Debutul sezonului estival a intensificat valorile de trafic înregistrate pe căile rutiere din Neamț. Una din consecințele imediate a fost creșterea numărului de accidente rutiere. Chiar dacă nu a fost vorba de evenimente grave soldate cu decese, ca în urmă cu câțiva ani când, pentru stoparea fenomenului au fost alocate forțe specializate din mai multe județe, incidența este mai mare. Care sunt cauzele, motivele, și ce se poate face pentru reducerea fenomenului în condițiile unui trafic aglomerat, deoarece se lucrează la podul de la Girov, dar și la cel de la Pângărați, am cerut informații de la comisarul șef de poliție Dănuț Urserescu, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Neamț.
– În iunie, dar cu precădere în iulie, au fost multe accidente în județul Neamț iar mai ales în unele week-end-uri sunt și 5-6 evenimente rutiere pe zi. Care sunt „punctele negre” din Neamț?
Într-adevăr, se poate spune că în ultima perioadă au fost mai multe evenimente, dar nu au fost grave. În 2025 s-a înregistrat un trend descendent atât al numărului de accidente rutiere, cât și al consecințelor, persoane decedate sau rănite grav. Este un trend pe care sperăm să-l menținem descrescător și de acum înainte. Activitățile de impunere a legii le desfășurăm cu efective mărite la nivelul birourilor formațiunilor, iar începând cu 2025 activitățile de prevenire la nivelul Serviciului Rutier, sub îndrumarea Direcției Rutiere din cadrul IGPR, au fost consistente. De exemplu, în unitățile de învățământ s-a reluat patrula școlară. În fiecare lună am avut acțiuni în mai multe puncte din județ și le vom relua la începerea noului an școlar. Din luna februarie se implementează sistemul E-SIGUR, cu activități pe care le desfășurăm în mod concret pe drumurile naționale în locuri unde s-au petrecut frecvent evenimente rutiere grave. La acest moment în Neamț nu mai avem „puncte negre”. Ultimul a fost în intersecția de la Girov, DN15D cu DJ156A, și datorită reamenajării intersecțiilor și activităților de sistematizare care s-au efectuat în zonă, nu mai poate fi considerat cu risc de accidente. Și la Gâdinți a fost o situație similară care s-a rezolvat prin semaforizarea intersecției.
– Polițiștii rutieri sunt frecvent în trafic cu aparate TruCam. Câte sunt în Neamț?
Din punct de vedere al dotărilor suntem la superlativ atât în ceea ce privește tehnica, cât și autovehicule, autoturisme de intervenție și de patrulare. Fiecare subunitate, birou și formațiune are în dotare drug-teste și etilometre. Sunt 12 aparate de tip TruCam, cu care acționăm atât în sistemul E-SIGUR, în sistemul automat, cât și în sistemul manual. În sezonul estival monitorizăm traficul și cu două motociclete. Sunt și dispozitivele de oprire forțată, așa numitele spike-uri. Doresc să punctez faptul că, în continuare, principalele cauze ale accidentelor rutiere, atât la nivel national, cât și județean, sunt abaterile săvârșite de pietoni, traversarea neregulamentară sau mersul pe partea carosabilă, precum și abaterile bicicliștilor – nesemnalizarea, lipsa căștii de protecție și condusul sub influența băuturilor alcoolice. Din 15 februarie 2025 la nivelul IGPR – Direcția Rutieră, se implementează un Plan național privind siguranța pietonilor și bicicliștilor. Ponderea activităților este cea preventivă și mergem efectiv în școli, târguri, oboare unde discutăm despre regulile de circulație, riscurile la care se expun. Cred că educația rutieră este un element important, sau poate cel mai important element care duce la reducerea riscului rutier. Atât timp cât fiecare dintre noi vom ști și vom fi conștienți de faptul că respectarea regulilor de circulație o facem pentru noi, cu atât lucrurile vor fi mai bune pentru toată lumea. Bineînțeles, nu am eliminat partea de coerciție și efectuăm activități operative. Într-un timp relativ scurt cred că vom relua activitatea de distribuire a vestelor reflectorizante, cu titlu gratuit, către bicicliștii pe care-i întâlnim în trafic, pentru că a fost o inițiativă foarte bine primită.
– Pe lângă mașinile inscripționate, Serviciul Rutier Neamț are și mașini neinscripționate. O parte sunt cunoscute deja de conducătorii auto. Câte radare neinscripționate sunt în județ?
