Motivele care i-au determinat pe nemțeni să iasă din casă și să voteze nu sunt greu de intuit, numitorul comun este cel din ultimii 35 de ani: dorința de schimbare.
Oamenii, atât din urban cât și din rural, ne-au declarat că își doresc un președinte care să fie mai apropiat de popor, de omul de rând. Un om dintre oameni, care să fie, cu adevărat, atent la nevoile celor care nu fac parte din sistem, a celor care muncesc și cu toate acestea trăiesc la limita supraviețuirii. Își doresc politici sociale care să pună accentul mai puțin pe protecția statului de tipul ajutor social pentru cei încă în putere și în schimb să fie aduși investitori care să creeze noi locuri de muncă.
Pietrenii vor un “altfel” de președinte!
Pietrenii vor un președinte “altfel” decât cei de până acum, care să le susțină doleanțele în fața sistemului pe care-l va conduce. Căruia să-i pese că salariile sunt prea mici și că cei care l-au votat nu trăiesc suficient de bine. Și care să acționeze pentru a schimba nivelul de trai al oamenilor.

În rural: liniște și exces de zel din partea unui jandarm
Primul tur al alegerilor prezidențiale în județul Neamț a demarat ceva mai greu prin localitățile din mediul rural. Sătenii au preferat să meargă mai întâi la biserică și mai apoi la secțiile de vot. Cu toate acestea, au fost și persoane care au stat mai puțin la slujbă sau nu au fost deloc, și au trecut pragul secțiilor de votare mai dimineață. Cam aceasta era situația în comunele Girov, Ștefan cel Mare, Dragomirești Slobozia – Roznov sau Borlești. Una din puținele secții unde se stătea la coadă, la ora 10:00, era cea din Slobozia – Roznov. Majoritatea celor care au ieșit de la urne au spus că în ultima perioadă nu au ratat nici un scrutin, dar așteptările alegătorilor erau diferite. Unanimitate a fost doar în ce privește prezența la turul II, cu toții afirmând cu tărie că nu vor rata votul din 18 mai.

În localitatea Unghi din comuna Dragomirești, echipa Mesagerul de Neamț ar fi putut fi declanșa primul incident electoral din județ, după ce un jandarm, zelos dar neinstruit, s-a arătat deranjat de faptul că s-au făcut fotografii în interiorul secției de votare. Degeaba am încercat să-i explicăm că exista acordul președintelui de comisiei și că este interzisă doar fotografierea buletinelor de vot și în interiorul cabinei. Omul în uniformă s-a simțit jignit că nu rezonăm cu el și a cerut ajutorul unui echipaj de poliție care a sosit la sediul secției în mai puțin de 2 minute. Din fericire, omul legii știa mai bine regulamentul, astfel încât după explicațiile de rigoare, ne-am putut continua periplul prin alte secții. Conform bunelor tradiții ale instituției, suntem siguri că jandarmul va fi avansat la excepțional pe motiv că nu știe legea dar este încăpățânat, mai ales când este vorba despre presă.
Redactori: Angela Croitoru, Gabi Sofronia
Imagini și montaj: Denisa Popa, Bogdan Călian