Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 18 mai, a fost cu mult mai dinamic, cel puțin în prima parte a zilei. Dacă în urmă cu două săptămâni la primele ore ale dimineții aproape că nu era nici un alegător pe la secțiile de votare din localitățile rurale, acum atmosfera a fost cu mult mai animată. Cum pe liste nu au fost decât doi candidați, cei mai mulți dintre cei care au trecut pragul secțiilor de votare știau deja pe cine să aleagă. Din acest motiv nu s-au înregistrat cozi sau timpi de așteptare, întregul proces derulându-se pe repede înainte.
Ruginoasa: unde Simion a pierdut în primul tur
Două din cele trei secții din comună erau în același loc, la școală. Asta a generat un aflux destul de mare de localnici care și-au exprimat opțiunea electorală, înainte de ora 9:00 la una dintre secții votaseră deja aproximativ 10 procente din cei aflați pe liste, adică vreo 50 de persoane. O situație atipică, pentru că la de regulă sătenii merg întâi la slujbă, la biserică, și mai apoi la vot. Dar la turul decisiv pentru desemnarea președintelui țării regula aceasta nu a mai funcționat. Și, ca să ne dăm seama cam care este proporția între cei care trecuseră pe la urne și cei care au mers la biserică, am făcut un mic ocol pentru a ajunge la biserica din sat. Și da, acolo, am avut dovada clară că nu s-a mai ținut cont de cutumă, deoarece la slujbă erau vreo 20 de persoane, mai puțini enoriași decât votanții care votaseră deja la o singură secție.
„Cine nu muncește, nu are, poate fi și Dumnezeu președinte”
Mai mult a durat socializarea cu vecinii și cunoștințele întâlnite în curtea școlii decât procesul de votare. „Am votat în așa fel încât să mergem înainte, să ne ridicăm și noi. Este o zi foarte, foarte importantă. Cea mai importantă. Cred că suntem la o răscruce, ca în 1989. Ori ne ducem înapoi, ori mergem înainte. Este crucial mai ales pentru copii, pentru nepoți. Și pentru noi, dar eu sunt în vârstă, am un pic de pensie, nu pot să mă plâng… Dar pentru viitorul tinerilor este important, nu vrem să ajungem povara lor. Noi suntem mai în etate, nu avem somn, și seara mai stăm la consultări. Și am putut face diferența, am fost informați și am știut ce opțiuni avem. Dar este foarte posibil să iasă oricine. Să nu ne cerem osândă căci nu este chiar atât de rău pe cât de greu le-a fost bunicilor noștri. Chiar dacă tinerii pleacă peste hotare, ei merg acolo, muncesc, vin acasă și fac case frumoase…”, a declarat o localnică din Ruginoasa. „Am votat pentru binele țării și al copiilor noștri. A fost bine și până acum, dar mă tem de mai rău. Să dea Dumnezeu să fie bine, indiferent cine iese președinte. Până la urmă, dacă nu muncim, nu o să avem. Cine nu muncește, nu are, poate fi și Dumnezeu președinte”, a conchis un cuplu trecut prin viață.
Zona Roman – vot pentru stabilitate?
Același ritm în procesul de votare s-a înregistrat și în celelalte localități, precum Dulcești ori Cotu Vameș. Singura deosebire a constat în reticența oamenilor de a vorbi cu mass-media sau cea de a fi filmați ori fotografiați. Cu cât ne-am îndepărtat de municipiul reședință de județ, legea tăcerii a fost mai acută. Și nu datorită faptului că cei care au ieșit din case pentru a merge la urne nu ar fi avut deja o opțiune electorală destul de bine definită. Ci pentru că se fereau să-și exprime public părerea pentru a nu fi combătuți de susținătorii părții adverse. Unii s-au limitat doar în a spune că vor să fie mai bine, iar cei mai în vârstă au spus că doresc pensii mai bune precum și acces facil la sistemul de sănătate, fără liste de așteptare de la o alocare financiară lunară la alta. „Am votat pentru stabilitate. Dar nu mai am încredere în nimic. Să dea Domnul să fie bine, dar este prea multă corupție și un mandat este o perioadă prea scurtă pentru a se putea face ceva, oricâtă bunăvoință ar avea. Este foarte puțin ca să repari ceea ce s-a stricat în atâția ani. Am votat. Acum să dea Domnul să și iasă cine vrem noi. Să iasă cel mai deștept, că de proști ne-am săturat. Vom vedea care ne va fi „norocul”, a spus făcând haz de necaz o localnică din Dulcești. „Am votat, dar nu cred că o să fie mai bine de acum înainte. Ne-am săturat. Până acum pe toți i-am votat, am fost la toate alegerile, dar nu au făcut nimic”, a sintetizat un localnic din Horia.