Avem autovehicule neinscripționate. Numărul lor poate varia de la o perioadă la alta. Fiecare dintre subunități este dotată cu mașini care nu sunt inscripționate și au aparatură radar. Sunt destule.
– Are Serviciul Rutier un plan de amenzi pe care trebuie să-l îndeplinească? Cât adevăr este aici?
Niciodată n-am avut un plan de amenzi, în mod concret să spunem că astăzi trebuie să facem un anumit număr. Nu. Lucrătorii de poliție rutieră în special, și nu numai, toți care efectuează activități de teren privind supravegherea și controlul traficului rutier, au obligația de a constata sau dacă au constatat fapte care sunt în contradicție cu prevederile legale atât contravenționale, cât și penale, au obligația să întocmească documente. Deci au obligație de a constata. Pe această cale doresc să punctez că nu a existat niciodată și nu există un plan de amenzi. Nimeni nu-i întreabă pe agenți câte procese verbale au întocmit. Dar, periodic facem evaluarea muncii și în mod automat se constată și numărul contravențiilor, defalcat pe fiecare lucrător, făcându-ne o imagine asupra colectivului.
– Legislația s-a modificat și oricine poate reclama fapte de conducere agresivă, dacă le constată în anumite condiții, nemijlocit, cu o înregistrare din care să reiasă ziua, locul, etc. Aveți astfel de sesizări?
Legea dă posibilitatea oricărui participant la trafic să sesizeze poliția. Aș vrea pe această cale să aduc din nou la cunoștința tuturor că sesizările pentru conducere agresivă se pot face doar pe hub-ul Ministerului Afacerilor Interne. Există o procedură strictă, destul de clară, care prevede ce condiții trebuie să îndeplinească o astfel de sesizare, pentru a putea fi soluționată de către lucrătorii de poliție. Avem sesizări pe sistemul eSAR, așa numitul sistem pentru conducere agresivă dar, ca o constatare, multe sesizări nu sunt conforme. În sensul că se referă la alt tip de abateri în trafic, depășiri, neacordări de prioritate, pe care noi nu putem să le soluționăm și să le gestionăm ca fiind conducere agresivă. Dacă o plângere nu se încadrează, nu este conformă, nu putem să dăm curs acelei sesizări. Și da, au fost astfel de sesizări direcționate către Serviciul Rutier Neamț care s-au confirmat și s-au luat măsurile legale. Încurajez cetățenii să facă astfel de sesizări cu condiția ca înregistrarea să îndeplinească condițiile de formă și de fond, astfel încât să putem lua măsurile în consecință.
– Care este termenul în care trebuie predat permisul de conducere în cazul în care un conducător auto contestă o sancțiune în instanță și pierde procesul.
Mă bucur foarte mult că atingem acest subiect. Procesul poate fi urmărit pe portal, prin avocat, iar cei care pierd în primă instanță fac apel. Ulterior, dacă sentința rămâne definitivă și soluția este defavorabilă, toată lumea se face că a uitat. Cred eu că este o formă de a eluda prevederile legale. Din păcate, toți cei care încearcă lucrul acesta nu știu că este în defavoarea lor. În momentul în care se contestă un proces verbal toate măsurile, atât tehnico-administrative cât și complementare, se suspendă. Perioada de suspendare se reia începând cu a 31-a zi după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Dar aici avem o nuanță. Hotărârea de la judecătorie dacă este pronunțată în septembrie, și nu este apelată, poate să rămână definitivă la începutul anului viitor. Data de rămânere definitivă nu este și data terminării celor 30 de zile în care se poate apela. Rămâne definitivă când instanța ajunge să constate că nu a fost apelată. Nu în aceeași situație suntem la tribunal. În momentul în care este apelată și intră pe rolul tribunalului, rămâne definitivă la momentul pronunțării, iar 30 de zile încep să curgă din momentul respectiv. Faptul că hotărârea nu ți-a venit acasă nu înseamnă că n-a rămas definitivă. La momentul în care hotărârea este definitivă, noi avem obligația, după cele 30 de zile, să implementăm perioada de suspendare, indiferent dacă cetățeanul a predat permisul sau nu. În esență, dacă permisul nu este predat în termenul legal, durata suspendării dreptului de a conduce se majorează cu încă 30 de zile.
A consemnat Gabi SOFRONIA