăr, șefa Serviciului achiziții – Oana Dana Murariu, precum și trei bărbați, administratori ai unor societăți comerciale, stabilindu-se că unitatea sanitară ar fi fost prejudiciată cu circa 2,2 milioane lei (amănunte aici). Tribunalul Neamț s-a pronunțat în dosar pe 1 aprilie 2024, după 37 de termene și înfățișări.
(G. S.)