Alegeri fără observatori
La alegerile din 18 mai în nici una din secțiile de votare pe unde am trecut nu am întâlnit nici un observator, deși aceștia au dreptul de a sta în secție pe tot parcursul procesului electoral. Conform normelor legale în vigoare, pot fi observatori interni persoane desemnate de fundații sau asociații, reprezentanți ai instituțiilor mass-media românești sau străine, observatori internaționali precum și delegați ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ai organizațiilor cetățenești. Nici în comune, dar nici în municipiul Roman nu am dat de observatori, așa cum am întâlnit, de exemplu, la alegerile locale din 2024. Acest lucru nu a influențat atmosfera din secții și cine a avut de votat, a votat: „Am votat pentru schimbare. Așteptări avem multe, dar acum nu știu dacă se țin de cuvânt și fac ce au promis. De 35 de ani, toți au promis. Am votat – au promis, am votat – au promis, dar nu au făcut nimic. Și nici cu aceștia nu știm. Că ei au promis că fac, că dreg… Dar noi suntem sătui și nu mai avem încredere în nimeni, nici în instituții, nici în nimic. În România nu mai poți avea încredere în nimic. Poliție, nu, Jandarmerie, nu, Tribunal nu, parlamentari nu, Senat nu, președinte nu. Noi venim să votăm. Și data trecută am votat. Dar nu le-a convenit că nu a ieșit cine au vrut ei și au anulat alegerile. Acesta este adevărul”, a spus plin de năduf un sătean din localitatea Horia.
Deși tocmai ieșise de la urne, un romașcan și-a afirmat încrederea în puterea divină. „Voia Domnului, nu știm ce va fi. Pro europeni, pro suveraniști, nimeni nu știe despre ce este vorba. Vedem la miezul nopții”.
În comuna Războieni s-au prezentat la urne în ziua unuia din cele mai importante procese electorale și 13 persoane de la Complexul Rezidențial de Servicii Sociale Războieni. Cei cu drept de vot și care și-au exprimat intenția de a participa la procesul electoral, au venit însoțiți de personalul de la Centru. Pe rând, fiecare a intrat singur în cabină și a votat potrivit propriilor convingeri. La fel s-a întâmplat și la secția de votare din localitatea Unghi, comuna Dragomirești, unde au participat la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale 36 de asistați de la Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități.
La secția de votare din comuna Războieni am întâlnit un grup de maici de la mănăstirea din localitate. Mai rezervate în declarații publice, acestea au apreciat că este important:„Să dăm Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu. Indiferent cine vine, să facă ce a promis pentru noi, pentru tineret, pentru bătrâni”, „Am votat pentru un viitor mai bun, dar nu pentru noi, ci al celor de după noi. Dacă ei sunt fericiți și mulțumiți, și noi suntem”, au punctat maicile. Mănăstire Războieni este unica mănăstire mausoleu din țară. Lăcașul de cult a fost ridicat pe osemintele oștenilor căzuți în bătălia de la Valea Albă din iulie 1476. Biserica mănăstirii a fost construită de domnitorul Ștefan cel Mare două decenii mai târziu, în 1496.
Gabi SOFRONIA
FOTO: Bogdan CĂLIAN